Cat de intoleranti sunt romanii via Pro TV si Vocea Romaniei

Dec 28th, 2012 | Categorie: Ştiri

Nu m-am uitat deloc la televizor de vreo saptamana, asa ca intr-un bar am auzit urmatoarea intrebare: “cum poate fi o negresa Vocea Romaniei “?

Cea care a pus intrebarea era o fata, la vreo 23 de ani, si care a continuat – dar nu cu manie proletara – “totusi, e Vocea Romaniei, adica a Romaniei, fata aia era jumatate romanca, iar jumatate din alta tara”. Repet, mai mult amuzata, decat contrariata. Asa ca mi-am adus aminte de statisticile acelea care apareau intr-o vreme destul de des (acum parca s-au mai linistit) dupa care: romanii i-ar vrea pe unguri afara din tara, nu accepta sa fie in preajma unui bolnav de ceva incurabil, nu accepta relatiile intre persoanele de acelasi sex, si, mai ales, iar aici procentul era urias nu suporta vecinatatea tiganilor.

In aceasta ultima privinta tot Pro TV-ul ne-a demonstrat contariul: serialul “State de Romania”, care avea in centrul sau o familie de tigani care vorbeau si se comportau tiganeste, a fost ani de zile lider de audienta. Milioane de romani l-au indragit. Ca si pe domnisoara de culoare care a castigat – tot cu cateva milioane de voturi – tot la Pro Tv consursul Vocea Romaniei.

Asa ca ma intreb – cat de intoleanti sunt romanii? Nu e mai degraba vorba un automatism pur de respingere a ceva care ne este diferit? Sau o pura bravada?

Cand de fapt esenta noastra, ca popor, este contemplarea plaiului mioritic si neangajarea in nici un fel de disputa.

Petre Badica

 
Tags: , ,

2 Comments to “Cat de intoleranti sunt romanii via Pro TV si Vocea Romaniei”

  1. io spune:

    corect e: ne plac romii, negrii s.a.m.d. cand presteaza artistic. Romanii se uita ciudat la astia in alte situatii. Pune-l pe rrom sa cante manele si e baiat bun, lasa-l pe strada si se feresc toti de el ca sa nu ii faca la buzunare. La fel, daca ai un negru in bloc vin comunitarii saptamanal sa intrebe de sanatate la seful de asociatie, pentru ca daca era vreun caucazian ii durea in baston. La TV ne plac toti minoritarii, in viata reala e alta poveste, din pacate…

  2. petre spune:

    Atunci solutia ar fi sa ii tinem numai la televizor? Va dati seama cate posturi ne-ar trebui?

Leave a Comment

*