Nostalgia Craciunului la sat: ultima reduta impotriva modernitatii – Mos Taranul

Dec 24th, 2012 | Categorie: Editorial

Vine Craciunul si ma gandesc la zapada. Prima data ninge in cer, si Dumnezeu in marea lui mila ne scutura si noua fulgi. Zapada e un cadou celest, zapada e mireasa pamantului. Minuni coboara pe pamant si simti atmosfera incarcata de simfonia carnatilor care stau cuminti la afumat, si ingerii care zboara greu drogati de miros de cozonaci.

Cainii taranilor care umblau de capul lor, dupa craci de cateluse in calduri, erau ascunsi bine, ca aurolacii prin cotloane obscure. Satul intreg devenea un uter  enorm care se pregatea sa dea nastere sarbatorii Craciunului. Eu ma duc la colinzi, poate o sa castig ceva, sigur voi castiga. Fulgii nu erau buni la gust si nu tineau de foame. Pe drum, la toata casa era lumina, dar un taran isi batea rau nevasta, care urla lung, ca un lup hamesit sfartecand tacerea aceea, care mereu m-i se parea nefireasca, tacerea zapezii. Femeiea primea parca excitata loviturile grele, modelata de artistul fierar care batea sa-si desavarseasca opera romantica.

Era boxer corect, lovea numai deasupra centurii. In fond ii dadea chiar cu centura. Omul era convins ca face un gest bun, crestinesc, doar sunt un singur trup dupa spusele bisericii. Nu mai conta de ce oare o batea. Mi-a stricat noaptea, drama femeii. Primeam in sufletul cald, colindul ei rece si trist. Stiam ca toti taranii isi bateau nevestele, uni mai rar, altii asa preventiv. Alti le executau in tacere. Dar asta care urla avea ceva al ei, parca era o soprana care isi lingea ranile in noaptea Craciunului. Nu se putea sa nu fiu mai sensibil, sa nu cant mai bine colinzile, dupa ce am asistat la ticalosie. Aveam totusi un dubiu, de ce Dumnezeu nu-si facea un cadou  -acum- la ziua sa de nastere, in marea lui bunatate sa indrepte ceva…. La o casa vazui pe Mos Craciun clatinandu-se de la tuica fiarta,  ducand ceva cadouri pe la copii inca prostiti cu bunici-darnici. Eu nu mai credeam de mult, ii vazusem pantofii coscoviti demodati, pe care calca reciclandu-i in slapi si mi-am dat seama ca in lume, doar cineva poarta papuci cu baligar pe podiumul de moda.

Mos Taranul.

De Mircea FILOMN

Foto: Petre Badica

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*