CAPCANE. Cum să nu iei ţeapă de la bănci când cumperi apartamente executate silit

Ian 24th, 2013 | Categorie: Editorial

Anunturile privind vanzarea unor apartamente si case scoase la licitatie de bancile din Romania care vor sa-si recupereze creditele acordate unor persoane fizice suscita interesul tot mai multor romani. Aproximativ 4.000 de astfel de locuinte au fost scoase la licitatie dupa ce fostii proprietari nu le-au mai putut plati ratele. Capcanele sunt, insa, la tot pasul.

DSC_1150De ce sunt considerate atractive aceste imobile scoase la licitatie de catre banci? Teoretic – dat fiind numarul mare de imobile executate silit – pretul ar trebui sa fie mai mic decat cel de pe piata libera. Daca la prima licitatie nu se anunta un castigator (destul de probabil), pretul de ponire la a doua licitatie va fi cu 25% mai mic.

Exista insa numeroase pericole care iti pot da peste cap bucuria de a achizitiona un apartament scos la vanzare de catre banca. Le-am devoalat dupa ce am participat pe viu la cateva astfel de licitatii:

 1. Daca ati depus garantia obligatorie de 10% din valoarea apartamentului e bine sa stiti ca, in majoritatea cazurilor, apartamentele scose la lictatie de banci fac obiectul unor procese. Spre exemplu, proprietarul poate contesta evaluarea si pretul de pornire al licitatiei. Adesea, proprietarul care stie ca nu va mai putea plati ratele nu isi mai achita nici intretinerea si asociatia de proprietari ii deschide proces, caz in care licitatia devine nula. In timpul unei licitatii la care am participat incognito, la cateva minute dupa anuntarea castigatorului, in sala de sedinte a unei respectabile banci, a navalit o angajata care a spus ca rezultatul trebuie anulat deoarece cu jumatate de ora in urma proprietarul a achitat o parte din datorie.
 2. De multe ori nu puteti vedea imobilul scos la licitatie deoarece proprietarii nu au fost evacuati, apartamentul fiind inca grevat de sarcini. Puteti licita cel mult luand de bune niste fotografii puse la dispozitie de banci. De la aceasta premisa s-a nascut o adevarata mafie imobiliara in jurul licitatiilor. Astfel, doar oamenii de afaceri dubiosi, dispusi sa apeleze la forta pentru a-i da afara din case pe fostii proprietari, au curaj sa achizitioneze astfel de apartamenete.
 3. Executor bancar dubios. Cei care conduc licitatia pot sa o faca in favoarea sau detrimentul unora dintre participanti. Spre exemplu, garantia trebuie depusa pana la o data si ora fixa, stricta. Asta se specifica pe site. La filialele din tara, (si sunt multi din provincie care vin in Bucuresti la sediul central sa liciteze) ne-a precizat unul dintre participanti, deliberat termenul limita nu a fost specificat in detaliu. Astfel incat desi a strabatut 250 de kilometri pana in Capitala si achitase garantia a fost descalificat. „Asta in conditiile in care am fost trei care am licitat, iar doi am fost descalificati pentru ca ni s-a spus ca nu am depus garantia in timp util. Al treilea a licitat o suma inaceptabila pentru banca. Ce sa inteleg? Ca banca nu a vrut banii mei sau ca avea un aranjament cu altcineva?”
 4. Exista cazuri in care executorii bancari nu se prezinta deliberat la prima licitatie (fie pentru a da ragaz celui executat sa plateasca o parte din datorie, fie pentru a scadea pretul la a doua licitatie). In doua cazuri in care am vrut sa particip la licitatie mi s-a spus ca „banca se muta” respectiv „domnul Sava nu vine, ii naste sotia”.
 5. Ce fel de imobile este bine sa cumperi? Pretul de pornire a licitatiei este de obicei echivalent cu  suma minima necesara pentru acoperirea datoriilor, anume a creditelor, dobanda, intretinerea imobilului pana la vanzare, cheltuielile de judecata, onorariul lichidatorului. In cazul in care se vand imobilile achizitionate in perioada 2005-2008  cand avansul necesar era doar de 15-25%, pretul de vanzare cu care se incepe licitatia este peste valoarea de piata actuala. Asta, deoarece suma pe care trebuie sa si-o recupereze banca este foarte mare – echivalentul valorii imobilului la data achizitiei.

Text si foto: Petre Badica

 
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

13 Comments to “CAPCANE. Cum să nu iei ţeapă de la bănci când cumperi apartamente executate silit”

 1. alex spune:

  bun bun, dar sa zicem eu particip la licitatie, adica am platit garantia de 10 % si din diverse motive( castiga altcineva ori se anuleaza licitatia, etc) eu nu castig licitatia, imi recuperez cei 10 % sau ii pierd?

 2. ABC spune:

  SI eu sunt interesat de acelasi raspuns.Daca nu castig licitatia pierd cei 10% care i-am platit pentru inscriere la licitatie?

 3. Zsolt spune:

  Am participat la licitatii, ce scrie mai sus 70 sunt povesti…
  in bublicatia de vanzare specifica clar, inainte a incepe licitatia trebuie sa aveti depusi 10% din pretul de pornire al licitatiei si oferta scrisa catre executor (dupa care licitatia incepe de la cea mai mare suma din ofertele depuse de participanti…)
  o data ce a inceput licitatia nu exista neamuri, cunostinte prieteni etc… nu se poate anula licitatia…
  daca nu se obtine pretul cerut de banca at nu se vinde imobilul,
  daca castigi licitatia, executorul trimite somatie acasa la debitori sa evacueze imobilul in termen de 1 luna d ex, daca debitorii nu elibereaza imobilul… se achita o taxa la executor de 500 de euro, iar executorul impreuna cu politia ii scate pe debitori.
  in cazul in care nu castigi licitatia suma se va restitui 100% fara comisioane etc… daca depui 5000 de ron, dupa licitatie banca iti va da 5000 de ron !!!

  • pietro spune:

   buna ziua MA FOST 13-05-2015 LA LICITATIE IN ORADEA. AM FACUT DRUM PESTE 250KM, NU AM PRIMIT NUMER DE CONT UNDE SE DEPUN GARANTIA . AM LUAT BANI LA MINE PENTRU PLATA GARANZIE. EXECUTOR NU ERA PRESENT,AM VORBIT CU SECRETARA,AM SPUNS VERBALA OFFERTA MEA , MAI MARE DE 750 EURO DIN PRET DE PORNIRE LICITATIE.DUPA CE A VORBIT LA TELEFON CU CINEVA DE LA BANCA MI SA SPUNS CHE LICITATIA E SUSPENDATA, SI MI A CERUT SA SCRIU O OFERTA MAI MARE CU 1750 EURO DIN PRET DE PORNIRE PENTRU TERMEN URMATOR.
   ASTA LUCRU STIU CHE NU ESTE LEGAL ART 846 ALI 8
   CU STIMA ,PIETRO

 4. alexandru B spune:

  Nu este nici o capcana. Exista doar un risc mic sa nu cumperi apartamentul, atat. Pentru ca tu esti un cumparator care isi recupereaza banii, cei 10% depozit garantie. Nu este nici o problema. Nu mai bagati frica in oameni degeaba.

 5. mihaela spune:

  CeA mai mare problema ar fi ca debitorul sa facă contestație după ce ai câștigat licitație și procesul sa dureze pana la 2 ani timp în care nu poți sa intri în posesia apartamentului și ramai cu banii blocati

 6. simo spune:

  Aveti grija teapa audit energetic la http://www.audit-certificare-energetica.ro , teapa 0734827730, preturi mari si neseriosi , recomandati de ag imobiliara , sunt mana in mana!!!

 7. Ion spune:

  Daca vrei sa te doara capul o poti face indeplinind mai multe criteri : Cumpara la licitatie un apartament pe care nu l-ai vazut niciodata, nu stii in ce stare este, te mai trezesti si cu o contestatie din partea proprietarului si ti-ai mai facut rost si de un proces pe termen nelimitat. Asa viata mai zic si eu. Succes ! Bafta ! Noroc !

 8. femi spune:

  Este o pacaleala Domnilor si eu am muscat-o cu mai multi ani in urma si nu am putut sa-mi mai recuperez banii de la banca pentru ca debitorul a avut drept de recurs in 30 zile si si-a achitat suma la banca ,atunci se platea integral suma apartamentului la banca ,deci mi s-a anulat decizia prin care imi revenea apartamentul si m-am prezentat la banca sa-mi recuperez banii si am aflat ca banca intrase in faliment si nu am mai putut recupera banii mei .Am fost directionat catre cei care datorau bani bancii si au trecut ani sa-mi recuperez banii in totalitate pentru ca primeam la saptamana cate putin ,undeva la 50 , 100 dolari pe vremea aceea.
  Nimic nu s-a schimbat numai lupii si-au schimbat costumele dar naravul a ramas acelasi .
  Bafta tuturor .

 9. Anca spune:

  Alta teapa ar fi sa nu gasesti ceea ce ai adjudecat Eu am cumparat 2 terenuri adjudecate in aceeasi zi la ore diferite cu o latime de 28mp iar cand a venit la masuratori pentru alipirea lui nu am decat 22mp latime deci din 6400mp am 4400mp restul s-a evaporat Executorul iti inmaneaza procesul verbal si pa . atat platesti hartiile si dai banii restul nu ii mai intereseaza Sunt 8 luni de atunci ,banca spune ca executorul si invers terenul a fost pus gaj bancii de vreo 15 ani iar vecinii s-au tot extins eu ce sa fac?Cei de la topo au spus sa micsorez suprafata. dar eu pe ce am o groaza de bani munciti cu greu pentru teapa:? Aveti grija ca fostul proprietar in loc sa-ti multumeasca distruge tot asa ca-ti cumperi niste epave sau resturi care nu corespund realitatii

Leave a Comment

*