FMI este de acord cu jaful de 86 milioane euro comis anual de BCR asupra românilor

Ian 30th, 2013 | Categorie: Abuziv, Editorial
Articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea Autorității de Protecția Consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive din credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie. Noi Nu a scris despre abuzurile repetate făcute de BCR, cea mai mare bancă a României, și despre modul în care – prin decizii unilaterale – banca face profituri nesimţite de pe urma clienților.
bcr
UPDATE. FMI a aratat pisica guvernului pe care l-a santajat in felul urmator: daca lasati bancile sa isi faca de cap si sa isi impuna dobnazile pe care le vor in relatia cu clientii, atunci noi convingem bancile sa nu scoata din Romania 600 de milioane euro.
 
Această amânare a fost cerută de către Fondul Monetar Internaţional și a fost prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedură civilă.
Cum se traduce acest aspect? Băncile pot dormi liniștite deoarece nimeni nu le va mai putea trage la răspundere atunci când vor modifica, după bunul lor obicei şi plac, unilateral dobânzile și comisioanele
În scrisoarea de intenţie cu FMI, Guvernul se angajează să nu adopte niciun fel de măsură care să “afecteze disciplina debitorilor”, precum iniţiativele legislative privind legea insolvenţei personale sau să amendeze OU 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
În ultimii ani, mii de români au dat băncile în judecată în mod individual sau colectiv. Spre exemplu, casa de avocatură Gheorghe Piperea a inițiat un proces colectiv în care au fost implicați 3.000 de clienți ai BCR și Volksbank. Alți clienți au dat băncile în judecată pentru că acestea au mărit unilateral dobândazile de-a lungul perioadei de plată a unui credit. Aproape toţi clienţii au avut câștig de cauză.
Anul 2010 a adus o explozie a numărului de procese intentate băncilor de către clienţii presoane fizice. Mersul greoi al sistemului juridic din România a făcut ca abia în a doua jumătate a anului 2011 să apară cea mai mare parte a sentinţelor definitive. Spre exemplu, scrie economica. net, Volksbank era împlicată în 2011, în 925 de litigii (nu se specifică natura lor), avea înregistrate 588 de plângeri şi existau 1.929 de plângeri potenţiale ale clienţilor pentru care banca constituise provizioane de 8,24 milioane de lei.
 Un alt caz emblematic la Unicredit Țiriac: judecătoria Cluj-Napoca a hotărât că banca a procedat abuziv în anul 2008 când a modificat Condiţiile Generale de Afaceri şi a crescut comisionul de administrare lunară a creditelor în cazul clienţilor I.L.C şi I.R.O de la 0,2 la 0,5%.
 
Despre mizeriile făcute de BCR am scris în două rânduri când am vorbit de faptul că a luat unilateral de la clienți 36 de milioane de euro dar și în articolul BCR ia de la clienți 50 d emilioane de euro anual.
 
Petre Bădică
 
 
Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*