Unde a dispărut veşnicia aia care s-a născut la sat?

Ian 24th, 2013 | Categorie: Editorial

Am invatat pe malul apei tot ce trebuia sa stiu despre viata. Apa era curgerea fireasca a copilariei care ma conecta la timpul prezent. Restul copilariei era visare. Dumnezeu unea drumurile de la sat, natural si fara sa primeasca spaga, iarna raul devenea strada, vara intram in aceasta strada lustruita si curata si lasam trupul meu, dus de trupul lichid al Muresului incalzit lenes de soarele verii. Ah, Venetia…fara gondola!

Buna lu Petre care tine siteul facand zacusca in curte. Natural 100%

Buna lu Petre care tine siteul facand zacusca in curte. Natural 100% natura

Strazile satului nu erau inca innegrite de stampila asfaltului, intr-un tarziu a venit si  asfaltul, noroc ca se lucra rau si muncitori erau cam betivi si faceau corect lucrul epocii comuniste: de mantuiala. Strada prafuita a satului se sufoca de crusta cleioasa a asfaltului care o imbratisa, cum cavoul imbratisaza mortul. Zic noroc pentru ca imediat apareau gropile ca niste ochi tristi care ma priveau de jos in sus. In asfaltul incins gropile erau ca niste oaze racoroase pentru picioarele care erau incaltate  doar cu pielea proprie. Tenesii aveau si ei gropi in talpa si vara erau exclusi din meniu. Pestele se impute de la cap, eu ma imputeam de la tenesi, care vara deveneau adevarate centrale termice.

Nichita a scris versurile pentru tarani si ii multumesc pe aceasta cale, nu-i asa ca ai schiopata putin de la sarutul meu de teama sa nu-l strivesti? Pai inseamna ca si individa era taranca si umbla desculta. Picioarele mele goale merg prin praf, si saruta urmele picioarelor fetelor care trecusera pe acolo. Modernismul comod ma unge cu stress, high-tech-ul ma constrange sa vreau mult mai multi bani ca sa furajez virtual telefonul celular, internetul si alte excremente tehnologice. Pe pasune pasc doar cai putere inhamati diesel la jeepuri, termopanele injura de la fereastra caselor pe trecatori, draglina strigoaiea musca din carnea Muresului reducandu-l la o mizerie manelista (in sensul de murdar!) in clopotnite suna dezacordat  claxonul (clopotul a fost furat de mult si dat la fier vechi, topit si facut turnulete de palat) si vacile zambesc pe Mozart cu tatele in sutiene mecanice care le extrag laptele natural.

Si viteii injura laptele praf. Ciurdari beti si someri, captati la observatorul cosmic al pufoaicei lichide, viseaza cu ochii deschisi, cand alergau prin iarba liberi cu vacile inspre o ultima gara, India vacareasca. Ca doar si vacarul era tigan si ii facea bine intoarcerea in patria mama. Ce sat e asta? Unde dracu e vesnicia? Omul va evolua si capul lui va deveni patrat si plin de pixeli. Poate atunci in sfarsit va avea si el termopane in loc de lentile de contact. Si la nastere ursitoarele ii vor ursi un procesor dual core.

Mircea Filimon este colaborat permanent al Noi Nu

Foto: Petre Badica

 
Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*