Cărţile, alungate de biblioteci. Cu ce te ajută dacă citeşti

Feb 9th, 2013 | Categorie: Editorial

Cartile par sa nu mai reprezinte un motiv de mandrie si ocupa, in cel mai fericit caz, un loc marginal in majoritatea locuintelor. Dictionarul Explicativ al Limbii romane nu lasa loc vreunei interpretari. Conform acestuia, principala semnificatie a cuvantului “biblioteca” este “dulap sau mobila speciala cu rafturi de tinut carti”. Mai poate insemna, de asemenea, “incapere, sala in care se pastreaza si se citesc cartile” sau “colectie de carti, periodice, foi volante”. Daca mergi, insa la Ikea, Kika, Mobexpert,ca sa iti iei o biblioteca ramai tampit cu DEX-ul in mana.

De Petre BADICA

Biblioteca plina de carti. Ca la mama  acasa

Biblioteca plina de carti. Ca la mama acasa

Rafturile au fost inlocuite cu spatii destinate televizorului, dvd-ul, boxelor pentru homecinema, au aparut policioare pentru betigase parfumate, lumanari, locuri speciale unde poti aranja suveniruri culese de prin strainataturi cum ar fi blide, statuete, termometre, pahare, globuri de cristal cu peisaje de iarna sau vara.

Cititul ca exercitiu de supravietuire

Sigur ca lumea si gusturile se mai schimba. Bibliotecile masive care acoperea pereti intregi burdusite cu toate colectiile celebre precum Biblioteca pentru toti, Clasicii literaturii universale simbol au fost eradicate de stilul minimalist de aranjare a locuintei. NU e de mirare ca specialistii din domeniu apreciaza ca noul concept de biblioteca este superior estetic si functional celui de dinainte de Revolutie. Iar “degradarea” bibliotecii se vede azi din doua perspective: nu mai contine carti si, in acelasi timp, a pierdut locul privilegiat pe care il avea in casa. “Bibliotecile au fost proiectate ca modalitate de depozitare a cartilor. Exista o mandrie sa-ti arati cartile. De fapt, era singura noblete pe care o puteai afisa. Biblioteca ocupa locul central, ca vizibilitate, in apartament. Era un fel de vitrina a casei. In functie de gradul de educatie, apareau si milieuri, bibelouri, sticle pline sau goale de bauturi straine, ambalaje pretioase. Existau unii care cumparau carti la metru, fara sa puna accent pe un autor sau altul. Ce aveai in biblitoteca spunea cine esti”, considera arhitectul Dan Lacatus.

Nu de aceeasi parere e scriitorul Spiridon Cassian, redactor-sef “Convorbiri literare: “la un moment dat, inainte de 1989 am cautat o biblioteca incapatoare. Pe atunci, biblioteca plina de rafturi era concurata de aceea in care puteai expune bibelouri. Rolul bibliotecilor este de a inmagazina carti, pentru ca altfel se chema vasoteca. Cartea reprezinta una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poti avea si cu care te poti mandri intr-o casa. Modul in care este legata, coloritul, cotorul care ofera o anumita prestanta pot face dintr-o carte un obiect de arta. Cat de frumos este un perete plin cu carti in casa unui om. Iti bucura inima si ochiul. As spune, glumind, ca cei morti sunt si cei mai comunicativi.”

Cartile, lasate la mama

Ca sa rup pisica in doua am plecat spre periferia Capitalei unde distractia in tot. Mii de oameni se inghesuiau intr-o hala imensa, fara nici un fel de arhitectura, un dreptunghi colorat aruncat din avion, un fel de sura, fara nici o urma de design interior. Mobila era cat vezi cu ochii. Oamenii, multi, ca la promenada ca nu vii in fiecare zi sa iti iei o bucatarie sau un dormitor. Spun unei tinere ca tocmai m-am mutat in casa noua si principalul meu bagaj il reprezinta cateva sute de carti. Asa ca am mare nevoie de o biblioteca. Modelele sunt aerisite, in culori diverse, facute din materiale de calitate. La fiecare exponat poti distinge fara probleme locul destinat televizorului, electronicelor, vazelor de cristal. E un sablon cu mici variatiuni. Singurul lucru bun este ca fiind atat de minimalism proiectat, biblioteca nu avea nevoie de sacrificarea unei padure intreagi ca inainte de rrevolutie cand bibliotecile masive ocupau jumtate de camera. Oricum nici nu am gasit celebrele biblioteci cu rafturi numeroase si paralele destinate cartilor.  Intreb o angajata daca nu exista si biblioteci in care spatiul destinat cartilor sa fie mai generos. Incearca sa ne demonstreze ca si in modelele prezentate se pot aranja carti. Si ne arata un”produs” frumos aranjat unde intre o vaza cu flori si un cub erau insirate fix 4 volume din Enciclopedia Britanica.

Biblioteca made in Ikea

Biblioteca made in Ikea

Langa mine, doi tineri s-au decis. Ii intreb ce i-a atras la respectiva biblioteca. Sau, mai degraba, etajera. “Nu ocupa mult loc in casa. Pot incorpora in ea televizorul si CD-ul pe care le-am achizitionat deja. In plus, o cumpar acum, o urc in masina rapid si acasa o montez singur”, raspunde baiatul.  “Mie imi plac vitrinele. In plus, daca ai ceva de aratat pot fi demontate simplu. Am destul loc pentru a-mi aranja lucrurile cum vreau”, ma lamureste fata. Ii intreb de carti. “Cartile sunt la mama. Are multe, cumparate in tineretea ei. Nu le-am luat cu noi cand ne-am mutat. Cred ca sunt suficiente cateva carti de specialitate. Oricum, nu prea avem loc in garsoniera”, explica tanarul.

Va fi tot mai putin spatiu pentru carti

In fond, cine a izgonit cartile din biblioteca? Televizorul, internetul, ritmul de viata trepidant, meciurile in delir de la televizor, Erbasu si Madalina Pamfilie, Capatos si Adi Mutu, Salam si Ponta cu Basescu. Unele carti, dictionare sau albume de arta pot fi consultate on-line, deci tiparirea lor nu mai este necesara. Cartile publicate inainte de ‘89 – in conditii grafice modeste, chiar daca valoroase prin continut -, influenteaza negativ estetica locuintei, iar reeditarile de astazi sunt mult prea scumpe.

Va exista, insa, mereu o categorie de oameni,  mai putin numeroasa, pentru care cartea va avea o insemnatate aparte. Acestora nu li se va parea desuet sa isi arate bibliotecile pline de carti. Si nici nu li se va parea un deranj prea mare sa gaseasca un mester vechi care sa le faca la o comanda o biblioteca plina de rafturi.

Pentru toti ceilalti exista google.

 Trimite un articol (sau pont)  la petre.badica@noinu.ro şi noi îl vom publica pe www.noinu.ro.
Mulţumim

 

 
Tags: , , , , , , , ,

One Comment to “Cărţile, alungate de biblioteci. Cu ce te ajută dacă citeşti”

  1. Coquine spune:

    Din pacate, asa este, trist dar adevarat!
    Am carti pe un perete de 1,80 m, mi-am renovat apartamentul si as vrea sa schimb si biblioteca, asa ca, a inceput galera: oare unde o sa gasesc o noua biblioteca care sa-mi gazduiasca toate cartile? 🙁

Leave a Comment

*