Civilizația Coca-Cola: cum i-am condamnat pe Hesiod, Eminescu si Shakespeare la moarte

Feb 5th, 2013 | Categorie: Editorial

Constantin BADEA

Fenomenul coruptiei are, desigur, radacini vechi si vaste ramificatii. Si nu este specific doar SUA. Dar ele, “superputerea” mondiala iradiaza – si impun, prin forta, subversiune – modelul dominant de “civilizatie”. Altfel, Rusia de dupa ‘89-90’ cunoaste o autentica explozie de coruptie: intreg patrimoniul natiunii ruse a fost “dat in prada”. O fi el “democratul” Hodorkovski facut puscarie – dar dupa ce-a exportat, cu alti “liberali” sute de miliarde de dolari, dintr-o Rusie saracita si-adusa la disperare.

copilSi Putin declara ca “ce s-a privatizat” e bun privatizat! I se atribuie tendinte dictatoriale. Asa o fi dar in interesul cui o vrea el dictatura? Coruptia este straveche (“corrumpo, corrumpere”-latina) este cancerul care a doborat toate imperiile. Ea nu este doar economica, cum ai putea crede din panseurile “elitei” noastre, legata inca de viziunea ei generica marxist-leninista. In toata cultura euro-atlantica, cu exceptia marxism-leninismului si a “emanatiei”sale moral-spirituale, “coca cola civilization”, coruptia a fost sistematic documentata ca fiind de esenta morala. Marx insusi gasea la tinerete tot intr-o forma de religiozitate “esenta filozofiei corupte despre lume a capitalismului”. Idee sintetizata, in experienta lor milenara, de “romanii simpli” prin proverbul “Fiecare pentru el: Dumnezeu contra tuturor!”.

Atunci cand triumfa lacomia idioata, intr-o tara devastata ca Romania s-alege praful de tot. Idiot trebuie sa fii sa nu intelegi! Mai este nevoie de demonstrat cum s-au inrait oamenii ei intre ei, chiar in familie, cum sunt impinsi amaratii de copii spre autodistrugere prin asaltul televizat al perversitatilor sexuale, cum se intinde, sus si jos, marlania, cum se destrama tara?

Se spun “imoralitatea este normala in politica”. De unde or sti ei? Din contra-cultura cu care sunt imbibati si care vrea sa elimine tot ce-au gandit si inteles oamenii inainte in Europa? Trebuie maturat tot, atat zidirea morala a generatiilor precedente, ca si cea culturala – de la Hesiod, Platon si pana la Shakespeare, Dostoievski, Eminescu, toata cultura si civilizatia crestina europeana, cum ne propun Karl Popper si elitele ce-au pus stapanire pe mass-media si edituri sufocandu-ne cu pronografie, cu mizeria lor morala si incultura lor.

Dar noi am apucat epoca 1944-1989, cand toate “oranduirile de dinainte” trebuiau aruncate la groapa de gunoi a istoriei. Lucuru experimentat in lagare de exterminare unde au fost trimisi cei cu “mentalitati invechite”, la ordinele si urmandu-se “invataturile marelui Lenin”, inventatorul respectivelor gulaguri? Nu isi dau seama propagatorii urii si disolutiei ce urmeaza logic dupa asta?

”Coruptia naste violenta”, spune un proverb european. Vechi, e drept.

Constantin Badea este licentiate in Filologie, sectia greaca-latina

 

 
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*