LECTURA de sâmbătă. Un parfum de ceapă verde plutea feminin în aer

Mar 30th, 2013 | Categorie: Editorial, La obârşii

Era furtuna afara. Furtunul ceresc cernea apa peste satul care, asemeni unui caine vagabond, facea dus fortat.  Doar casele se spalau cu placere de praf, bucuroase, pe la subtiori.

Ploua si natura prindea viata.

Straturile de ceapa verde se ondulau in vant, pareau lanuri mandre de grau, demne de cerneala poetilor.

mures.bun

foto de Petre Badica la el in gradina

De Mircea FILIMON

Frunzele de ceapa destul de inaltute cu capul pe sus isi dadeau coate intre ele si una care stia istorie (era fan Avram Iancu!) le propuse sa iasa din robia taraneasca si sa devina trestii ganditoare. Pentru inceput isi pusera masti de garoafe si asa deghizate se pregateau sa iasa in lume, cu o lama taioasa de ustoroi in mana pe post de sabie .

Trosnind prin straturi apare o creatura ciudata care contrazicea faptul ca dinozaurii au disparut. Grasa, cracanata, cu niste cisme de guma mai mari cu vreo doua numere, bandajata pe intreg capul cu batic negru, lasa in urma ei o dara de miros tare de porc proaspat.

Tocmai daduse la porci, de fapt.

Mergea leganat, dar hotarat, exact catre cepele rebele, care faceau pe ele boabe de roua rece, de frica. Taranca-calau rupse precis frunzele incepand cu cea mai frumoasa, revolutionara, semn rau ca si celelate vor sfarsi naspa.

Un parfum de ceapa verde plutea feminin in aer si tindea sa se ridice la cer, sa faca amor cu nasul ingerilor (astia lesinau de frica, si repede Dumnezeu le punea masca de tamaie pe fata). Mirosul asta se batea insa, jos pe pamant, cu mirosul de porc care ataca in picaj ca avioanele germane si voia suprematia aerului.

Patranjelul trist aprinse o lumanare stiind ca si lui ii vine randul sa cada sub securile batatorite ale tarancii. In casa, taranul cam beat si foarte credincios, injura satiindu-si sufletul si gura, continuindu-si betia pe alte nivele.

Gura ii mirosea a ceapa si a porc. Afumat.

PS. Ceapa este cea mai folosita leguma in intreaga lume.

 
Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*