TRADIŢIE ŞCHIOAPĂ: Porcul înlocuieşte mielul în masa de Paşte

Apr 18th, 2013 | Categorie: Editorial, La obârşii

Una dintre cauzele consumului redus de carne de miel o reprezintă scăderea numărului celor care mai respectă semnificaţia religioasă a mesei pascale. În plus, carnea de miel nu face parte din tradiţia culinară a românilor. În 2011, carnea de miel s-a vândut într-o cantitate cu 30-40% mai mică decât în anul anterior susţin specialiştii în domeniu, iar în 2012 scăderea a fost de cel puţin 10%.  Scumpirea nu este cauza singulară pentru care tot mai mulţi români renunţă să mai consume miel.

Celelalte motive ţin de chestiuni mult mai complexe: tradiţie şi gust.

taran_deschidere

de Petre Bădică

Moş Lică are doi copii, o nevastă şi îl ţine şi pe fratele nevestei. Mai ţine cinci miei şi şase oi şi zice că neaparat trebuie să taie unul de Paşte. Dacă îi vinde pe ceilalţi? Nu. Doar de Crăciun, taie un porc şi vinde vreo 6-7. „Mieii ori îi las să crească, ori îi tai pe toţi în restul anului. E vorba de o tradiţie, dar ştii cum e şi cu tradiţia asta? Păi, uite, e ca şi cu ouăle de Paşte. Le mănânci vopsite acum de sărbători dar le mănănci normale şi în restul anului. Doar fata de la Timişora nu vrea să mânânce miel pentru că nu îi place.”

Tiberiu Cazacioc de la „Asociatia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman” pare să fi identificat exact de ce „fetei de la Timişoara” nu îi prieşte carnea de miel. „Gradul mare de urbanizare pe care l-a impus regimul comunist şi perioada de după ’89 a făcut ca lumea să îşi modifice comportamentul alimentar.”

Desacralizarea spaţiului urban explică de ce mielul este înlocuit adesea cu alte tipuri de carne. „Există o ruptură între cei care se declară creştin-ortodocşi, în jur de 80% şi cei care sunt practicanţi şi ţin litera tradiţiei. Pentru majoritatea prepararea şi consumul mielului cu ocazia Paştelui nu mai îndeplineşte şi o funcţie rituală. De ce ar trebui să mânânc miel? Pentru că se termină postul Paştelui, celebrăm o mare sărbătoare creştină. Cu ocazia asta familia are un prilej de bucurie, se adună de peste tot la masă. Ori familia română nu se mai adună sau nu mai are timp să se adune în jurul mesei de Paşte. În plus, lumea consumă ceea ce îşi permite după doi sau trei ani de criză economică şi apelează la  elemente de substituţie, precum porcul, în funcţie de resursele economice.”

„În tradiţia culinară a românilor nu se consumă miel”

 În afara preţurilor ridicate, nutriţionistul Corina Zugravu mai vedea o cauză pentru care românul nu consumă miel: gustul particular al cărnii.

„În alimentaţia de zi cu zi a românilor nu se mănâncă miel, de aceea pentru mulţi gustul mai special al acestei cărni este dezagreabil. Îmi amintesc că în copilăria mea, în vacanţele petrecute la bunicii de la Constanţa se mânca miel, batal, era un obicei datorat minorităţii musulmane din zonă.  În Bucureşti, nu există acest obicei.”

5 kilograme pe an

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică un român consumă, în medie, 5 kilograme de carne de oaie pe an. Corina Zugravu consideră destul de mare această cantitate „dacă ţinem cont că în Muntenia mâncăm aşa ceva preponderent de Paşte. Dar, în compensaţie, există comunităţi care se bazează pe oierit şi acolo se mănâncă mai frecvent.”

Poti scrie la noinu.roi trimitand un text, pont la petre.badica@noinu.ro

 
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*