EXCLUSIV. Chevron vine în România după ce a înfometat şi îmbolnăvit 30.000 de oameni

Mai 27th, 2013 | Categorie: Controverse, Editorial

Compania americană Chevron Texaco a primit undă verde de la autorităţile locale din Vaslui să înceapă exploatarea gazelor de şist în România. Localnicii au decis să iasă în stradă şi să protesteze dar partida pare jucată, deoarece şi guvernul pare să ţină partea americanilor.

 Noi NU vă prezintă dezastrele ecologice şi scandalurile pe care Chevron le-a lăsat în urmă în statele în care a fost prezentă cu diverse afaceri.

chevron De Petre BĂDICĂ

Chevron intenţionează să înceapă în a doua parte a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa. Vorbim de Chevron Texaco, una dintre cele mai mari companii americane și unul dintre cei mai mari producători de produse petroliere din lume. Compania e prezentă în aproape 100 de state şi are o cifră de afaceri de 265 miliarde de dolari.

Temerea bârlădenilor legată de pericolul faţă de mediu dar şi faţă sănătate pe care o reprezintă metoda de exploatare folosită de Chevron – fracturarea hidraulică – pare întemeiată la o privire atentă a istoriei companiei americane.

Presa internaţională a relatat, pe larg la vremea respectiv, despre incidentele pe care le reamintim mai jos.

Dezastru ecologic în Amazon

 În anul 2008, Ecuadorul a dat în judecată compania Chevron pentru depozitarea de deșeuri toxice în zonele din bazinul Amazon. Pe 15 februarie 2011, un tribunal din Ecuador a condamnat Chevron la plata a 8,6 miliarde de dolari deoarce între 1972 şi 1992 compania americană a provocat pierderea recoltelor şi moartea animalelor unor băştinaşi. Dar şi pentru că în zona unde Chevron îşi desfăşura activitatea rata mortalităţii de cancer a crescut. Acţiunea în instanţă împotriva Chevron a fost făcută, în comun, de către 30.000 de ecuadorieni.

A fost pentru prima oară când indigenii au câştigat un proces împotriva unei companii multinaţionale. Chevron nu a fost de acord cu verdictul (deşi a fost unul final) şi a refuzat să plătească. Pentru că la pronunţarea sentinţei Chevron nu avea nici un bun în Ecuador, autorităţile nu au avut ce să confişte.

 

Poluare masivă în SUA

Una din rafinăriile Chevron din statul Richmond a fost notificată pentru 300 de incidente privind poluarea unor râuri din care se alimentau bazinele cu apă potabile. La începutul anului 2003, în Richmond s-a înregistrat un număr foarte mare de afecţiuni respiratorii sau de cancer.

 

 Distrugerea pădurii virgine din Bangladesh

 La 26 iunie 2008, un incendiu puternic a avut loc în Lawachara National Park , o zonă crucială pentru menţinerea biodiversităţii şi echilibrului natural din această ţară. Chevron a fost găstă vinovată deoarece a efectuat studii seismice care au cauzat acest dezastru natural de proporţii.chevron1

 

A curs sânge în Delta Niger

În luna mai 1998, peste 100 de activişti au demonstrat şi au ocupat pentru o scurtă perioadă o platformă petrolieră din Niger. Ei au avut o întâlnire cu şeful Chevron căruia i-au cerut să ofere mai multe locuri de muncă localnicilor. Reprezentantul americanilor a fost de acord dar după câteva zile forţele militare nigeriene au descins din elicoptere şi au deschis focul împotriva activiştilor omorând doi dintre ei.

Chevron a declarat că a decis să acţioneze în acest fel ca răspuns la „o violare gravă a unei proprietăţi private”. În 2008, Chevron a fost declarat nevinovat. Deliberările au durat două zile.

 

Poluare masivă în Angola

În 2002, Angola a fost prima ţară din Africa ce a dat în judecată o companie străină – în speţă Chevron – pentru că i-a poluat solul.

Iar aceasta este numai o parte a poveştii. Care merge mai departe în România.

 

Poţi trimite un articol pntru a fi publicat la adresa petre.badica@noinu.ro

 
Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Comment to “EXCLUSIV. Chevron vine în România după ce a înfometat şi îmbolnăvit 30.000 de oameni”

  1. lupescu spune:

    felicitari pt articol cat si pentru TOATE CALITATILE DE CARE DAI DOVADA CAND SCRII ACESTE LUCRURI.,incepand de la etica jurnalistica,nationalism, corectitudine , umanism, curaj, verticalitate si multe multe altele.Iti este mai drag sa citesti o sinteza ca a ta decat mizerile de pe massmedia vanduta care ne intoxica cu chilotii in fun a lui botezatu 4 divorturi ale schipului, elodia etc…..speram sa mai citim de la tine tot articole de calitate

Leave a Comment

*