Obiectele de artă furate de Armata Roșie cerute înapoi de Merkel

Iun 23rd, 2013 | Categorie: Ştiri

La Hermitage, cancelarul i-a bătut obrazul lui Putin.

Herm TheatrCancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a reproşat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia inaugurării unei expoziţii la Muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg, că printre obiectele expuse se numără artefacte furate de Armata Roşie din Germania nazistă, scrie site-ul ziarului Huffington Post.

Inaugurarea expoziţiei, vineri după-amiază, la Sankt-Petersburg, a fost eclipsată de schimburile reci de replici dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin.

Angela Merkel a ţinut să remarce că multe dintre obiectele expuse au fost aduse din Germania. “Suntem foarte fericiţi să le putem vedea pe toate aici. Vom continua dialogul asupra tuturor aspectelor legate de bunurile de valoare aduse din Germania”, a adăugat Merkel, conform agenţiei Interfax.

Însă tonul declaraţiilor cancelarului german a fost mult mai blând decât se intenţiona. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel intenţiona să ceară, în discursul din deschiderea expoziţiei, returnarea tuturor obiectelor de artă, în conformitate cu legislaţia internaţională.

Într-o conferinţă de presă anterioară, Vladimir Putin evitase să ofere un răspuns concret în legătură cu returnarea obiectelor de artă luate de trupele sovietice în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. “Este o chestiune foarte sensibilă pentru societăţile civile din ambele ţări. Prin urmare, dacă vrem să înregistrăm progrese, nu ar trebui să amplificăm problema, ci să căutăm o modalitate de rezolvare a acesteia. Doar că acum nu prea este momentul iniţierii discuţiilor pe această temă”, a subliniat Putin, în contextul în care există ruşi revoltaţi de daunele provocate în timpul războiului colecţiilor de artă sovietice.

Expoziţia de la Muzeul Hermitage din Sankt-Petersburg – intitulată “Epoca de Bronz: O Europă fără frontiere” – include o celebră colecţie de obiecte de aur preistorice descoperite în Brandenburg (Germania), în anul 1913.

 
Tags: , , , , , , , ,

Leave a Comment

*