Turism de weekend: Bucureștiul mult mai scump decât Budapesta și Sofia

Iun 24th, 2013 | Categorie: Călătorii, Editorial

“City Break” este o nouă tendinţă în turism adaptată vremurilor  de azi când oamenii beneficiază de tot mai puţin timp liber.  Bucureştiul este o destinaţie mult mai scumpă comparativ cu oraşele vecine.

City Break reprezintă o ofertă turistică care se întinde pe durata de două până la maxim patru zile iar destinaţia o reprezintă unul dintre marile oraşe ale lumii.

foto: laurentiu Dinca laurentiu-dinca.com

foto: laurentiu Dinca laurentiu-dinca.com

de Petre BĂDICĂ
Recomandat este să îţi rezervi bilete de avion din timp şi să dormi în hoteluri de unu sau două stele, chiar hosteluri. Scopul acestui tip de turism este de a vedea cât mai multe lucruri, de a vizita cât mai multe locuri reprezentative pentru acea urbe într-un timp cât mai scurt. În acest fel, pretenţiile culinare sau de cazare sunt puse pe planul doi.

 

La Negoiţă, pentru 800 de lire

 

Bucureşrtiul este unul dintre oraşele care s-ar calificat ca şi destinaţie de weekend pentru turiştii străini.  De aceea, agenţiile de turism străine au inclus Capitala în lista cu destinaţii de city break şi publică informaţii minimaliste despre atracţiile oraşului. Oferta nu este întotdeauna completă, deoarece în puţine cazuri se vinde pachetul mixt care să conţină câteva nopţi de cazare plus tichete de avion.

O excepţie o reprezintă, portalul lowcostholydays.com. Cel mai ieftin pachet pentru trei nopi de cazare plus bilet dus-întors Londra – Bucureşti la “Hello” hotel este de 730 lire (fără mic dejun). Dacă alegi să te cazezi la “Rin Grand Hotel”, patronat de pirtmarul Robert Negoiţă, pentru aceeaşi perioadă se plăteşte, cu bilete de avion incluse, suma de 790 de lire.

Portalul oferă o serie de informaţii despre Bucureşti.  Principalele atracţiţi prezentate turiştilor de portalul de tursim sunt Palatul Parlamentului, Muzeul Satului şi Muzeul naţional de Istorie.  Oraşul apare ca ideal pentru familii, dar şi pentru petrecerea sfârşitului de săptămână ori pentru îndrăgostiţi. Arhitectura neoclasică şi bulevardele oraşului sunt scoase în evidenţă. Este menţionat Parcul Herăstrău ca loc de promenadă şi bucătăria diversă care o include pe cea transilvăneană. “Există numeroase teatre, festivalul Enescu se desfăşoară la minunatul Ateneu Român, în timp barurile cu muzică de jaz şi cele în care se dansează sunt la tot pasul”, se arată în prezentarea agenţiei de turism.

 

Aproape dublu faţă de Ungaria

 

Tot la categoria “city break”, pentru Sofia cea mai bună ofertă este la 656 de lire, cu 60 de lire mai ieftin decât la Bucureşti. În timp ce pentru Budapesta, la trei nopţi de cazare şi bilet de avion, oferta este irezistibilă 605 euro. La Praga oferta este cu 200 de euro mai bună decât la Bucureşti: pachetul turistic se vinde cu 578 lire.

Unul dintre cele mai mari portaluri online de turism din lume Expedia are cea mai bună ofertă pentru Bucureşti: trei nopţi de cazare la Hotel Unique plus biletul de  avion pentru două persoane la preţul de 850 lire. Trebuie menţionat că nu vorbim despre zboruri cu avioane low cost şi că rezervarea am făcut-o cu numai o săptămână înainte.  Trebuie spus că poţi alege între 47 de hoteluri la care să te cazezi în Bucureşti.

Cea mai bună ofertă (în condiţii similare) pentru Sofia este la 676 lire, iar pentru Budapesta vorbim de un pachet care costă 562 de lire, cu 300 de lire mai ieftin ca la Bucureşti

 

Turism în creştere, dar la coadă

 

Faţă de anul 2005, când numai 449.000 de tu­rişti străini ne-au trecut pragul, în 2011 Capitala a găzduit aproape 700.000 de vizitatori. Asta înseamnă însă de şase ori mai pu­ţini vizitatori decât la Praga, Viena şi chiar Kiev. La Budapesta în 2011 au sosit 2,6 milioane de turişti, de patru ori mai mulţi decât în Bucureşti.

În 2012 numărul de turişti pentru Bucureşti a fost cu 11% mai mare decât anul precedent, de 780.000

 
Tags: , , , , , ,

Leave a Comment

*