Vom dormi în linişte la Capatos și Măruță

Iun 19th, 2013 | Categorie: Ştiri

Este vorba de o recomandare.

Iy2hCr8YmFu_3LDe câte ori nu aţi venit acasă rupţi de la serviciu şi întinşi pe canapea aţi început să moţăiţi în faţa televizorului. Când dintr-o dată, un breaking-news, o Dana Grecu, un Capatos, un Radu Banciu sau băiatu ăla care face pe ardeleanu Silviu Manastire la Dosar de politician nu v-a trezit cu strigăte de mânie, uimire sau pur şi simplu cu un timbru vocal enervat (doamna ce se va întâmpla cu fata de la Realitatea TV – Andreea Cretulescu).

O “sursă de trezire” o reprezintă şi reclamele idioate în care nişte băieţi şi fete dansează, bat din picioare, sunt fericiţi pentru că s-au lansat chipsurile cu miros de şaorma sau Coca Cola cu etichetă roşie.

În curând toţi aceştia ni se vor adresa în şoaptă.

CNA a decis, marţi, să recomande uniformizarea volumului sunetului în programele de radio şi televiziune, astfel încât să fie eliminat disconfortul creat telespectatorilor şi ascultătorilor, resimţit în special la difuzarea publicităţii.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) vrea să elaboreze un standard pentru nivelul tăriei sunetului, prin care să se asigure o uniformizare a volumului acestuia în programele de radio şi televiziune, prin punerea în aplicare a Recomandării European Broadcasting Union (EBU) 128-2011.

În acest sens, în şedinţa de marţi, Consiliul a adoptat o recomandare la propunerea “Grupului de lucru Loudness”, constituit din iniţiativa CNA şi coordonat de Sotir Caragaţă, director al Direcţiei Secretariat General din CNA, potrivit Mediafax..

Grupul Loudness este format din reprezentanţi ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de producţie şi ai mediului universitar (Universitatea Politehnică Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România – UCIN, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Pro TV, Antena Group, Realitatea TV, România TV, B1 TV, The Money Channel, Europa FM, RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Abis Studio, AV Audio SYS, Pink Stripe) şi din trei reprezentanţi ai CNA (Sotir Caragaţă, Petre Dincă şi Cristian Ivanciovici).

Sotir Caragaţă a declarat, în şedinţa de marţi, că Grupul Loudness a fost constituit pentru a analiza problemele generate de lipsa de uniformitate a volumului sonor din programele audiovizuale şi pentru a identifica soluţii pentru remedierea acestora. El a făcut referire la numeroasele reclamaţii primite de CNA din partea telespectatorilor, care sunt nemulţumiţi de faptul că sunetul nu este uniform în programele de la televiziune şi radio.

Prin documentul adoptat, CNA recomandă radiodifuzorilor, distribuitorilor de servicii de programe şi furnizorilor de programe ca tăria sonoră medie să fie stabilită la valoarea de – 23 LUFS.

 
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*