Pe Dunăre cu nea Vasile, omul care l-a cunoscut pe Cousteau

Aug 26th, 2013 | Categorie: Editorial, La obârşii

Povestea asta nu mai este despre mine ci despre nenea Vasile, un capitan de barca cu motor, pe care l-am cunoscut in timp ce bateam in lung si in lat canalele si lacurile Dunarii.
Un om care la prima vedere nu avea cu ce sa impresioneze, iar noi mai aveam si statutul de “client”, un extra avantaj cu care ne-am trezit imbarcati dis de dimineata. Imbracat modest, cu o pereche de ochelari lipiti cu scotch la unul dintre brate, cu o piele ridata, dar nebatuta de soare ca a pescarilor, nu avea cum sa surprinda la prima vedere absolute deloc.

www.romaniatourism.com

www.romaniatourism.com

de Oana SAFTA

A pornit domol barcuta si a inceput sa ne povesteasca despre pasarile din Delta (toate ce le intalneam, ba chiar in plus), despre casutele care se vedeau pe malurile Uzlinei, una dintre ele (cea mai semeata) fiind fosta proprietate a lui Nicolae Ceausescu, actuala proprietate cu circuit inchis.
De aici au inceput povestile – nenea Vasile, fost coleg cu Crin Antonescu, s-a nascut si a trait in zona Murighiol toata viata lui. Are doi copii – ambii reusiti cu cariere importante (baiatul este procuror, fata este un om important la Primaria sectorului 1), l-au adus de cateva ori la Bucuresti, dar de fiecare data, nenea Vasile a fugit inapoi in Delta. Acolo ii place cel mai mult. 
Se plangea ca toate taxele pe care trebuie sa le plateasca ca pescar sunt foarte mari, si-a infiintat un pfa tocmai ca sa mearga lucrurile mai simplu, dar nu s-a intamplat asa.

Ii parea rau ca nu mai vin turisti straini asa cum se intampla pe vremea comunismului.

“Veneau francezi, elvetieni multi, chiar englezi si italieni. Ma imprieteneam usor cu ei, le placea in Delta, o respectau iar eu le povesteam cu drag cat stiam de multe. Legatura nu o pastram prin telefon, ca nu existau mobile pe vremea aia, dar ne scriam des. Asa am si invatat italiana, ma imprietenisem cu un Italian si daca am decis sa pastram corespondenta, am decis sa invat italiana. Am cumparat un dictionar si dupa ce scriam o scrisoare (cum stiam eu) il rugam sa mi-o trimita inapoi corectata, ca sa invat ce si unde gresesc. “
Prin 1990 l-a cunoscut pe Jacques  Cousteau – marele cercetator si explorator, venit in Romania cu un proiect finalizat cu infiintarea Biosferei Delta Dunarii si un film documentar in 4 episoade. Au lucrat impreuna, au petrecut mult timp si l-a indragit pentru ca si Cousteau iubea Delta, isi daduse seama ce potential are locul asta.

L-a cunoscut si pe Liviu Mihaiu, cu care nu s-a inteles deloc. Nu s-au placut, iar in momentul in care s-au revazut si-au reamintit de nemultumire si neintelegeri. S-au certat si s-au amenintat, dar a trecut. Mi-a mai placut mult o poveste pe care o avea legat de o familie de elvetieni – incapatanati care si-au dorit foarte mult sa viziteze un turn de supraveghere parasit. Au aflat foarte tarziu, cand erau in interiorul lui deja, ca turnul era casa catorva stupi de bondari mari, bondari care cu 8-10 intepaturi puteau ucide un animal de marimea unui cal.
I-a salvat cu greu, au ajuns de urgenta la spital, cu o salupa de mare viteza (“nu ca barca asta a mea, zicea el”), un prieten de’al lui nenea Vasile, fara de care fata elvetianului ar fi murit. Mi-a placut pentru ca a povestit-o cu modestie si fara sa ii judece pe oamenii aia neascultatori.

Era un om care ti-ar fi povestit zeci de ore si de ale carui povesti nu te-ai fi saturat niciodata. Un om pe care, desi, l-am vazut o singura data, cu siguranta mi-l voi mai aminti si de la care am mai invatat ceva….si este Nea Vasile al meu si a celor cu care am impartit barca.

Citiţi alte articole de același autor:

Eleganta unui refuz: George Ivascu in dialog cu Radu Beligan

De ce vor femeile să fie ţinute în braţe

Ce moştenesc femeile încă din copilărie

Visez să schimb lumea. caut oameni care să mă ajute

Ceva e în neregulă cu noi. De ce sunt singură

Cum îţi dai seama că ai îmbătrânit. Că nu mai eşti cel de ieri.

Fericrea în 945 de cuvinte; ziua în care nu vreau să se întâmple nimic

Ca între femei: cu ce tip de persoană să nu pleci în vacanţă

Ghidul celor care nu vor să socializeze; când nici Facebook nu te ajută

Cum poţi evita Apocalipsa de fiecare zi: manual împotriva tristeţii

 
Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*