Ipocrizia TV. Şcoala de jurnalism unde NU ai nevoie de bacalaureat la admitere

Aug 20th, 2013 | Categorie: Antiprestigiu, Editorial

Mass-media  a relatat pe larg despre universitățile care scot idioți pe bandă rulantă, care oferă o diplomă oricui plăteşte o taxă de câteva sute de euro pe an. Iar anul trecut a declanşat o adevărată cruciadă împotriva ideii, care a încolțit în mintea unor oficiali, ca la facultate să se poată intra şi dacă obții o diplomă de bacalaureat abia în primii doi ani de studii.

Picture 2de Petre BĂDICĂ

În pofida acestei atitudini, există o instituție de învățământ care scoate jurnalişti pe bandă rulantă (vorbim deja de opt promoții). O instituţie care nu le cere viitorilor cursanți ca pentru a fi admişi la cursuri să dețină o diplomă care să ateste că au luat bacalaureatul.

E greu să nu fi auzit de şcoala de televiziune Tudor Vornicu. Are reclame lungi mai ales la posturile tv de ştiri. La Școala de televiziune te poți înscrie pentru o serie de cursuri care se întind pe o perioadă de trei luni şi pot ajunge până la un an. La specializări întâlnim: „editorial artistic”, „tehnic artistic”, „marketing, pr şi evenimente”, „strategie şi planificare media”. Cele mai frecventate cursuri se numesc chiar aşa – „şcoala de televiziune”, iar ca profesori îi poți avea pe Teo Trandafir, Raluca Moianu, Petre Cătălin Fumuru, Vlad Ionescu, Carmen Ivanov, vedete tv de azi.

Pentru a putea urma aceste cursuri trebuie să plăteşti o taxă de 1.850 de euro plătibilă în rate. Ceea ce arată că, într-o perioadă în care presa se confruntă cu mari probleme, să devii jurnalist nu e o treabă ieftină. Până acum școala a dat mai multe serii de absolvenți (opt) ai cursurilor de televiziune și, probabil, o parte dintre ei sunt cei care ne pregătesc programele de televiziune de astăzi. Probabil că lipsa bacalaureatului se reflectă în calitatea unor emsiuni, dar ăsta e doar un punct subiectiv de vedere.

Apoi, aflăm din spoturile de promovare ale “Şcolii de televiziunii Tudor Vornicu” că

„te înscri până la 1 septembrie şi primeşti :

– ai gratuit un curs de machiaj profesionist de 4 ore (in valoare de 100 euro) sau

– participi la un workshop de prezentare a echipamentelor de specialitate intr-un studio de productie audio-video profesionist (in valoare de 100 EUR)”.

 În afara taxei de școlarizare, studenții trebuie să achite o taxă de examinare care se plătește înaintea examenului final, pentru acoperirea cheltuielilor cu organizarea examenului (materiale, comisie etc)”. Ceea ce este cel mai haios abia acum vine. Banii nu au miros astfel încât în clipul prin care tinerii sunt atraşi la „Şcoala de televiziune Tudor Vornicu” aflăm că pentru a te înscrie NU ai nevoie de BACALAUREAT.Picture 1

Asta deşi, Şcoala Tudor Vornicu “îi pregăteşte pe viitorii prezentatori, reporteri, cameramani, regizori monteori, make-up artşti de mâine, care la rândul lor sunt pregătiți de cei mai buni traineri şi super vedete” (aici apare o imagine cu Mircea Geoană ca nuca în perete). Ne întrebăm dacă NU cere BACALAUREATUL la admitere, „Şcoala de televiziune Tudor Vornicu” îi pregăteşte pe tineri pentru interviuri şi reportaje cu Guță, Tonciu, Gică Hagi sau Ogică?

Pentru ca „Școala de televiziuen Tudor Vornciu” să poată da țării cât mai mulți jurnalişti fără bacalaureat trebuie spus că ea este acreditată de către Ministerul Educației.

PS. Le spunem, cu tristețe, viitorilor cursanți că, chiar dacă nu li se cere bacalaureatul, tot vor trebui să ştie să alfabetul. Nici măcar Andreea Esca, cu tot salariul ei nu îşi permite luxul de a cere să i se şoptească ştirile în cască, fiind nevoită să le citească de pe prompter.

 
Tags: , , , , , , , , , , , ,

13 Comments to “Ipocrizia TV. Şcoala de jurnalism unde NU ai nevoie de bacalaureat la admitere”

 1. elena vladareanu spune:

  sa nu fii auzit – sa nu fi auzit

 2. georgiana spune:

  Nu e chiar asa! Asta este doar in promo. Nu ai nevoie de bac daca vii sa te inscrii in august. Pana incep cursurile in principiu trebuie sa prezinti o diploma de bac si oricum, pana la finalizarea cursurilor nu primesti ceritificatuld e absolvire daca nu ai diploma de bacalaureat.
  Frate-miu s-a inscris exact in aceeasi situatie in august anul trecut si si-a dat bacul (si l-a luat!) in toamna. Cand s-a inscris i s-a spus clar ca pana la finalizarea cursurilor trebuie sa aiba bacalaureatul uat. S-a inscris la cursurile tehnice de la Scoala Tudor Vornicu si acum este operator de imagine la Pro TV (il cheama cristian c., il gasesti pe site-ul scolii acolo unde sunt cu poza, nume si locul unde lucreaza toti absolventii lor, nu doar “pe vorbe”)

 3. barbu spune:

  Ce-aveti fratilor?
  Am gasit linkul asta cautand niste informatii despre absolventii Scolii de televiziune Tudor Vornicu
  M-am inscris anul asta la Scoala Tudor Vornicu, pentru ca vecinul meu a terminat anul trecut cursurile de la ei si acum lucreaza in PR, la TVR. El mi i-a recomandat inca de anul trecut, am fost si cu el sa vad locul, i-am cunoscut colegii, toti erau ok,aveau o intilnire si a fostilor absolventi, nu parea nimeni tepuit.
  Toti lucrau undeva…. Ma rog, toti care venisera la intilnire. Da’, asa cum spunea cineva mai sus: ca nu s-or fi angajat toti, asta nu-i vina scolii. Atata vreme cat s-a dovedit ca diploma de la ei e buna pentru 300 de persoane, inseamna ca e buna si pentru ceilalti care nu s-au angajat – din diverse alte motive….

 4. Carmen spune:

  verisoara mea Ramona este reporter la Pro tv. inainte a facut cursurile Scolii de tv Tudor Vornicu. nici o teapa. lucrurile sunt simple ca buna ziua, urmezi niste cursuri, contra cost si inveti o meserie.
  la partea cu BAC-ul a raspuns georgiana foarte bine.

 5. Batranu spune:

  Cautam ceva despre festivalul lor TVShorts ai am dat de articolul asta.
  Nu stiu care-i tzeapa, pana una alta sunt pline televiziunile de absolventii lor. Panas si Valentin Butnaru care prezinta Observatorul Antenei 1 si care face campanie pentru IMA (!??) este absolvent al Scolii Tudor Vornicu. Ca sa nu mai vorbim de cameramani,monteuri, producatori si multi care sunt in spatele camerelor, ca nu toti vor sa fie pe sticla.
  Si da, eu sunt un fost cursant care acum lucrez intr-o agentie de media, dupa ce am terminat cursurile lor si am prins un internship. Am fost si anul asta sa vad festivalul de scurt metraje organizat de ei pentru ca am participat si anul asta, ca outsider. Acolo sunt niste oameni foarte dedicati, care se implica, in masura posibiltatilor si in consilierea pentru angajare a absolventilor.
  Dar asta nu inseamna ca ii angajeaza” pe toti in televiziuni (sau oriunde altundeva). Ce scoala din lumea asta o face? NU te pot ajuta la angajare decat cunostintele demonstrate, perseverenta, si, de ce nu norocul!

 6. raliuca spune:

  M-ati indus in eroare!
  Pentru ca si anu asta au aceeai reclama m-am dus sa imi pun actele! Nu am luat bac-ul anul trecut si am fost plecata la parinti in Spania. Si m-am gandti sa fac un curs de make-up de televiziune la Scoala Tudor Vornicu.
  Problema sa pune asa, cum acuma vad ca a mai scris cineva mai sus:
  Nu ai nevoie de bac daca vii sa te inscrii in august. Pana incep cursurile in principiu trebuie sa prezinti o diploma de bac sau cel mai tarziu pana la finalizarea cursurilor. Oricum, cursurile poti sa le faci, nu te impiedica nimeni sa dai banii si sa te duci la scoala. Dar nu primesti ceritificatul de absolvire daca nu ai diploma de bacalaureat. Si atunci, ce te faci?

  • sorin spune:

   Pe bune si pe drept vorbind, nu ajuta cu nimic si nu te face mai destept sau mai inteligent ca de intelept nu poate fi vorba, daca promovezi bacul. O serie de informatii memorate care nu au nicio legatura cu viata profesionala, conduita, comportament si asa mai departe, O mare idiotenie acest bac care de fapt ar trebui sa se obtina dupa cel putin 2 ani de practica intr o meserie, profesie si apoi sustinut acest grandios examen tot in practica. Abia atunci vorbim de o mare scofala de bac! Cand dupa ce s a obosit statul sa te invete o meserie/profesie si nu o stii!!! Altfel este o mare pierdere de timp, o mare bataie de cap si ptr ce? De rezolvat un caz in asistenta sociala ( un exemplu), si tot asa in orice domeniu.

 7. Vio spune:

  Am fost la scoala asta, in ciuda comentariilor fostilor studenti, iar acum imi pare rau. Cursantii nu sunt vazuti decat ca niste saci de bani si mana de lucru ieftina. Dupa ce termini si nu le mai dai bani, ei nu te mai baga in seama si promoveaza numai pipite, dar atunci cand pe aptitudinile si cunostintele proprii, de dinainte de scoala, te angajezi si te vezi la televizor, scoala te pune pe site-ul lor la “o alta poveste de succes a scolii”.

 8.  Conținutul unei scrisori de intenție diferă în funcție de situație. Dar, cu toate că nu există un conținut standard, sunt câteva elemente de bază care nu pot lipsi din niciun astfel de document. La nivel general, orice scrisoare de intenție trebuie să exprime:
  •    motivul pentru care aplici la locul de muncă respectiv;
  •    argumentele care te recomandă drept potrivit pentru poziția respectivă;
  •    dorința de a fi contactat pentru a demonstra mai multe.

  Scrisoarea de intenție nu va conține mai mult de o pagină.

  Pentru a realiza o scrisoare de intenţie care să-ţi mărească şansele de angajare, trebuie să ţii cont de câteva caracteristici:

  1. Identificarea: atât identificarea expeditorului cât şi cea a destinatarului trebuie să fie cât se poate de complete. În cazul în care scrisoarea este trimisă în format fizic, datele de identificare ale angajatului sunt trecute în partea de sus (nume, prenume, adresă de domiciliu, adresă de mail, nr. de telefon), iar în situaţia în care aceasta este trimisă în format electronic, aceste elemente sunt trecute la finalul scrisorii, în semnatură. Destinatarul trebuie specificat şi el la începutul scrisorii. Dacă numele firmei este cunoscut, acesta trebuie trecut sub numele şi funcţia recrutorului (director HR sau altă persoană însărcinată cu angajările), date care vor fi introduse în formula de adresare de la începutul scrisorii.

  2. Introducerea: este foarte important ca în partea de introducere a scrisorii să te identifici, să expui motivul care te-a determinat să trimiţi această aplicaţie, să precizezi foarte clar recrutorului postul vizat şi sursa prin care ai aflat de disponibilitatea jobului respectiv.

  3. Cuprinsul: este partea cea mai importantă  a unei scrisori de intenţie, în cel mult două paragrafe trebuind să atragi atenţia angajatorului şi să-i stârneşti curiozitatea. În cuprins trebuie să motivezi ce te-a determinat să aplici pentru această poziţie şi care sunt competenţele şi experienţa ta care corespund profilului solicitat. Încearcă să fii cât mai succint şi să nu exagerezi. Nu repeta informaţiile existente deja în CV, formulează fraze concise şi încearcă să foloseşti un limbaj profesional.

  4. Ȋncheierea: În ultimul paragraf formulează concluziile şi arată-ţi disponibilitatea pentru o viitoare întrevedere. Nu uita să mulţumeşti destinatarului pentru atenţia acordată şi încheie folosind o formulă profesională, neutră; „Cu consideraţie,”; „Cu stimă”; „Cu respect”; etc.

  Model de scrisoare de intenţie pentru angajare:

 9. Miruna spune:

  @Vio: Stiu la ce te referi. Si eu am patit la fel. Partea proasta e ca oamenii aia sunt convinsi ca numai datorita lor ai ajuns unde ai ajuns.
  Apropos, in ce an ai fost la scoala?

 10. marcela spune:

  NU FACETI PROSTIA ASTA . VA MANANCA BANII. SECTIA MAKE-UP ESTE VARZA. PROFESOARA NU ISI DA INTERESUL MAI ALES DACA ESTI MAI RETRAS ABEA VINE SA DISCUTE CU TINE CU TOATE CA TRAGI DE EA. ARE “FETELE EI” OE CARE LE PROMOVEAZA . CHIAR EA NE.A SPUS CA A AVUT RECLAMATII CA NU I.A TRATAT PE TOTI LA FEL, SI CA NU S.A IMPLICAT LA FEL CUM SE IMPL LA ANUMITE PERSOANE. LA INCEPEREA ORELOR NU NE ARATA PE MODEL DUPA CARE NOI NE APUCAM DE TREABA. NE PUNEA IMAGINEA PE TELEVIZOR SI NE LASA SA FACEM DE CAPUL NOSTRU DUPA CARE NE CORECTA SI NE SPUNEA CA NU FACEAM BINE SAU VENEA NE MAI ZICEA CATEVA LUCRURI DUPA O UITA DUMNEZEU LA O PERSOANA SI O STRIGAM NOI SA VINA. TREBUIA SA FIM VORBARETE CU EA SA NE DAM PE LANGA EA SA II CANTAM IN STRUNA SA IESIM LA PETRECERI CU IN GRUP CA SA NE INTEGRAM ALTFEL NU ISI DADEA INTERESULUI PT ANUMITE PERSOANE IN CONDIRIA IN CARE TOATE PLATEAU ACEIASI BANI…NU SE BAGA DACA II LIPSEA CUIVA O NOTITA NICI NU COMENTA NIMIC NU SE IMPLICA NE LASA PE NOI SA NE REZOLVAM PROBLEMELE, AVEA I TERMEDIARI . FETELE EI NE ANUNTAU CE FACEM LA CURS SAPT URMATOARE RAR COMENTA PE GRUP. NU NE STRANGEA PE TOATE SI NE SPUNEA UN PONT SAU SA NE EXPLICE CEVA. EA SPUNEA UNUI GRUP UN PINT ALTUI GRUP ALTCEVA SI TREBUIA SA VORBIM INTRE NOI CE SI CUM SA NE INVATAM NOI …PROASTA IRGANIZARE DA…POATE UNII ACEAM SERVICI SI NU PUTEAM SA AJUNGEM LA ORA SI DATA STABILITA DE EA ..NU II PASA PIERDEAM CURSUL . TREBUIA SA NE STRANGA PE TOATE SA SE CONSULTE CU NOI ASA POATE FACEA CUMVA SI AJUNGEAM TOATE . EA NU, VORBEA CU CATEVA SI SE ANUNTA POATE CHIAR SI INAINTE CU O ZI INAINTE DE CURS…LA EXAMEN AU FOST ATATEA FORMALITATI COLTUL INDOIT, STAMPILA (CARE ABEA SE VEDE PE FOAIE) , SUBIECTELE SOSITE IN PLIC CA LA BAC…VEZI DOAMNE EA NU STIA CE SE DA SI ATUNCI CAND CIRECTA NU VEDEA NUMELE ELEVULUI. DE UNDE CA SE STIA CAND DADEAM LUCRAREA A CUI ERA …SI RAMANEA SINGURA CU DOAMNA DIN COMISIE CARE SE CUNOSTEAU…S.A COPIAT SI NU A VRUT SA NE SPUNA O VB DAR DACA II DADEAM CEVA SIGUR SPUNEA. UAR NITELE AU FOST PE MASURA DUPA CUM NE.AM INTELES FUECARE CU EA CHIAR DACA UNELE LUCRAU DEJA CAND S AU INSCRIS AVEAU NEVOIE DE DIPLOME PRIN URMARE ERAU PROFESIONISTE , LE.A DAT NOTE MICI SI LOR…SI INTREBARILE AU FOST IN ASA FEL INCAT SA NE INCURCE O INTREBARE A FOST DIN CEEA CE NU N.EA PREDAT LA CURS . TOATE AM FOST SUPARATE SI TOATE REGRETA DE BANII DATI DOAR CATEVA FETE O IUBESC..NORMAL…PROASTA ORGANIZARE, PROST CURS!!!! BANI ARUNCATI. AVETI GRIJA DACA VA INSCRIETI!!!

Leave a Comment

*