Umiliți de poliția română pentru că și-au plătit amenzile la timp

Sep 1st, 2013 | Categorie: Abuziv, Editorial

Pentru că poliția nu are un sistem computerizat care să țină evidența plății (sau nu) amenzilor eşti nevoit ca, după ce plăteşti, să trimiți dovada prin poştă secției de poliție din localitatea unde ai fost amendat. Ce faci când primeşti o amendă din Tulcea ori Sibiu unde nici faxul nu funcționează?

Poliția a confirmat această relitate dar spune că deocamdată nu poate face nimic.

glasul.ro

glasul.ro

de Andrei Fenzi

Am plecat de la două sezizări sosite pe adresa redacției. Prima dintre ele venea de la un şofer care ne-a precizat că se deplasa pe raza județului Tulcea. „La un moment dat am fost oprit de căre un echipaj de poliție care mi-a spus că am depăşit viteza admisă în localiate. I-am răspuns politicos că nu văd nici o localitate în jur, dar mi s-a replicat că trebuia să fi văzut semnul de circulație din spatele meu. Mi l-a arătat cu 300 metri în urma mea ascuns de copaci iar restricția de viteză era de 50 kilometri la oră. Am vrut să plătesc pe loc agentului ştiind că mi-e greu să ajung în 24 de ore ca să fac plata dar mi s-a spus că nu poate primi bani. Am luat amenda şi după alți vreo 500 de metri şi o curbă la stânga am văzut satul. M-am simțit păcălit de cele trei case împrăştiate pe 300 de metri. Am ajuns la Bucureşti şi a doua zi m-am dus la administrația financiară undeva pe lângă liceul Iulia Haşdeu. Mi s-a spus că nu pot plăti la ei, dar nu au ştiut unde să mă îndrume, când cineva care stătea la rând mi-a sugerat – la Poştă. Am stat o oră la coadă la Poştă, când mai era o singură persoană în fața mea, aceasta i-a întins singurei funcționare care stătea de serviciu la ghişeu vreo 300 de plicuri care trebuiau ştampilate şi semnate. A mai durat jumătate de oră, lumea s-a indignat, iar când am ajuns cu amărâta de amendă să o plătesc, funcționara m-a privit cu dispreț şi mi-a zis pe un ton răspicat – e ultima oară. Nu se mai plăteşte la noi amenda de circulație de câteva săptămîni. Dar unde am zis, nu e treaba mea a urlat doamna acompaniată de murmurul aprobator al celorlalți. Fericit că am plătit şi după o jumătate de zi pierdută pe drumuri m-am declarat mulțumit. Când, peste numai două săptămâni primesc în cutia de scrisori un avertisment de la fisc (plus un telefon de la doamna X care mă cunoaşte şi lucrează la administrația fiscală de care aparțin): aveți o amendă neplătită. Vedeți că vă intră la cazier. Mă dezmeticesc şi văd că e vorba de amenda pe care o plătisem la poştă. Întreb vecinii, alți şoferi şi aflu că sunt OBLIGAT ca după ce fac plata amenzii să trimit chitanța la secția de poliție de pe raza localității unde am fost amendat. Altfel, voi rămâne înregistrat că NU am plătit amenda. Nici nu îmi aduceam aminte numele localității din Tulcea unde am primit amenda, am găsit-o scrisă pe somația de la Fisc, apoi am căutat pe Internet o adresă a postului de poliție din comuna respectivă. NU am găsit. Am sunat să mă interesez la primăria din comună. Mi s-a dat un număr de telefon unde am sunat. La poliția locală din respectiva localitate din Tulcea, o doamnă mi-a dat un nou număr, de data asta de fax. Am găsit chitanța şi am pus-o pe fax (pentru fax am fost la un prieten la o firmă , altă jumătate de zi pierdută) pentru că eu nu dețin fax acasă şi nici nu o pot scana. Aşa am plătit o amendă Poliției române. În câteva zile şi după multă alergătură”.

Un caz similar a fost înregistrat de către un şofer care a primit o amendă pe raza localității Şelimbăr, aflată chiar înainte de Sibiu. Doar că omul a avut ghinion. Deşi a plătit amenda la primăria Făgăraş unde avea treabă, ulterior a pierdut chitanța. Ca și în cazul șoferului pățit la Tulcea, peste două săptămâni Fiscul i-a trimis o scrisoare în care îl notifica de faptul că NU și-a plătit amenda și că, în cazul în care totuși a făcut-o, trebuie să trimită dovada plății amenzii la poliția Șelimbăr. Cum pierduse dovada a plătit amenda încă o dată și abia apoi a putut trimite chitanța la poliție.

Ce trebuie să înțelegem de aici. Că Poliția română a rămas la stadiu de fax, registre, copiatoare. Că nu există un sistem computerizat care să avertizeze poliția de faptul că respectivul şofer a plătit amenda oriunde ar fi asta în România.

Că trebuie să păstrezi chitanța prin care ai plătit amenda până la adânci bătrâneți.

Că statul nu a putut să lege printr-un sistem computerizat câteva instituții – poliția, adminsitrațiile fiscală, primăriile asta e o mizerie. Dar asta nu trebuie să îi coste pe şoferi timp şi nervi. Mai ales că pentru o infracțiune nu se plăteşte decât o dată.

Mâine vom publica răspunsul oferit de Poliția Română în EXCLUSIVITATE pentru NOI NU pe această chestiune.

 
Tags: , , , , , ,

One Comment to “Umiliți de poliția română pentru că și-au plătit amenzile la timp”

  1. Intr-adevar, sistemul are multe hibe, iar soferii se lovesc de birocratie atunci cand trebuie sa-si achite amenzile de circulatie. Bine macar ca acum exista varianta de a achita aceasta suma online, iar confirmarea de plata se primeste in format electronic, asa ca o ai la dispozitie oricand pentru a o trimite la sectia de politie sau la administratia financiara pentru a dovedi ca ti-ai platiti amenda auto.

Leave a Comment

*