Discurile de vinil revin în forță. Un Black Sabbath – 470 euro

Noi 2nd, 2013 | Categorie: Editorial, Recomandări

Discurile de vinil cunosc o adevărată renaștere în Marea Britanie, unde se înregistrează cele mai bune vânzări din ultimii zece ani, un fenomen ce poate fi pus mai ales pe seama iubitorilor de sunet bun, a colecționarilor și artiștilor din ce în ce mai numeroși care își scot albumele pe acest suport, la 33 de turații pe minut.

Pentru a înțelege acest fenomen, o incursiune prin Soho oferă prilejul redescoperirii magazinelor de discuri care au conferit mereu un suflu deosebit acestui cartier din centrul Londrei. ‘Le place sunetul, coperțile, sentimentul că pot cumpăra ceva mai special. Este mai real decât să cumperi un tub în format MP3’, a declarat pentru AFP Neal Birnie, administratorul de la ‘Sounds of Universe’, unul din aceste magazine de discuri.

bsAproape 500.000 de discuri au fost vândute de la începutul lui 2013 în Marea Britanie, a anunțat la jumătatea lunii octombrie BPI, care reprezintă industria muzicală britanică. Dacă această tendință continuă până în decembrie, atunci vânzările ar putea depăși 700.000 de exemplare. Chiar dacă nu reprezintă decât 0,8% din totalul vânzărilor de muzică, cele 33 de turații pe minut atrag din ce în ce mai mulți artiști.

 

Cel mai vândut disc în acest an în Marea Britanie este ‘Random Access Memories’ al duo-ului francez de muzică electronică Daft Punk, cu hitul ‘Get Lucky’. David Bowie, care a scos în martie ‘The Next Day’, primul său album după 10 ani, și trupa rock Arctic Monkeys au contribuit și ei la popularitatea discurilor de vinil. Paul McCartney, Pearl Jam, Pixies și Arcade Fire au scos la rândul lor ultimele albume pe discuri, potrivit Agerpres.

 

‘Asistăm la o renaștere a discului, care nu mai ține de ‘retromanie’, ci devine formatul preferat al tot mai multor iubitori de muzică’, a apreciat Geoff Taylor, directorul executiv al BPI și Brit Awards, premiile britanice pentru muzică.

La originea revenirii la aceste suporturi muzicale create în 1946 în SUA se află mai ales bogăția sunetului în raport cu ceea ce pot oferi fișierele descărcabile MP3. Dar și colecționarii joacă un rol în supraviețuirea discului. La ‘Reckless Records’, un alt magazin din Soho, o ediție rară ‘Masters of Reality’ a trupei hard-rock Black Sabbath se vinde cu 400 de lire sterline (467 euro). O ediție triplă a ‘Mellon Collie’ semnată Smashing Pumpkins pleacă de la 225 de lire sterline (262 euro). Cât despre primele ediții Beatles sau Rolling Stones, acestea se vând cu 80 de lire sterline (93 euro)

 
Tags: , ,

Leave a Comment

*