S-a acordat premiul Goncourt

Noi 4th, 2013 | Categorie: Recomandări, Ştiri

Anunț.

article_pierre_lemaitreScriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său “Au revoir là-haut”.

Acest roman, publicat de editura Albin Michel, despre o generaţie pierdută, demobilizaţii din Primul Război Mondial, sacrificaţi de o Franţă vlăguită după patru ani de oroare în tranşee, a fost recompensat de membrii juriului Goncourt, în al doilea tur de scrutin, cu şase voturi contra patru.

Pierre Lemaitre, care se număra printre favoriţi, l-a învins pe principalul său contracandidat, Frédéric Verger, care era nominalizat cu romanul său de debut, “Arden”, apărut la editura Gallimard. Ceilalţi doi scriitori nominalizaţi în acest an la premiul Goncourt au fost Jean-Philippe Toussaint, cu romanul “Nue” (editura Minuit), şi Karine Tuil, cu romanul “L’invention de nos vies” (editura Grasset), scrie Mediafax.

Pierre Lemaitre, născut pe 19 aprilie 1951, la Paris, este un romancier şi scenarist francez. Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi străine. Din 2011, Pierre Lemaitre este administrator al Société des gens de lettres (SGDL).

Premiul Goncourt pe 2012 a revenit scriitorului francez Jérôme Ferrari, pentru volumul “Le Sermon sur la chute de Rome”, publicat la editura Actes Sud.

Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.

În 2013, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat pe 24 octombrie scriitorului Christophe Ono-dit-Biot, pentru volumul “Plonger”, publicat de editura Gallimard.

Tot luni, în aceeaşi zi cu premiul Goncourt, va fi decernat premiul Renaudot.

Premiul Femina va fi decernat pe 6 noiembrie, în timp ce premiul Médicis va fi acordat pe 12 noiembrie.

Premiul Interallié încheie sezonul distincţiilor literare franceze pe 19 noiembrie.

 
Tags: , , , , ,

Leave a Comment

*