O licență de exploatare pentru aur costă un miliard de dolari

Dec 17th, 2013 | Categorie: Abuziv, Editorial

De ce miros lucrurile urât la noi în cazul Roșia Montană? Pentru reclama deșănțată de zeci de milioane de euro care durează de ani de zile făcută unui proiect aflat într-o stare incipientă.  Graba cu care premierul s-a dat de partea unei firme private și de a da undă verde exploatării. Graba și forțarea adoptării Legii Minelor. Asta, așa, pe scurt.

În alte părți graba nesăbuită de a da undă verde unei exploatări aurifere este pe cale să dea o gaură uriașă în bugetul de stat.

costa.ricaÎn anul 2008, compania canadiană (nu e vorba de Gabriel Resources, ci de…) Infinito Gold a obținut o licență de exploatare pentru o rezervă auriferă în valoare de 2 miliarde de dolari în Costa Rica. Atunci populația a protestat, dar regimul președintelui Oscar Arias a decretat proiectul de interes național (se gândea și domnul Ponta la acest aspect) și a scos armata în stradă.

Până la urmă, exploatarea nu s-a mai făcut (deși au început lucrări de pregătire a șantierului, așa cum se poate vedea în imagini). Săptămâna aceasta, în decembrie 2013, compania a decis să dea statul Costa Rica în judecată și să ceară despăgubiri de un miliard de dolari deoarece i-a fost refuzată deschiderea unei mine de suprafață în plină pădure tropicală (pentru care avea licență din 2008). Se estimează că mina va distruge 190 de hectare de pădure tropicală care găzduiește câteva sute de specii de plante și animale. În luna aprilie, Infinito Gold a somat guvernul ca în decurs de șase luni să îndrepte o decizie a unei instanțe care a interzis companiei să exploateze aurul (pentru care Infinito avea licență obținută de la vechiul regim politic).

Noua putere a decis, însă, să rămână fermă pe poziții, dar procesul privind compensațiile va demara, iar șansele ca Infinto să obțină despăgubiri sunt foarte mari.

costa.rica2

Câteva mii de oameni din întreaga lume i-au scris președintelui  Infinito Gold, John Morgan, cerându-i să renunțe la procesul împotriva statului Costa Rica.

de Andrei Fenzi

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*