Unde se mănâncă și se bea mai bine. La București, Paris sau New York?

Dec 29th, 2013 | Categorie: Călătorii, Editorial

Anul trecut s-a estimat că un număr de 1,5 milioane de români și-au  au fost de Revelion la restaurant.  Doar câteva zeci de mii de români și-au petrecut Anul Nou în străinătate. În unele cazuri, pentru aceștia din urmă petrecerea dintre ani s-ar putea dovedi mai ieftină. Cel mai pobabil aceste cifre anunțate  de Institutul Român pentru Evaluare și strategie se va păstra deoarece datele economice dar și nivelul de trai ori obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat prea puțin în ultimul an.

new-york-cityNe-am întrebat cât de costisitoare este petrecerea Anului Nou la un restaurant din București? Și mai ales am dorit să facem o comparație cu oferta existentă în câteva capitale Occidentale. Astfel, la restaurantul Șarpele Roz, loc unde vor cânta Nelu Ploieșteanu sau Cornelia Catanga veți plăti 125 de euro iar în meniu se vor afla batog de morun afumat pe salată de crudităţi, corăbioară de ardei, păstrăv, vițel, jumări de rață, piept de curcan la jar. La JW Marriot, noaptea dintre ani costă 210 euro de persoană. În preț intră concerte cu trupa Holograf sau cu Paula Seling. De la bar se poate servi orice, iar la meniul găsim iepure, pateu de gâscă, tartă de vită. La Athene Palace  ești invitat să petreci în stil venețian la prețul de 190 de euro. Va exista muzică live cu cvartetul Fiore și cu Twins Band, festin cu 5 feluri de preparate italienești și vinuri și spumante intalienești.

Restaurantul Sharkia se află în interiorul hotelului Radisson Blu Hotel, iar meniul pentru noaptea de Revelion (care este unul mediteranean) valorează 120 de euro. La Caru cu bere, restaurant cu tradiție din Centrul Vechi al Capitalei, meniul de Revelion costă 115 euro, iar printre preparatele servite regăsim somon fume pe pat de gorgonzola, prosciuto cu prune uscate, mușchi de văcuță argentiniană, foie grass cu dressing de fructe de pădure.

Franța – mai puțin alcool

Nu e simplu de făcut o comparație cu prețul pe care un occidental sau un turist, chiar și român, îl plătește pentru a nu sta acasă în noaptea dintre ani. Cei mai mulți români visează să fie de Anul Nou la Paris, Roma, Istanbul, Viena, Istanbul și Barcelona potrivit unui studiu realizat de vola.ro La Paris, în  „Cadet de Gascogne”, restaurant (care poate fi comparat cu Caru cu bere) aflat în Montmartre,  meniul costă 120 de euro, iar invitații vor fi serviți cu produse tradiționale – antricot, mai multe feluri de brânză. Din păcate, băutura nu e inclusă. La restaurant “La crémaillère 1900”, meniul costă 200 de euro dar nu este atât de diversificat – vită, brânză, jumătate de sticlă de șampanie și jumătate de vin de Bordeaux. Iar de “Lido de Paris” stați departe. Costă 700 euro pe seară. Intersant este că dacă la București, petrecerea Anului Nou la Radisson Blue costă 120 de euro, la Istanbul la același hotel petrecerea Anului Nou  cu bufet  deschis dar și o noapte de cazare inclusă costă cu numai 30 de euro mai mult, anume 150 euro. Trei nopți de cazare în care este inclusă și masa de Revelion costă 369 de euro.

Ofertă mai generoasă

La Marriot Grand Hotel din Roma prețurile sunt profibitive. Astfel, masa de Revelion, dar și o  noapte de cazare costă 990 de euro, de patru ori mai scump decât la București (unde e drept nu se oferă cazare). La Lisabona într-unul din cele mai frumoase hoteluri din oraș, Altis Hotels, petrecerea de Anul Nou costă 195 de euro (similar cu Bucureștiul) iar băutura este la discreție. America esta țara tuturor posibilităților și a tuturor prețurilor. La “Empellon Taqueria” pentru cele șase feluri de mâncare vei plăti suma de 150 de dolari. La “Beauty& Essex”,  meniul de Anoul Nou este 175 dolari, dar varietatea culinară este mare –plăcintă dulce de orez, escalop, roșii afumate etc. La “Brooklyn Vinery” te costă doar 125 de dolari, iar dacă vrei să îți faci singur meniul, la “The Campbell Apartment” vei plăti doar intrarea – 30$.

Toate acestea sunt posibile la New York.

de Petre Bădică

 

 
Tags: , , , , ,

Leave a Comment

*