Cum arată podul de PET-uri de pe Bega

Iul 10th, 2014 | Categorie: Abuziv, Ştiri

Dezolare.

unnamedAzi cu păreri de rău se poate discuta despre un probabil plan incomplet „al unui lung Proiect de Voluntariat Ecologic” in România, aflat în pericol de ilegitimitate, mai ales pentru una din voluntare – ECOSTUFF – pe care o iubeam sincer pentru recunoscuta activitate, plină de bune intenții în protejarea solului şi acquisului terenului adiacent râurilor din Banat.

Deocamdată, proiectul de Pod din Sticle de Plastic peste râul Bega, un Record Mondial care era anunțat cu finalizare în Iunie, trenează în a deveni utilizabil! Iar la locul cu pricina observi atmosfera absentă plină cu grămezi de plastice golite, murdare… din când în când ceva se animă cu muzica de la o terasă din apropiere … câte un hit a lui <Pet Shop Boys>, completat cu ceva rock autohton { în poză, o mostră de mediu anost}.

O nelămurire: de ce au anuntat evenimentul de 3 ori până acum , el de fapt neproducându-se niciodată?!

Dacă pe 17 Aprilie 2014 se anunța intrarea în linie dreaptă a listării EcoSTUFF în Cartea Recodurilor, pe 2 Iunie 2014 “se construieste cel mai mare pod de PET-uri din lume”, pe 18 Iunie 2014 se vorbea de elemente ale podului care se reconfigurează, asamblează (stiri vizibile la momente distincte pe adevarul.ro , opiniatimisoarei.ro, oradetimis.ro ş.a.m.d.). Pe 6 Iulie 2014 opinia publică era informată din nou despre “o construcţie amplasată” pe Bega. Acesta este momentul în care eroarea de calcul a ieşit la suprafață şi în sfârşit sesizată de “recordmani” care anunțau nevoia unui ajutor consistent din partea populației.

Construcţia în sine comportă o reorientare a arhitecturii. Treptat, necesitățile de materie primă au crescut de la 75 000 de PET-uri, la 100 000 de PET-uri. Ca orice treabă complicată analiza funcționalității unei astfel de structuri pe malurile Begăi ridică alte probleme specifice de rezistență a materialului plastic la torsiune, temperatură, sevraj. etc. Este dificil de anticipat “cine va trece primul şi când” peste respectivul pod. Depinde de ce şi-au propus cu adevărat.

Mult Zgomot pentru nimic?!

 Încă nu pare a fi totul pierdut din partea creatorilor unei himere vechi de 2 luni care excită imaginația cetățenilor cu rămânerea într-o comparație cu un alt pod real refăcut greu, cu sacrificii de către municipalitatea Timişoreană, care la fel a avut termene de realizare întârziate. La 150 de metri de “capriciul colectării de PET-uri” fără a se vedea ceva demn de numele Michelangelo, cum este botezată o întreagă zonă de mal, arialul a fost deposedat riguros de elemente arhitectonice renascentiste. Chiar şi florile, elementele unui design vital cu care ar fi dres busuiocul magnații construcției betoniste în fier-forjat a Podului Michelangelo, au fost furate acum 3 nopți!

de Lucian MORAR

 

Leave a Comment

CAPTCHA
*