International Student Week la Timişoara

Iul 25th, 2014 | Categorie: Ştiri

ISWINT

unnamedISWINT -International Student Week In Timişoara- eveniment unic în România, gestionat încă din 1994 de Liga Studenților de la Automatizări şi Calculatoare din Timişoara(LIGAAC) oferă în perioada 21-28 Iulie 2014 o ocazie excepțională pentru peste 100 de voluntari din circa 22 de țări de a se reafirma cu noile tendințe cuprinse de o tematică eterogenă “The New Way of Learning – Applied Imagination” , “Noua cale a învățămăntului – Aplicația Imaginativă”. Conceptul încearcă să fixeze viziunea clară asupra viitorului educației de înalt nivel şi mai ales să întrețină pentru cei care întâlnesc traseele imaginației ca o deschidere spre o comunicare facilă. Produsul final al festivalului coexistă în legarea unor prietenii durabile între aplicanți, acesta fiind scopul în sine al fiecărei ediții de ISWINT, un progresism experimentat şi de mine personal în posturi diverse de participant, sau organizator cu răspunderi interactive în timpul unei vicepreşedințiade la LIGA AC din anii ‘90.

Intensa extensie a ariei de competențe “share-uite” a fost definitivată cu ateliere de lucru spumoase centrate pe (sub)cultura vizuală digitală, comunicare, Internet, jocuri interpersonale de strategie, învățarea de dialectici sociale, teatrologie de avangardă. Pentru ediția 2014 a fost conceput un dicționar de evoluție într-o limbă de circulație internațională, o metodă concretă de a preveni o destructurare completă a anterioarelor deprinderi dedicate studioşilor Imaginației şi care permite dezvoltări personale ale deprinderilor participanților organizați câte 10-15 indivizi în clustere de creație. Reflecția este redenumită “Brainstorming” iar valoarea unui astfel de grup defineşte succesul de “Workshop”. O enumerare a cuvintelor cheie din spațiul comunicării în engleză, cele care au dat direcțiile de acaparare a subtilităților “imaginativului omenesc” ar fi reunite de numele atelierelor(“Workshop”): Non Formal Education, Qualitative and quantitative research methods in social sciences, Conscious Self Management, Handmade, Brainiac, Alternative Design , Photography , Trance Diving – The power of hypnotic communication , Stop Motion , Shadow theatre. Noțiuni legate noduros de ideea de prelucrare imagini, impresii vii sau moarte desenate în umbre, penumbre, mişcări, ascunse, statice sau revelate invidual, în echipă. “Înscenarea” de poveste participativă a acestor români, cehi, polonezi, italieni, turci, germani, unguri, sloveni, sârbi, croați, bieloruşi, egipteni, indonezieni, spanioli, norvegieni, ruşi, francezi, ucraineni, englezi s-a manifestat într-un context complicat al unei noi morale euristice adoptate “a ISWINT-ului”, unde au reușit pe deplin să împărtășească cultura și o parte a tradițiilor – la fel ca în timpul anilor ’90, “de-o fi pace, de-i război“. Iulie 2014 a reprezenat încă un moment bun ales al dezhibării pentru toți obişnuiți cu clişee, algoritmi de studiu, dogme religioase, rigorile limbii de naştere, stereotipurile sociale.
Atmosfera unui consens voios a fost vizibilă la Deschiderea Oficială a Manifestărilor, care a avut loc la Casa Tineretului din Timişoara în 21 Iulie , cu participarea conducerii Universității “Politehnica”, a consulului Germaniei la Timişoara, dar mai ales serile cu petreceri de diferite nuanțe Romanian Night, Hawaii Party, Surprise Party, Closing Party. În 23 Iulie, cei implicați festivist în didacticismul imagolog au ieşit cu rezultatele muncii din ateliere prin Cetate pe Strada Mărăşeşti, o activitate de o seară performată generos sub titulatura “International Day”, într-un oraş ai cărui cetățeni se obişnuiesc deja cu culorile cosmopolitismului de posibilă Capitală Culturală Europeană a anului 2021!

de Lucian MORAR

 
Tags: ,

Leave a Comment

*