Cronică de toamnă a temeiului alegerii de Nou Mitropolit

Oct 2nd, 2014 | Categorie: Ştiri

 

<< Intro: Un eveniment anticipat din anii ’90, repetat în conștiințele credincioșilor din Banat ca un lucru care vine de la sine într-o ordine lăsată de Dumnezeu pe Pământ. O știre de Prima Pagină în fiecare an a revenit și zilele trecute enunțînd problemele de sănătate ale Întâiului slujitor a lui Hristos din oraș. Apoi a venit sec comunicatul BOR: “Miercuri 1 Octombrie seva desfășura slujba de înmormântare a ÎPS Nicolae la Catedrala Ortodoxă din Timișoara! ” >>

La orele 11 Patriarhul Daniel al României a oficiat trecerea la cele veșnice în ultima întâlnire publică cu regretatul ÎnaltPreaSfințitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Pelerinajul început Luni a fost pregătit minuțios de către toți cei care i-au fost alături . Un sobor reprezentativ pentru clerul din Vest menține o atmosferă euharistică și lungi cete de credincioși aduc de 3 zile un ultim omagiu unui adevărat părinte spiritual. Desigur ne vom aduce aminte toți de El, Eminentul Sprijinitor, autor a peste 28 de cărți, ctitor, mângâietor de suflete, mereu aproape de cele sfinte. Pentru noi care am avut ocazia să-l cunoaștem personal, orice întâlnire a însemnat întotdeauna o ieșire cu bucurie spre un divin devenit mai simplu recognoscibil.

De ce va fi greu de înlocuit?
Deși nume sonore ale Ortodoxiei vor candida pentru postul rămas vacant – printre alții PS Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Paisie Lugojanu, PS Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, ÎPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale de la Paris, Sfântului Sinod al BOR convocat dupa evenimentul doliului fortuit de la Timișoara nu-i va fi deloc ușor să aleagă Omul Potrivit. Alesul va trebui să realizeze o strategie înnoitoare consonantă cu cutume valabile jumătate de secol pe cuprinsul uneia dintre cele mai mari Entități Administrative ale Bisericii Ortodoxe Române. Este binecunoscută grija și atenția acordată ridicării unei culturi bisericești ca obiect de studu universitar superior la Facultatea de Teologie înființată de Inalt Prea Sfinția Sa Nicolae Corneanu la Timișoara. De asemenea un punct pe agenda viitorului Mitropolit va fi continuarea activității exemplare susținută la nivel internațional. A rolului vizionar al ÎPS Nicolae Corneanu care cultivînd interculturalitatea în dialoguri interconfesionale deschise cu celelalte religii a depășit momente dificile în Banat. După 1990 au fost 2 decenii de muncă sârguincioasă pentru a se realiza un consens local de succes . Politici inteligente în vremuri tulburi petrecute într-o zonă geografică caracterizată istoric ca “butoiul de pulbere al Europei” unde ciocnirea civilizațiilor Vestică, Răsăriteană, Levantină rămâne o temă de actualitate a conviețuirii în bună înțelegere dar și o subtilă diferență față de celelalte regiuni ale bătrânului continent. Pe care ÎPS Nicolae Corneanu a știut cum să o înstăpânească 52 de ani!

de Lucian MORAR 
Tags: ,

Leave a Comment

*