România vs Danemarca! Ceva putred în confruntare?

Noi 21st, 2014 | Categorie: Ştiri

<Intro: După 2 meciuri de 2:0, Vineri cu Irlanda de Nord, respectiv Marţi cu Danemarca … românii încep să creadăîn destinul lor de învingători. O istorie repetată, parafrazându-l pe Shakespeare. >

Pentru România, Danemarca a rămas “ceva putred”, iar pentru strategii politici, sportivismul a furnizat multe coincidenţe care lucreazăîn profit evident pentru guvernări. Dar deliberat, vina “eșecului cantitativ” se aruncă de obicei pe umerii altora.

Martie, 2003. Un scor fotbalistic de <2:5> neobișnuit… Thomas Gravesen cu un procedeu tehnic dificil pe un teren nisipos prinde un gol fantastic de la 50 de metri, înscris peste un portar, devenit <prea mic> pentru 90 de minute.

A fost momentul în care Sportul Rege a transformat o geopolitică iar resentimentele populaţiei au fost potenţate precum o “minge ajunsă în poarta care trebuia a fi sau a nu fi perforată”. Totuși majoritatea tricolorilor din teren au fost la înălţime în meci, un dezacord al insuccesului de rezultat. L-au avut în prim plan pe Adrian Mutu în zi mare, jucând ofensiv, însă marea problemă a primului 11 a fost în spate, unde goalkeeper-ul  a intrat într-o anomalie de denumire!

Imediat după 2000, victoriile sportive erau considerate esenţiale pentru “liniștea” unei guvernări. Ne aducem aminte de întâlniri celebre pe terenul de tenis ale premierului de atunci care făceau pe diverși comentatori să remarce de ce asigură necesarul surplus de simpatie vreunei alte victorii politice. Pe un fond al intrării unor patroni din fotbal în marea politică – Gigi Becali, Copos, Gheorghe Ştefan chestiunea prindea maximă importanţă. Curajoșii mass-mediei au afirmat despre “bătălia respectivă” pierdută, de ce ar fi provocat o frică la popor, și

ar fi influenţat rezultatele electorale din 2004! Problema curajului colectiv ar fi fost simplificată dacă Echipa Naţională participa la un Campionat European din Portugalia. Chiar mai mult, o idee hilară extrasă din cele spuse apoi, un <egal> cu nordicii, sau/și cu un portar mai înalt în teren am fi asistat la un deznodământ mai puţin tragic decât al prim-ministrului din acea vreme Adrian Năstase.

Un Noiembrie 2014 mai bine pregătit pe plan sportiv! Mărimea contează!

Naţionala se manifestă altfel după întoarcerea la cârmă a tehnicianului Anghel Iordănescu, senator UNPR în Parlament, revenit în prim-planul performantelor sportive din rândurile rărite de arestări ale Generatiei de Aur a fotbalului romanesc, cea care începea un drum al magnificenţei cu un 3:1 cu Danemarca fraţilor Laudrup{în 1989}! Pe 18 Noiembrie Keșeru a realizat o dublă senzaţională împotriva unei echipe care este iarăși spaima Europei, acum 4 zile învingea în manieră categorică Serbia 3:1. Ai noștri au jucat ofensiv, la fel ca acum 12 ani, au marcat de 2 ori . Diferenţa credibilă se petrece în actuala apărare. Portarul Costel Pantilimon a emanat optimism de la înălţimea sa de 2 metri. A prezentat mult mai multă siguranţă la mingile înalte.

Noroc trecător …

Există și alte aprecieri. Succesul politic al vreunui prim-ministru printre votanţi va fi unul paradoxal dacă se va manifesta proporţional cu o priză bună de portar. “Nota bene” deocamdată nimeni nu vede o coincidenţă de nume “cu cel al lui Costel”. Sperăm cu toţii în anii următori ca situaţia de fapt îi va scuti pe cei din teren de oboseala citirii prin ziare a complexelor analize de mixtură politico-sportivă din ţară. Este important pentru a obţine o performanţă optimală ca jucătorii să stea departe de astfel de obsesii.

de Lucian MORAR

 

Leave a Comment

*