Cui folosește moartea lui Boris Nemtsov ?

Mar 5th, 2015 | Categorie: Controverse, Editorial

ppCiteam deunăzi pe CNN.com o rubrică specială dedicată lui Boris, omul (defunct) al zilei. Povestea lui. Un tip cu totul special pregătea un gigantesc miting anti-război într-un mare oraş. O crimă sistemică din Ucraina Conflictuală se dorea a fi dezbătută, combătută în stradă la Moscova. Un regim “al lui Putin” era detaliat ca fiind locul invenţiilor tuturor rutinelor şi matrioşcelor esenţiale ale puterii dezvoltate pentru Estul Europei în scenarii ample, de durată. Dar între timp intervine “moartea individuală a lui Boris” şi schimbarea de sens a mişcărilor de protest. Supliciul lui Nemtsov este unul pur rusesc, iar cel care a arătat capabilitatea de a declanşa o revoluţie liberală a devenit Eroul Rus.

Marele miting în Moscova de 1 martie al unei opoziţii tarate arată deja cum lui Boris i se pregătea de mult victimizarea şi mausoleul. Pe 2 martie, doliul naţional.

Boris, ediţia 2011 pentru germani: Scopul şi Durata Opoziţiei?

n 2011 cotidianul german Der Spiegel conţinea un interviu revelator şi o imagine în care apare Boris Nemtsov bruscat de “uniformizaţi oameni de ordine ai Kremlinului”. Vorbeşte la prezent despre resurecţia Sovietelor ca fapt în desfăşurare şi de o revenire a orânduirii Uniunii Sovietice, a comunismului, un ideal aproape atins sub administraţia Putin. Prilejul de a epata în media occidentală este folosit din plin: “ … sunt mai fericit decât cei de la Kremlin. Nu mi-am trădat principiile! Nu cred în importul de democraţie din Vest, democratizarea fiind de dorit o chestiune internă a ruşilor … ”. Dar coincidenţa proiecţiei unui viitor posibil funest prevalează tema articolului : “… unui membru al opoziţiei i se poate întâmpla absolut orice în regimul autoritarist din Rusia … a fi ucis, închis sau otrăvit este o stare de fapt. ”… Apoi opozantul lui Putin descrie 2 atentate eşuate asupra sa.

Martie 2015 – două concluzii “dubioase” pentru Estici

Dacă Boris presimţea “oarece” înseamnă că a fost imprudent într-o noapte , după o cină în compania unui fotomodel. Un tir de armă Makarov tras de necunoscuţi a distrus acest om curajos şi onest, cel care a ridicat recent zeci de mii împotriva “tentaţiei războiului care cuprinde Rusia pe de-a întregul”. Dacă atentatul a fost comandat de “totalitarişti”, se constată momentul de paroxism al regimului Putin. Acesta nu mai face concesii şi inevitabil vor urma alte asasinate.

Supravieţuitorii din tabăra lui Nemtsov se manifestă…  

În mass media mondială este descrisă îndoliata Duminică a moscoviţilor ieşiţi cu mii de steaguri naţionale, în cortegiu la funeraliile unui fost ministru “Nemtsov”, din vremea preşedintelui saltimbanc Boris Eltsin. Un portret robot al autorului crimei cu vestă maronie şi blugi este difuzat la televiziuni. La Moscova toată lumea cere găsirea şi pedepsirea “vinovatului”. Inclusiv Vladimir Putin. 49 000 de dolari sunt promişi celui care va da informaţia esenţială pentru prinderea autorului {…o dovadă decentă a unei economii de piaţă, care “punctează” la impresie chiar şi în astfel de momente tragice…}.

Dar ca de obicei pe online, “Show must go on” …

Pe aceeaşi pagină “cnn.com”, a încăput desigur şi referinţa la Justin Bieber. A făcut puştiul canadian 21 de ani, şi-a luat majoratul şi poate bea liniştit acum o bere, fără “a ieşi în afara legii în America”….

de Lucian MORAR

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*