Câte sute de mii de euro câștigă mafia pariurilor la un derby Steaua-Dinamo

Iul 1st, 2015 | Categorie: Abuziv, Editorial

Steaua-DinamoPe baza avertismentelor UEFA, a insiderilor și a unor anchete desfășurate de Federația Română de Fotbal, câteva zeci de partide de fotbal sunt suspectate că au fost trucate în favoarea mafiei asiatice. Numărul minim de jucători necesar pentru a face un blat este de cinci.

Costin Negraru, managerul Departamentului de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că 48 de meciuri din primele trei ligi sunt suspectate că ar fi fost trucate.

Meciurile au fost aranjate cu ajutorul unor jucători din campionatul intern care au fost cumpărați de către mafia pariurilor din Asia, am aflat dintr-un interviu pe care Costin Negraru ni l-a acordat în exclusivitate. Acesta susține că unul dintre aspectele care favorizează apariția unui blat în fobalulul autohton îl constituie faptul că anumite echipe nu își plătesc jucătorii la timp. În linii mari, un meci se aranjează astfel. Un intermediar contactează un număr de minim 5 jucători ai unei echipe. Fotbaliștii accept, în schimbul unei sume de bani, să nu își apere corect șansele: de exemplu, joacă atât de prost încât echipa lor să primească un număr neobișnuit de mare de goluri. În Asia, mafia pariurilor pune o sumă de ordinal zecilor de mii de eur pe faptul că, în respectivul meci, se vor înscrie multe goluri, pentru aceasta primind din partea caselor de pariuri o cotă foarte mare, să zicem 10/1 (un euro pariat, le aduce 10 euro). Jucătorii își fac treaba, joacă execrabil, echipa lor primește numărul de goluri agreat și toată lumea e mulțumită: pariorii că și-au multiplicat banii ajungând la un profit ce depășește un sfet de million de euro, iar jucătorii că au primit câteva mii sau zeci de mii de euro.

 Cum ați ajuns să investigați meciuri din ligi de fotbal ale României?

 Constantin Negraru: Aceste 48 de meciuri pe care le suspectăm că au fost trucate provind din munca noastră din ultimele șapte luni în care am umblat prin țară și am vorbit cu mulți oameni implicați în fotbal. Am obținut informații de la fotbaliști și de la arbitrii. Între fotbaliști există un fel de telefon fără fir, vorbesc între ei despre diverse zvonuri legate de anumite partide posibile de fi trucate și jucate la pariuri, se interesează de ele, iar noi avem capacitatea de a ajunge la aceste surse de informații. Avem oameni din interioul fenomenului care ne furnizează informații, un fel de insideri. Eu am venit să muncesc la Federația Română de Fotbal după ce am fost jurnalist. șȘi la FRF ca și în presă apelăm la surse. Cele 48 de mecirui investigate sunt din primele trei ligi. Orice meci aranjat, la orice nivel, ne interesează. Un jucător de 20 de ani care azi aranjează un meci la divizia a treia, peste patru ani el poate fi la o echipă de top și poate apela la aceleași practici.

 Ce fel de partide se aranjează?

Există o stare de suspiciune în lumea fotbalului legate de pariuri. Dacă vezi o echipă care întoarce scorul la pauză, te uiți la cote ești tentat să spui că s-a făcut blat. Trebuie știut, însă, că majoritatea pariurilor se fac în timpul meciurilor. 80% din pariurile plasate din întreaga lume sunt făcute online și live, în timpul unui meci de fotbal. În meciurile aranjate se pariază cel mai mult pe numărul de goluri pentru că ai mai multe posibilități de a paria: total goluri, în prima repriză, handicap, diferență. În spatele jucătorilor care sunt de acod să aranjeze meciuri pentru pariuri funcționează un sistem transfrontalier. Majoritatea pariurilor sunt plasate pe piața asiatică unde există trei mari case pariuri, cu cifre de afaceri uriașe și care refuză comunicarea cu orice autoritate fie sportivă, fie care implică respectarea legii. Ele absorb volume uriașe de pariuri astfel că e mult mai ușor să treci neobservat, să maschezi atunci când pariezi sume mari de bani pe cote uriașe așa cum e cazul unei partide aranjate. Acolo se fac majoritatea pariurilor care implică meciurile aranjate.

Vă ajută UEFA în acest demers?

Există un sistem de alertă la nivel de UEFA care monitorizează primele două Ligi din toată Europa. El are capacitatea, analizând cotele și anomalii din mișcarea cotelor dar și volumele de bani pariate, să semanlizeze ce meciuri sunt pasibile de a fi trucate. Dacă au intrat în piață mulți bani pe un scor corect de, să spunem, 8-3, care are o cotă foarte mare înseamnă că e ceva ciudat. Și atunci suntem avertizați de UEFA. Uneori, noi avem suspiciuni și le sugerăm să monitorizeze o anumită partidă. Avem și un parteneriat cu patronatele caselor de pariuri din România care au și ei un sistem de avertizare. De exemplu, ni se spune că s-a pariat sume importante pe goluri foarte multe înscrise până la pauză la un anumit meci. Asta ne pune în gardă și privim și noi altfel respectivul meci.

Ce s-a schimbat în abordarea acestui fenomen față de anii trecuți?

Ar fi cazul să ne delimităm de perioada în care la nivel de Federație exista un dispreț față de aceste investigații semnalate în presă și legate de meciuri trucate. E adevărat că noi, ca Federație, avem mijloace limitate, nu putem pune microfoane, nu putem intercepta convorbiri telefonice. Dar avem capacitatea de a face oamenii să vorbească și asta e cea mai bună probă: mărturia unui fotbalist, oficial, antrenor despre astfel de practici. Trebuie să colaborăm cu organele de anchetă ale statului deoarece nu putem ajunge la cei care decid trucarea meciurilor. Aici vorbim de un mecanism complex al cărui creier este în lumea crimei organizate. La capătul firului sunt oameni care se ocupă și de trafic de droguri ori trafic de persoane. Aranjarea unui meci pentru pariuri e o infracțiune mult mai facilă. De ce să transporți droguri care implică riscuri mari când poți aranja un meci mituind câțiva jucători. În plus, pedepsele sunt mult mai mici. Avem o colaborare bună cu IGP, DIICOT, DNA pentru că în ultimele șapte luni le-am bătut la ușă. Noi ne-am angajat să înaintăm primele probe către aceste instituții pentru ca ei, ulterior, să continue investigația astfel încât să ajungem la creierul operațiunilor de trucare de meciuri. Dacă noi am lua niște măsuri pe linie sportivă, suspendând niște jucători, cei din spatele lor nu vor păți nimic și vor continua să aranjeze meciuri. Pentru că ne dorim să îi protejăm pe oamenii care au avut încredere în noi – și nu sunt mulți, ci de ordinul zecilor, trebuie să lucrăm foarte precaut și alături de autorități. Omerta a funcționat foarte bine în lumea meciurilor aranjate din România și abia acum începe să de unele semne de dezgheț. A fost cazul jucătorului Marius Postolache care atunci când a recunoscut că a participat la un blat, nu și-a mai găsit echipă.

 Cum se face un blat și cine beneficiază?

Blaturile sunt favorizate de neplata salariilor. Cei care se ocupă de aranjarea meciurilor nu va face propuneri echipelor cu plata salariilor la zi sau care au obiective de Liga Campionilor. Cu ce sumă de bani să corupi un jucător dacă el are salariu de 20.000 euro pe lună? Dintr-un meci trucat din Liga 1, aranjorii nu pot scoate milioane de euro. Conform informațiilor pe care le deținem, mafia pariurilor scoate dintr-un meci aranjat de Liga 1 în jur de 300.000 de euro. Pentru a blătui un meci un jucător primește bani, dar nu mereu. I se poate spune: dacă vrei să îți iei salariul, las-o mai moale. Sau e nevoit să participe la un blat ca să nu își piardă locul în echipă.

Dacă mergi la o echipă unde jucătorii nu au mai fost plătiți de jumătate de an ai mai multe șanse să îi momești să trântească un meci. Să spunem că joacă cu o echipă fruntașă, în care pleacă cu șansa a doua. Dar nu iau bătaie cu 2-0 cum ar fi corect. Aranjorul le cere: oricum pierdeți partida, dar mai încasați patru goluri. De regulă ai nevoie de 4-5 jucători pentru a blătui un meci. Aceștia știu unii de alții, dar există cazuri în care știe toată echipa de blat. Cei care pariază în Asia și pun la cale blaturile au oameni în România care cunosc fenomenul, echipele cu probleme. Sunt numeroși intermediari care câștigă dintr-un blat.

Care crezi că vor fi rezultatele investigațiilor voastre?

Cred că vom vedea și în România jucători sau conducători de club anchetați pentru participarea la meciuri trucate în viitor. Eu nu spun toate acestea pentru că sunt optimist, doar mă bazez pe datele pe care le am.

La o prezentare la Școala de Antrenori le-am arătat o hartă a Europei unde am colorat țările în care s-au desfășurat deja astfel de anchete. Am înroșit Europa. Mai sunt puține state în Europa unde nu s-au depistat astfel de meciuri: România, Serbia, Albania și încă două.

 

 
Tags: , , , , , ,

Leave a Comment

*