Franța: Femeile din politică refac legea tranziției energetice

Iul 14th, 2015 | Categorie: Abuziv, Editorial

llIntro: Cotidianul “Le Monde” vorbind despre un efort de modernizare, “la nivel național, per ansamblu Legea Tranziției Energetice a regăsit ambițiile sale inițiale”. Va urma o implementare amplă, cu repercusiuni pe termen lung… însă o vorbă din popor spune că “în lipsa consumului, brânza râncezește în burduf”.>>

O mare dispută în Franța, “Legea Tranziției Energetice”, părea că fost adoptată cu succes de către majoritatea socialistă în parlament! Deși a fost votată pe 26 Mai, există unele amendamente pentru care se mai fac “valuri”.

Într-o postare recentă pe Twiter cu păreri categorice Ségolène Royal, ministrul francez al Energiei, Dezvoltării Sustenabile și al Ecologiei se exprimă

contra politicii anterioare din Uniunea Europeană asupra produselor alimentare perimate. Propune un pact național împotriva risipei alimentare pe care ministrul Royal și l-a însușit din inițiativele lui Mathieu Kassovitz și a lui Arash Derambarsh care au pornit o campanie extensibilă de petiționare la nivel European, în Ianuarie 2015.

Vorbele doamnei Ségolène Royal sună deja a precampanie și conțin o listă de promisiuni “…votați propunerea mea de interdicție de distrugere a produselor alimentare sau de oferire a resturilor alimentare improprii consumului!

Occidentul, țări avansate cu egalitate sexuală

Odată cu apariția problematică a primului candidat de sex feminin cu șanse la președenția SUA este o ocazie specială despre a vorbi despre femei fundamentale în politica mondială. Un motiv de a descrie o anterioritate, trecutul altui candidat din grupul țărilor cele mai dezvoltate din lume, o ex-președintă a socialiștilor francezi, madame Ségolène Royal. În 2007 a candidat la președenția țării împotriva lui Nicolas Sarkozy și a pierdut alegerile. Scorul strâns 53% – 47% a fost determinat de o campanie pe Internet a socialiștilor fără precedent în istoria politică a Franței. Se știe, francezii au fost foarte critici cu guvernări anterioare socialiste corupte, iar Ségolène a reușit să impresioneze electorii printr-o prestație impecabilă. De atunci a avut câteva decăderi, pierzând un loc de parlamentar în Iunie 2012, a urmat revenirea de succes în Guvernul de la Paris din August 2014. Argumentele paradoxalelor sale succese sunt suficiente. Cu ferme luări de poziție a arătat de ce politica nu este nu numai treabă de bărbați(de stat).

Recent nu a arătat nici un sentimentalism “de tranziție”, deși tema alimentelor nefolosite se pretează la sensuri umaniste. Faptul că o parte din Planetă Moare de Foame este binecunoscut. Este de așteptat ca francezii să   salveze o parte a Terrei ! Totuși din calculele bunelor intenții, alți politicieni au demonstrat de ce chiar și femeile pot legifera că s-ar putea să-i lase să piară de foame pe cei care nu vor mai putea accesa mâncarea nereciclată pe care o aruncă francezii! Exemplele aduse de opoziția antisocialistă sunt întâmplări cu “amărășteni” din areale sărace, preponderent din Africa, unde afacerea de a exporta produse alimentare (expirate) a fost acceptată cazual, dar a fost miezul unor scandaluri de presă care au redus proporțiile ajutorului îndreptat spre țările din sfera de influență franceză.

 

A apărut sloganul “alimentează masa din bucătărie, nu tomberonul!”

 

Dar cifrele cantității produselor alimentare aruncate la gunoi în Franța sunt impresionante. Cele 30 de kilograme de alimente aruncate în medie de fiecare francez la gunoi au o valoare cumulată totală de 20 de Miliarde Euro/an.

În termeni absoluți, o reducere a consumismului va afecta câteva sectoare economice. Altele vor avea de câștigat.

Este cert din transformarea alimentelor adunate gratis de unii producători de energie se refolosesc resturile ca și combustibil. Un alt aspect care demonstrează marea afacere a Noii Legi a Tranziției Energetice. Profiturile se măsoară din certificate verzi și în MegaWatts, o energie rezultată care va fi revândută populației Europei. Renovarea energetică a devenit obligatorie și datorită promisiunilor din Campania Electorală ale președintelui francez Francois Hollande, care continuă să sensibilizeze opinia publică în speranța obținerii unui nou mandat.

Confortul ecologic și soluții cu energii regenerabile

 

Legea tranziției energetice fixează tot felul de detalii. Mediul ambiant va avea mai puțin de suferit datorită upgrade-ului tehnologic nepoluant din producția de energii. Au existat dispute referitoare la distanța necesară poziționării centralelor eoliene. Discuțiile asupra celor 500 metri sau 1000 de metri asiguratori față de orice așezare omenească, pentru a nu periclita viața oamenilor au fost contradicțiile consemnate între cele 2 camere ale Parlamentului, Senatul și Adunarea Națională.

Ponderea producătorilor de energie nucleară se va reduce de la 75% la 50% până în 2025, pentru un mediu ecologic mai sănătos. În domeniul energetic se speră ca în 2050 să nu mai fie nevoie de folosirea centralelor nucleare în Franța.

Pentru autovehicule se prevede trecerea în 2020 a unei prime etape a modernizării, 50% din vehicule ar trebui să aibă filtrarea de CO2 la standarde. Intenția legiferată este de a avea în 2025 un parc Auto 100% ecologic.

de Lucian MORAR

 

 

 
Tags: ,

Leave a Comment

*