Grecia, la răspântie de vânturi!

Iul 10th, 2015 | Categorie: Ştiri

<<Intro:  vorbind altfel despre acțiunea tipică unui “Gone with the Wind“ grecesc, războiul (civil) din UE al datoriilor neplătite este filmul crizei europene de actualitate. Tsipras în rolul lui Scarlett O’Hara nu renunță la glia strămoșească. Prin Parlamentul European(PE), le spune în fine la Europeni că-i iubește și că nu s-ar dori părăsit. Apoi vorbește domnul Schultz,  Președintele PE. Din sală se aud alte aplauze! Despre finalul “tragediei” știm că se va deplânge deplorabilul condiției umane.

Aliații grecului Tsipras la EuroSummit. Discuții în Parlament.

Cel mai prietenos cu prim ministrul Tsipras se arată Martin Schultz, cel care a subliniat deseori oferirea de ajutor umanitar, comunitar. Conform Reuters, pare a fi omul cu soluții de aplanare a crizei dialogului liderilor europeni.

Martin Schulz, președinte al Parlamentului din partea grupului social-democrat,  a mai declarat după votul popular grecesc < sperăm ca guvernul grec va face în decurs de câteva ore un efort plin de înțelesuri, o propunere constructivă asigurând sensul și posibila renegociere! Dacă  NU, vom intra într-o foarte mare dificultate și … va exista o pierdere dramatică de timp.>

Poziția Parlamentului European este consultativă. Martin Schulz s-a arătat conciliant cu deschidere la problemele grecilor! Chiar la cele privind programul de funcționare a bancomatelor! Exista certitudini ca se va propune grecilor și varianta de rezervă, revenirea la moneda națională DrahMa.

Italienii au reacționat duminică seara prin intermediul prim ministrului Renzi pe FaceBOOK. El întrevede un pericol iminent în curtea vecinului de la Marea Adriatică.

Prim ministrul sloven Miro Cerar a vorbit de necesitatea acordării unui ajutor. Dar de la o țară mică de 2 milioane de locuitori este greu să se creadă că va veni salvarea directă a grecilor. Vladimir Putin a atacat și el subiectul vizibil emoționat, în presa germană, observând problema exterioară țării sale.

Marți, Miercuri la un EuroSummit s-a continuat fixarea noilor strategii favorabile după referendumul de Duminica trecută din Grecia.

Mulți comentatori au subliniat că nimic nu este sigur câtă vreme pentru a adopta o simplă rezoluție Parlamentul European consumă o medie de 2 săptămâni. Prima săptămână a fost deja vorbărie. Astfel revine tema vremelniciei marelui Proiect European de integrare.

Adversarii planului Tsipras, poziții moderate

La Dezbaterile de Miercuri 8 Iulie din Parlamentul European, Tsipras a   reclamat neconcordanța decidenților dintr-o Troică a finanțiștilor. Dintre Comisia Europeană, BCE (Banca Centrala Europeană), FMI cel care se impune totuși este FMI. Chestiunea îl scandalizează pe premierul grec, care impută Fondului Monetar Internațional  pachetul de măsuri austeritate, căruia-i revine  responsabilitatea  pentru tăierea pensilor, salarilor. Întrebarea lui este cui (se) raportează, ca să poată plăti tranșele de împrumut reeșalonate!? Este drept datoria a depășit cu mult 120 de Miliarde de Euro, pragul maxim despre care specialiștii economici spuneau că se potrivește cu o țară de dimensiunea Greciei.

         Oponent al grecilor în Istoria a două Războaie Mondiale ale Secolului 20,  Germania vehiculeaza știri diverse despre Grecia. Scenarii sunt  frământate de profesioniștii de presă germană în articole ample, sub toate aspectele. În  genere se vorbește de un nou început pentru UE, și cum Germania este cel mai interesant vis european. Are menirea de a da siguranță succesului occidentului.

Atmosfera în audio vizualul germanic a fost agitată și de întâlnirea intempestivă a cancelarului Angela  Merkel cu președintele Frantei, Francois Hollande, cel care deocamdată pare că neutralizează orice tendință conflictuală în Uniunea Europeană. Publicul european așteaptă finalul meciului cu grecii sperând să nu se ajungă la loviturile de pedeapsă!

Deocamdată cu lideri binevoitori, Germania a fost multă vreme un “Day Dreamer” al UE , un susținător economic principial al noii păci și al progresului.

De fapt, numai Grecia are o criză accentuată explicabilă după 2011, din punctul de vedere al germanilor cu stare materială bună.

<Teoria lui Tsipras, votată la un referendum de poporul grec>

Miercuri la EuroSummit prim-ministrul grec a explicatimplicațiile neoportune ale celorlate state. A adus aminte cum s-a iertat 60 % din datoria de război a Germaniei, la o Conferință de la Londra din 1953! A declamat de ce ar vrea dreptate pentru oameni “greci”, citând din  Antigona lui Sofocle, având suportul poporului după referendumul din 5 Iulie. Argumentele la vina datoriei gigantice sunt însă speculative. Bogații Greciei, în jur de 10% din totalul populației, dețin 54% din valoarea economiei țarii. Ei ar fi preferat să lucreze în aceleași monede și strategii ca acum 20 de ani. Mai mult prin mecanisme de afaceri complexe ar fi fentat fiscalizarea profiturilor, cu sume enorme neimpozitate.

Există o legatură istorică economică a Greciei cu spațiul anglo-saxon.  Pentru turiști moneda favorita a fost și este Lira Sterlina! Uriașa flotă comercială a armatorilor greci a fost plătită întotdeauna în Dolari. O parte a cauzei  de împotmolire la sincronizare economică și a neconcordanței cu Sistemul Monetar European, bazat pe moneda unică Euro.

Un alt exemplu de cum se cuantificau banii Greciei în mari afaceri este rezultat din statistica anilor 2003 – 2011. Milioane cantitativ expatriate  265.5 + 308.6 + 1,646.5 + 932.6  + 918.3 + 589.1 + 308.5  + 1,339.6 + 1,892.5 însumate într-un deficit de circa 8 Miliarde Dolari în Relația Comercială cu America , o datorie vizibilă din calculul Importuri Minus Exporturi.

După 2012, un val de austeritate a fost dublat de o încercare de scădere a deficitului, a importurilor cu reducerea cifrelor de afaceri. În principiu aceeași problematică la speculația pe curs, grecii au pierdut constant la schimbul dolar – euro, lira sterlină –euro. La devalorizarea dolarului corespundeau mai puțini euro la bugetul Uniunii Europene.

<Detalii semnificative despre o Istorie zbuciumată în Balcani>

Pentru actuala Europă, spatiu al comuniunii în bună înțelegere,  s-au consumat însă 200 de ani de bătălii.  Un concept de libertate, egalitate, fraternitate într-o Europă a Națiunilor  a fost dezvoltat în perioada Napoloniană, 1798-1815.  Grecia la momentul respectiv era sub ocupația asiatică a turcilor otomani, iar Napoleon si Republica Franceză ar fi eliberat de sub turci mai degrabă Egiptul și Siria între 1798-1801, din considerente strategice de învăluire a imensului Imperiu Turcesc. După ce Revoluția Franceză și consecințele Napoleoniene asupra Europei sunt estompate în 1815 prin victoria Imperiilor Britanic, Rus, German, noua alianță a purces la implementarea unui plan anti-turcesc în Grecia. După 1821 Anglia a făcut eforturi deosebite, a trimis trupe în zonă. Poetul siglă a romantismului Lord Byron moare în timpul luptelor cu turcii în 1824, la Messolonghi. După un război istovitor de 11 ani în 1832 Grecia devine o țară independentă.  Dinastia de Wittelsbach este pusă de aliati la conducere. În 1863 din cauza unei mari crize interne la tronul Greciei accede dinastia Glücksburg înrudită cu familiile conducătoare din Danemarca, Norvegia.

 

Momentul prielnic de acum ar fi speculat de către Angela Merkel, cancelarul  Republicii Federale Germane. La fel ca Napoleon, marea lovitură și  ipoteticul mers al evenimentelor de care ne lămurește o parte a presei este mai degrabă încercarea de învăluire a Estului cu deținerea libertății Ucrainei, decât să încerce oboseala unui eșec economic cu GreXitul, ieșirea posibilă a Greciei din UE! Totuși guvernul german a aprobat o eliberare de bani pentru greci pe termen scurt.

 

Alte fapte petrecute de europenismul “Forte” în regiune

Poziția Angliei și a Rusiei în zona Balcanilor a fost una de forță, după ce au câștigat o Confruntare Armată, consemnată prin capitularea Germaniei la 9 Mai 1945.  Imediat lui “1945” au existat fricțiuni anglo-ruse. Singurele războaie(civile) în zona Balcanilor au fost cele ale partizanilor greci cu orientare politică de extremă stangă, sprijiniți de la Moscova, respectiv ale partizanilor anti-sovietici cu Armata Sovietică devenită de Ocupație. Unii analiști de istorie contemporană  cred că un Conflict de Anvergură asemănător celui din Peninsula Coreeană (1950-1953) era posibil și în Balcani. Unele guerrile comuniste au luptat cu interesele filo-anglo-saxone ale Regelui Greciei vreme de 30 de ani . Au fost consemnate atentate AntiNato, AntiUE însângerate pe teritoriul grecesc chiar și după cele 2 referendumuri de instaurare a Republicii după model francez din 1973, 1974.

 

Totuși de remarcat, inamiciții istorice răspund la apel!

Aceeași seculari conducători ai Europei Anglia , Rusia nu văd cu ochi buni Statutul de Mare Putere Europeană a Germaniei, pierdut de aceasta în urma celor două Războaie Mondiale. Deși asistăm la un moment de maximă încordare în regiune  prin România analiștii fac promisiuni că nu ne afectează nici măcar emoțional, în ciuda situației reale! Aceasta se arată a fi una extrem de gravă. La Londra se vorbește cam de mult de ieșirea Angliei din UE, uniunea fiind  dominată acum de interesele Germaniei.

 

<Cine știe, poate vor dispărea de pe piață măslinele?!>

Negocierile UE, BCE, FMI cu grecii au fost întradevăr netransparente a  răspuns criticilor un alt lider conservator al UE, președintele comisiei Juncker,  recunoscând nedreptatea semnalată în interpelarea lui Tsipras. Urmează să se facă alte propuneri după o serie de concluzii pripite. Pentru că Tsipras a trezit certitudini nu numai la poporul său ci și la alții. Rusia lui Vladimir Putin este satisfăcută, după ani de acreală la vederea succeselor economice ale altora. Cu noul front grecesc se analizează sferele de influență care pot fi repoziționate de mari puteri în cazul în care grecii se împrumută de la Rusia cu zeci de miliarde. România poate încerca același lucru, dar va deveni o  rutină de subjugare. La limită, grecii ar trebui să exporte unidirecțional produsele exotice, la fel și celelalte țări din zona crizei, ar avea de rambursat cumva absurd la ruși vreo mare datorie.

… și de aceea liderii europeni vorbesc laconic de o perioadă de grație de 3 ani pentru datornicii greci. Ieri, FMI-ul prin vocea Christinei Lagarde a plusat și cu soluția de iertare a unei părți din datorii. Prietenii se cunosc la nevoie.       

de Lucian MORAR

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*