Crize existențiale exersate de Software & Hardware în secolul 21

Sep 4th, 2015 | Categorie: Editorial, IT&Gadgets

images<<Intro: …în principiu, în ziua de azi orice organizație care are ca obiect de activitate “calculatoarele” este în stare să asambleze un Calculator Personal funcționabil, cu performanțe optimale. >>

Modalitățile de licențiere produse High Tech au fost mult simplificate, iar numărul acestora a crescut în cantități uriașe. O paralelă cu industria IT&G completează ideea despre o cauză a impasului actual.

Tentanta comparație este situația(comică) realizată cu mulți ani în urmă cu un doctorand în Vest care introdus într-un sistem de învățământ din Estul European se scoate greu de tot cu o diplomă de licențiere datorită unor condiții politico-economice neprielnice! Scenariul “Viceversa” a fost exersat în ultimii ani de foarte mulți estici. Pe atunci High-Tech’ul avea un succes economic fulminant. Între timp, se știe pilduitoare experiență de mase, licențierea prin România a ajuns să se facă la grămadă, ca un mecanism de o dezolantă obezitate. S-au produs în multe domenii de 10 ori mai mulți licențiați decât necesarul, criteriul bănuit este a ferici absolvenți posibili votanți ai “partidei care i-ar fi școlarizat”. Pe o idee asemenea s-a format certitudinea că High Tech’ul este la vârsta unei mediocrități pântecoase. Chestiunea întoarce pe dos nume grele din domeniu, iar speranța transpare din scopuri exprimate de companii suple cu dinamică ascendentă care vor câștiga rapid terenul pierdut de alții.

În marele business cu calculatoare, analiștii presei internaționale au identificat premisele care arată cum “2015” a ajuns la un moment de răscruce. Dispar companii apar destine schimbate ale unor mici popoare hipertehnologizate. Site-ul “newsvader” a făcut recent o cercetare pe piața internă a unui gigant al industriei, studiind dificultățile întâmpinate de națiunea Hewlett-Packard(HP), după dezastrele pe bursele anilor 2010, 2011. Anul trecut șefa de la Resurse Umane, Cathie Lesjak, anunța că planul de concedieri creat în 2012, va fi extins zilele acestea de la un număr de 25 000 la 55 000 de angajați.

O achiziție neinspirată și o relocare de resurse

HP-ul a făcut politici nejudicioase comparabile cu ale unui super magazin din vremuri staliniste unde gestionarul a trebuit să renunțe la iluminatul zonei frigorifice, apoi la alimentarea frigiderelor pentru a economisi energie, numărul de măsuri ergonomice crescând conform cu lozincile. Deși Leo Apotheker, șeful anterior al HP efectuase o serie de ajustări ale planurilor de afaceri, strategia la care ajunsese încă din 2011 a fost divizarea companiei. Un plan neacceptat de consiliul director la acel moment. A trebuit să mai treacă un val reformist accentuat și cu un eșec al înglobării în grup a firmei britanice “Autonomy” în 2014 pentru ca cei de la ziarul The Independent să remarce intrarea în criză structurală a imperiului HP. S-au pierdut însă miliarde dolari la recapitalizări pe burse și confruntați cu acuze de fraudă legate de afacerile “Autonomy”, măsurile de complexitate financiară nu au adus stimulentul dorit de a menține Hewlett-Packard Locul 1 în lume. Conducerea a fost schimbată. Cuvântul de ordine a redevenit ”Restructurare”!

Noile planuri au avut cuantificări pozitive. CEO Hewlett-Packard Meg Whitman a afirmat că soluția din Octombrie 2014 de a împărți în 2 compania a fost justă. Astfel ramura HP Enterprise Services , (HP ES) a înregistrat un plus de 300 de milioane dolari într-un trimestru, reprezentând o creștere de 6 %. De la cealaltă divizie, HP <PC’uri & Imprimante> se așteaptă probabil ca peste un cincinal să detroneze grupul chinez Lenovo, actualul loc 1 în lume la producția de PC-uri, cu un ambițios target de afaceri, facilitat și de prognozele că piața Asiatică ar fi saturată de competitori locali chinezi, coreeni, japonezi. Pentru “HP Enterprise Services” revenirea se bazează pe prelucrarea de produse cu un grad mai mare de tehnicitate, implementări complicate pentru care concurența ar trebui să posede mai mult know-how. Deși anul de maxim “2003” este undeva departe în trecut, a rămas încrederea clienților în știința celor de la HP de a adapta soluții complexe pentru Servere Proprii Rețelelor de Calculatoare compatibile pentru mici firme, sau mari utilizatori sisteme financiare complexe, ale băncilor, uniuni statale, organizații internaționale, exemplul fiind legendarul produs adaptat de firma HP HP Factory-Installed OS Software for MS Windows Small Business Server 2003 pe un hardware propriu. Pentru divizia de calculatoare personale ne amintim de stații grafice DeskTop, serii LapTop de succes, camere video reinventate de HP, Monitoare HP. HP-ul era compania care impunea prețul pieței datorită cantității uriașe de produse comercializate. Vârful vânzărilor HP a fost in deceniul trecut când de altfel HP era numărul 1 în lume în producția de calculatoare personale.

Reducerile de costuri producție le-au făcut anterior alții!

Asia este locul unde coexistă mici firme care au performat în software. Au dezvoltat produse achiziționabile de orice firmă-mamut la preț de 1 dolar bucata sau per licența de funcționare. Din punctul de vedere al concernelor a devenit neperformant să plătească un departament care să dezvolte un același produs. Scalate la problematica hardware-ului avansul tehnologic a fost continuat cu furnizori tot mai ieftini în aceeași regiune, unde numărul patentelor de invenții a menținut trendul de creștere. S-a văzut cat de tensionate au devenit relațiile comerciale în momentul în care Samsung, Apple , Quallcom, Ericsson au revendicat primatul inventicii de la o sumedenie de firme. Cel mai întâlnit artefact ieftinit este marfa chinezească de pe rafturile high-tech’ului, care a ajuns calitate optimă după planuri de afaceri updatate. Lenovo a ajuns cel mai mare producător de PC’uri pentru că a cumpărat licențe de hardware de la firme cu probleme, a asamblat foarte ieftin și a avut în Asia o piață care i-a acceptat produsele “simplu și ieftin”. Apoi au urmat celelalte continente.

Compania Intel, mare producător de Hardware diversifică și câștigă!

Ultimele anunțuri de la Intel au surprins opinia publică a marelui business. Americanii vor face și drone. Se bănuiește ca urmare a unei colaborări anterioare de valoare mare. Cum informa și LemondeInformatique, Pentagonul a investit încercând înnoiri cu Apple și constructorul de avioane Boeing în cercetarea produselor cu aplicație militară. Guvernul SUA este dornic să îmbunătățească tehnologii anterioare în pași susținuți. De fapt aceste contracte guvernamentale salvează locuri de muncă în contextul unei crize verificate a marilor constructori de subansamble cu inteligență incorporată. O tactică revizuită din vremea crizei constructorilor americani de automobile, soluționate (tot) de către administrația președintelui Obama.

Câteva reflecții de final asupra afacerii calculatoarelor

Privind invazia competitorilor din ultimii ani pe piață, este previzibil de ce se va mai întâmpla un mic eșec similar HP și altora. Cei dispăruți de pe acest segment specific precum Siemens, Sony, Compaq au lăsat suficiente “lecții învățate” . De regulă există un joc al caracterelor puternice cu învinși cerți și (re)facerea alianțelor necesare. Cifre statistice indică orizontul înnegurat în care nu vom mai vedea și alte mărci pe piață. Majoritatea celor cu dificultăți au început să facă economii, uneori neinspirate au ales strategii care nu au reușit să scoată giganți din zona de criză. O intervenție guvernamentală poate fi salutară dar nu rezolvă toate problemele.

 de Lucian MORAR

 
Tags: , ,

Leave a Comment

*