FILTM, Festival Internațional de Literatură la Timișoara

Oct 20th, 2015 | Categorie: Ştiri

În organizarea Fundației “Politehnica” și a “Headsome Communication PROIECT” se va desfășura între 21-23 Octombrie Festivalul Internațional de Literatură din Timișoara . Un eveniment conceput în ideea de a forma o succesivitate a re-creativului European și de a clarifica unde suntem cadrați. Scriitorul Robert Șerban, președintele FILTM vorbește despre originalitate referitor la cei care vor semna condica de prezențe a festivalului: ”Ediția din 2015 a FILTM propune o serie de evenimente culturale care, prin calitate, inedit, intensitate, dar mai ales prin personalitatea și originalitatea celor 14 scriitori invitați, vor transforma Timișoara într-un oraș de poveste. Pentru trei zile, cât durează a patra ediție a FILTM, capitala Banatului se poate considera o capitală literară europeană. (R. Ș.)” .

Nume grele ale Culturii se regăsesc pe afiș. Consacrații Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu vor întreține o binecunoscută atmosferă amicală pentru public, dimpreună cu alți invitați din România: Cristian Teodorescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Bogdan-Alexandru Stănescu, Miruna Vlada, Petru Ilieșu. De peste hotare sunt anunțați Radka Denemarková (Republica Cehă), Marjana Gaponenko (Austria, Ucraina), Lidija Dimkovska (Republica Macedonia), Adisa Basić (Bosnia și Herțegovina) , Meir Shalev (Israel), György Dragomán, György Dalos (Ungaria).

Programul manifestărilor de la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara este unul bogat în interacțiuni cu mari personalități.

Miercuri, 21 Octombrie, ora 18.00, Deschiderea celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” – Robert Şerban, Cuvânt de bun-venit din partea lui Victor Neumann, Directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Dialog deschis cu publicul cu tema „Nevroze, dileme, utopii” Participă: György Dalos (Ungaria), Radka Denemarková (Republica Cehă), Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu (România) Moderator: Mircea Mihăieș, eseist, scriitor și critic literar.

Joi, 22 Octombrie, ora 18.00, Lectură Marjana Gaponenko – din povestirea Wintertraum (apărută în antologia Weihnachten kann kommen, Suhrkamp Verlag, 2013), traducere din limba germană de Maria Irod Lectură Meir Shalev – din Roman rusesc: ediția în limba română, Editura Univers, 2014, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu Lectură György Dragomán – din romanul Rugul: ediția în limba română, Editura Polirom, 2015, traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarță

Lectură Cristian Teodorescu – din romanul Șoseaua virtuții.Cartea câinelui, apărut la Editura Cartea Românească, 2015

Lectură Ioan T. Morar – fragment inedit, din volumul în pregătire, Sărbătoarea corturilor Dialog cu publicul – moderatoare: Ana Pușcașu, poetă și cercetătoare literară.

Vineri, 23 Octombrie, ora 18.00, Cuvânt de salut din partea Primarului orașului Timișoara, Nicolae Robu.

Lectură Lidija Dimkovska – selecție de poeme, din volumul Diferență, apărut la Editura Tracus Arte, în 2012, traduceri în limba română: Constantin și Gabriela Abăluță, Ioana Ieronim, Dagmar Maria Anoca și autoarea Lectură Adisa Basić – selecție de poeme, în traducerea Ljubinkăi Perinac Stankov

Lectură Miruna Vlada – din volumul Bosnia. Partaj, apărut la Editura Cartea Românească, în 2014 Lectură Bogdan-Alexandru Stănescu – din volumul anaBASis, apărut la Editura Cartea Românească, în 2014

Lectură Petru Ilieșu – din cartea-instalație Bottle Book. Capitolul II (2014)

Dialog deschis cu publicul – moderator: Matei Martin, jurnalist la Dilema veche și la Radio România Cultural.

de Lucian MORAR

 
Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Comment

*