Piaţa Unirii Timișoara, un hazard și două necesităţi

Noi 30th, 2015 | Categorie: Ştiri

Refacerea celebrei Pieţe a Unirii din Timișoara a intrat în linie dreaptă. Se montează lucrări de artă complexă printre care și niște grupuri statuare. Deja există însă controverse întreţinute de caracterul neobișnuit al tematicii conţinute de transfigurările din piatră, plasate în jurul perimetrului principal al pieţei. Acestea ar fi prea dense.

Celălalt argument care va fi problemizat în 2o16 ca temă de campanie, costurile statuilor amplasate va rezolva sau nu necunoscutele detractorilor primarului PNL, Nicolae Robu.

Cert este că un scandal al amenajării “Unirii“ ar deschide o oportunitate vreunui contracandidat de stânga în Timișoara. Locul este unul consacrat de toate politicile manifestate din România, martorul unor mișcări de stradă gigantice. În mod ciudat, să vezi și să nu crezi, din stânga nu prea vine nimeni susceptibil de victorie! Actualul lider local, șeful Consiliului Judeţean Timiș, domnul Titu Bojin are mari dificultăţi de imagine. Percheziţionat, reţinut, procesat în mass media ca răufăcător. Dacă va fi el contracandidatul, este foarte posibil ca timișorenii să remarce, ca la alegerile din 2oo4, pe afișele concurenţei primarului în exerciţiu, un tip 1oo% nepotrivit ! Hilar, totuși ne aducem aminte, în 2oo4, răuvoitorii domnului Ciuhandu, care-l redenumeau răutăcios des pe primar <Grasul>, au fost surprinși să vadă afișele electorale nereușite ale concurenţei de stânga, pe un “Horia Ciocârlie“, prefectPSD în 2oo4, “turtit“ de fotograf, astfel încât poza arăta mai corpolentă decât realitatea. Mai mult, se anticipează căîn 2o16, inteligentul electorat bănăţean va băga în seamă falsa democraţie îmbrăcată în <roșu>, scenariul posibil deoarece pe stânga eșichierului politic se observă cum se gravitează numai în jurul unui lider Unicizat în Octombrie 2o15. Respectivul președinte PSD, Dragnea, a fost ales în alegeri de “formă“, fără contracandidat intern, ca orice activist membru al Marii Adunări Naţionale, forul legislativ de dinainte de Decembrie 1989. Ce mai știu în plus cetăţenii este că Liviu Dragnea se plimba uneori cu Pegasul prin Timișoara, inocent ca un școlar studios în ale democraţiei social liberale, sub umbrela USL, acum vreo 3 ani.

Desigur odată cu deschiderea liberă a accesului pietonal în Piaţă, data viitoare vom vorbi numai de bine despre cafenele de la <Union>, atât de apreciate de publicul timișorean.

 

Lucian MORAR
 

Leave a Comment

*