Nonconformism, reforme şi reconcilieri culturale Vest-Est în IT&G

Ian 26th, 2016 | Categorie: Ştiri

 

Disputele din cea mai importantă campanie electorală de pe Glob, aceea pentru Casa Albă, au atins şi chestiuni economice dedicate iniţiativelor firmelor   construite pe baza experienţelor din Silicon Valley, SUA. Din relatări ample ale profesioniştilor de peste ocean reiese clar că la nivelul solului lucrurile stau altfel decât în calculele politicienilor. Complicate dezamăgiri, controverse sau împliniri tardive au determinat revelarea unei mulţimi de căi neverosimile de soluţionare a problemelor globale ale omenirii.

HighTech, Un Cocktail de iluzii destrămate ale unor soluţii pur politice  

Discuţia există consistent în ciuda faptului că democrata Hillary Clinton felicitase firme ca Uber, Lyft, care au reinventat angajarea la scară mare , iar candidaţi republicani precum Jeb Bush au ieşit în presă cu acelaşi tip de elogii la adresa managementului din Silicon Valley. Însă Donald Trump a exprimat recent reproşuri şi un îndemn bombastic adresat Apple de a muta toate facilităţile sale de producţie pe pământ american. Voit-nevoitchestiunea mutării a fost analizată de Roger Cheng în publicaţia CNET, care a calculat preţul ipotetic al unui iPhone la 1300$, în cazul aplicării ideii “Trump“, dublu faţă de cel actual. Extazul politic al visătorului “Trump“ ar consemna un dezastru economic imediat!

Ca un optimism să fie lesne receptat de Internauţi prin intermediul noilor vedete-modele-de-antreprenoriat aceştia ar trebui să fie satisfăcuţi să citească des despre unul ca Travis Kalanick, directorul Uber. Acesta a estimat la 1 milion numărul de locuri de muncă generate de Compania Uber anul trecut în lume.

Astfel contextul dificil “2016“ este cel în care există critici asupra moralităţii şi a dependenţei visului American de cei din Silicon Valley, despre care economişti de renume au afirmat că totuşi nu creează suficiente “joburi“ pentru americani! Se caută soluţii ingenioase, uneori nonconformiste. Cum restul lumii dezvoltatoare de high-tech funcţionează cu strategii trase la indigo, se aşteaptă confirmarea succesului practicienilor noilor tehnologii din America.

Doar că actualmente numărul de angajaţi stagnează, sau chiar se reduce datorită progreselor tehnologice. Este ce au constatat şi cercetători din Anglia care au analizat evoluţia roboticii până în “2035“. Aceasta va lăsa pe drumuri în Regatul Unit 15 milioane de oameni ai muncii, din toate domeniile.

În Silicon Valley, un antreprenoriat excentric şochează precum “lupii tineri“ de pe Wall Streetul new yorkez

CNN Money, divizia de ştiri care este specializată în analize macro-economice, evoluţii de la bursa de pe Wall Street sau a schimburilor valutare, a dedicat o întreagă rubrică unor fapte mai puţin obişnuite petrecute în Silicon Valley, în ultimii ani. Aflăm dintr-o poveste relatată în episoade suculente, printre multe ciudăţenii, despre exhibarea relaţiilor sexuale sau cum a evoluat distracţia favorită a Culturii POP-ROCK. Adiţional dansului din discotecă, binecunoscutul consum de stimulente neuronale, amfetamine, cocaină, LSD, marijuana recent legalizată în SUA, este detaliat ca eveniment special într-un serialla rubrica “Sex, Drugs & Silicon Valley“!

Excese până în decese reprezentative  

Explorarea unor initiaţive Hippie de a atinge o altfel de percepţie a cunoaşterii a prevalat şi în anii fulminanţi de statuare în societatea de consum a Culturii POP-ROCK de după 1970. Una din bârfele “hippioate“ postate de CNN, îl referă pe Steve Jobs, fondator în Silicon Valley a concernului Apple, care ar fi încercat substanţe psihedelice în perioada de tinereţe. Însă ne aducem aminte de un gest de pocăinţă al regretatului Steve Jobs, care a recunoscut propria neatenţie asupra cantităţii de ţigări arse zilnic de el, sau de cei din preajmă.

Chiar dacă jumătate din telefoane, sau ceasuri inteligente vândute în lume sunt de la Apple, firma creată de Steve, îndemnul categoric al majorităţii celor care au studiat fenomenul folosirii substanţelor dopante este ca populaţia să nu încerce acasă aceste proceduri de îmbunătăţire a capacităţilor personale. Oficial Steve a fost clasat ca victimă al unui trai excesiv în 2011, un final funest petrecut prea devreme, mediatizat ca atare.

Noul val al unei mişcări “sexy în Silicon Valley“

Discuţia despre un adaus de creativitate necesar organizării unui bussiness IT de succes are rădăcini în legendele unor programatori care au scris bucăţi de cod geniale după ce au prizat un distractiv, sau o destrăbălare imorală. Reactualizarea câtorva legi în America favorizează un context al industriei divertismentului, scenarii de afaceri prospere în zone neexploatate se derulează, iar publicul aşteaptă lămuriri. Impresia este că a devenit un mare business, iar ca orice afacere, se diversifică. O serie de oportunităţi experimentate intens de nişte “swingeri“ , “maniacii muncii în echipă “ în industria de divertisment, au fixat ţinta unor reporteri CNN Money, care au profitat recent de uşa deschisă de un antreprenor din IT&G spre o altă lume. Managerul Ben Fuller le-a explicat de ce diversitatea sexuală ajută afacerile sale în Silicon Valley. În ultimii ani activitatea s-a centrat pe organizarea depetreceri cu cupluri care-şi schimbă partenerii,înscrierea făcîndu-se online prin intermediul unei aplicaţii proprii de ticketing. A vândut bilete în valoare de 3 milioane dolari în 2015. Dacă partenerii agreează să fie filmaţi şi difuzaţi, producţia de divertisment are şanse de creştere dublată a profitului, reţele de cablu TV fiind interesate să acopere grila de programe. Ar fi pasul următor al unei redeveniri personale în care şi “luzări“ se transformă în învingători printr-un act de cultură POP-ROCK de excentritate maximă. Este un model nou de moralitate complet dar desigur nu garantează nimeni că un cerc de putere care aderă la acest concept va accepta să colaboreze în termenii unei morale clasice aristoteliene cu “outsiderii“.

de Lucian MORAR

 
Tags: , , , ,

Leave a Comment

*