Refugiații, criză reutilizată de mass media și în 2016

Ian 14th, 2016 | Categorie: Ştiri


Publicul European a avut un răstimp să reflecteze, după comunicate ale instituțiilor UE, dacă situația refugiaților involuează în bine sau spre rău. Acestea analizează încă nivelul primitivismului deprinderilor sociale, și uneori se arată șocate de diferențele culturale constatate. Se promit alte măsuri. În același timp cititorii presei scrise din partea de Europă hiperdezvoltată, Germania, Franța, Marea Britanie sunt asaltați de impresii ale unui conflict de proporții catastrofice.

Mii de articole scrise pentru un imaginar vulnerabil, omenesc, european

O lipsă a armoniei dintre europeni și non europeni a devenit un conținut aproape autonom, iar o manifestare tragică recentă a provocat mânie vizibilizată în dense postări și pe (sub)rețele de socializare cu specific românesc. Marea nedreptate, iubirea neîmpărtășită de femei germane bulversate în noaptea de bal stradal a trecerii din 2015 în 2016, a generat la poliția din Koln, Germania, 600 de reclamații de agresiune cu tentă sexuală, conform presei internaționale. Printre vinovați, unii dintre refugiați veniți anul trecut de la Marea Mediterană!

Deocamdată, este clar, în România, discuția asupra Crizei de imagine a Europei esențiale se îndreaptă spre ceva ce pare că nu știu nici etnicii germani, îndeobște oameni serioși, la locul lor.

Un ritual al pedepsirii era așteptat cu mare interes. Numai că statul german, UCD, partidul lui Angela Merkel, nu va (sin)ucide europenismul cu tema “refugiați“, de dragul unui auditoriu obișnuit ca în scenarii ideale de dragoste neîmpărtășită să vadă făptașul masculin eliminat dintre vii. Se știe, în Germania, povestea omonimă a Luceafărului eminescian este aceea a personajului “Werther“, eroul romantismului continental universal {și al unei mișcări quasipolitice “Sturm und Drang“}, creat de Goethe, o temelie a educației și culturii europene.

Germania este departe de a debarasa noua emigrație în necunoscut

Când ai deja în țară peste 1 milion de turci asimilați, cu acte în regulă, recunoști ca un grijuliu conducător politic că societatea germană a căpătat cumva o dependență de astfel de Vizitatori. Cetățenii agreează să coabiteze la birou, pe linii de asamblare industriale, în sport, la distracție sau în căsnicii durabile cu semenii lor. Sau așa ar trebui să fie. De aceea tonul de început al luărilor de poziție a ministrilor germani implicați a fost unul moderat. Conform cotidianului RomâniaLiberă, Heiko Maas, Ministrul Justiției a găsit certitudini ale premeditărilor evenimentelor din Noaptea de Revelion. Mai categoric s-a exprimat însă cancelarul Angela Merkel care a iniţiat o “înăsprire a legilor în interesul cetăţenilor, dar şi în interesul marii majorităţi a refugiaţilor…, o persoană îşi poate pierde dreptul la azil dacă va comite delicte!” . Valori umane marca UE!

Un aparat ferm de birocrație germană va sorta atent azilanții și deja se crede că se va arăta Europei cum se face ordine în ograda proprie. Pentru refugiați va conta lungimea organului judiciar, iar pentru cetățenii de origine germană se va acoperi nevoia de a se deplasa în siguranță pe teritoriul UE. La orice oră din zi sau noapte, din Koln la Karlsruhe, din Hamburg la Paris, din Munchen la Timișoara și viceversa. O subtilă rescriere a politicilor Uniunii Europene.

Emigrația, Viitor vag periculos

În contextul melancoliei democratismului european, un critic al Occidentalismului conservator de tip Merkel’ian, {de ex mai jos citatul Pascal Bruckner}, ar avea de remarcat că refugiatul generic are încă o înfrângere asigurată în scenariile simple ale cetățeanului UE. Acesta ar vrea să trăiască peren departe de griji, chiar și in Ziua Alegerilor politice, neinteresându-l în principiu care doctrină conduce în patria sa europeană.

Astfel consecințele activităților celor surprinși de Revelion cu dorința de a deveni “Noii Nemți” într-o deplină “Dezordine Amoroasă Occidentală”, sunt dezastruoase. În 2 săptămâni refugiații au fost (re)figurați protagoniști înspăimântători ai unei suite de evenimente tip abuzuri sexuale, care alimentează trendul magic al știrismului acuzator, de audiențe maxime. Se completează peisajul dezolant al atentatelor criminale din Franța lui “2015”. În plus, tendința Jurnalelor amănunțite de presă de a susține energetic negativ răzbunări directe ale majorității asupra emigranților, are deja efecte cuantizate, punitive, sangvinare.

Pe FaceBook s–a văzut cum reacționează emigrantul român “față cu reacțiunea refugiaților”! Nimic caragialesc, majoritatea dintre “ai noștri” s–ar substitui ca și coautori ai unui act justițiar de amploare, al lui Merkel, al lui UE, într–un mod aproape similar cum a rezultat din dezbaterile publice provocate de seria de violuri din România rurală a anului trecut.

de Lucian MORAR

 

Leave a Comment

*