Sebastian Ghiță a încasat 400 de euro pentru fiecare cuvânt rostit în Parlament

Apr 1st, 2016 | Categorie: Abuziv, Editorial

1Parlamentarul Sebastian Ghiță nu a vorbit nici măcar un minut în plenul Camerei Deputaților. În schimb, a încasat un salariu cumulat de zeci de mii de euro.

După ce a avut o ascensiune fulminată în afaceri, Sebastian Ghiță a fost ales deputat în decembrie 2012. După patru ani, în 2016, numele lui Sebastian Ghiță este des vehiculat în scandaluri cu iz penal, extrem de numeroase.

A depus două jurăminte. Și atât

Sebastian Ghiță s-a folosit de statutul de deputat pentru a obține avantaje sau pentru promovarea unor persoane în funcții publice, lucru reliefat de procurii DNA dar și de activitatea sa, ca și inexistentă, din Parlament.. Potrivit siteului Camerei Deputaților (cdep.ro), care monitorizează în detaliu activitatea membrilor săi, Sebastian Aurelian Ghiță a avut zero declarații politice, zero întrebări și interpelări și a susținut de la tribună zero moțiuni. În același timp, la capitolul “luări de cuvânt în plen” ca și la cel intitulat “activitatea parlamentară în cifre”, siteul Camerei Deputaților consemnează 19 decembrie 2012 – 24 martie 2016 fix două. Ambele coincid, de altfel, cu tot atâtea momente festive și însumează mai puțin de uminut, adică 59 de secunde.

Astfel, Sebastian Ghiță este consemnat că a vorbit în Plenul Camerei Deputaților în data de 21 decembrie 2012 cu ocazia Ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului. În 31 de secunde, cu mâna pe Biblie, Ghiță a depus jurământul de Pralamentar. “Jur să îmi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor”, promitea Ghiță. Nu știm dacă deputatul cum și-a ținut cuvântul pentru că activitatea sa din parlament a fost egală cu zero, iar astăzi e la un pas să fie arestat. Cea de-a doua și ultima luare de cuvânt în Plen, potrivit aceluaiși portal oficial al Camerei Deputaților cdep.ro s-a petrecut o zi mai târziu. Pe 21 decembrie 2012, Ghiță a devenit membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. El a depus un jurământ care a durat 28 de secunde și în care s-a angajat că: “Eu, Ghiţă Sebastian-Aurelian, jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor şi informaţiilor de care voi lua cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor, atât pe timpul mandatului, cât şi după încetarea acestuia.”

De data acesta, putem jura că Ghiță s-a ținut de cuvânt și nimeni nu l-a scos din tăcerea în care s-a cufundat următorii aproape patru ani. Siteul Camerei Deputaților consemnează că Ghiță nu a dat declarații politice, nu a avut nicio întrebare sau interpelare și nici o moțiune.

A vorbi cu 400 de euro pe cuvânt

Căutând în stenogramele existente pe siteul Camerei Deputaților, în dreptul lui Sebastina Ghiță găsim tot zero declaraţii politice, întrebari și interpelări, moţiuni, dezbateri politice, dezbateri asupra iniţiativelor legislative.

Au existat colegi de partid ai lui Ghiță care au fost mai mult sau mai puțini activi în Parlament. Spre exemplu, potrivit cdep.ro șeful PSD, Liviu Dragnea, are 8 propuenri legislative și 18 luări de cuvânt în Plen.

În schimb, Ghiță a fost fruntaș la ridicat mâna, el votând pentru 528 de inițiative legislative. Această inactivitat a lui Sebastian Ghiță din Parlament a fost remunerată cu sume importante de bani. În anul 2013, Sebastian Ghiță a câștigat, ca membru al Camerei Deputației, suma de 58.900 de lei, adică 13.380 de euro. Dacă am lua această sumă ca și câștig mediu anual, ar rezulta că Ghiță a câștigat în cei trei ani și jumătate de mandat suma de aproximativ 47.000 euro. Un calcul simplu arată că Ghiță a câștigat pentru ficeare secundă (din cele 59) vorbită în Parlamant suma de 800 de euro. Am avut curiozitate să calculăm câte cuvinte a rostit Ghiță în cele două intervenții/jurăminte ale sale din plenul Camerei Deputaiei. Rezultatul: 120 de cuvinte. Astfel, Ghiță a câștigat pentru fiecare cuvânt rostit în Parlament suma de aproape 400 de euro.

Analiză

Performanța lui Sebastian Ghiță în Parlament, potrivit cdep.ro

–        Luări de cuvânt: 2 (în total 59 de secunde)

–        declaraţii politice: 0

–        întrebari si interpelari: 0

–        moţiuni: 0

–        dezbateri politice: 0

de Petre Bădică

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*