Patru miniștri rămân fără distincții academice

Mai 24th, 2016 | Categorie: Controverse, Editorial

11Oganismul care reglementează și montorizează modul în care sunt acordate diplomele si titlurile universitare a publicat lista scurtă din cares e vor alege noi membri. Instituția fost depolitizată, astfel încât actuali demnitari de rang înalt nu vor mai face parte din structurile sale.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare își alege în această lună membri.

Ministerul Educației publică, în timp real, listele cu propunerile finale pentru cele 35 de comisii de specialitate ale instituției care are un rol important în acordarea și retragerea titlurilor universitare (inclusiv a celor de doctorat). Până în acest moment au fost afișate propunerile pentru 20 de Comisii ale CNATDCU. În luna martie, noul regulament prevedea că pot fi membri Consiliului cadre didactice universitare şi cercetători având cel puţin titlul de conferenţiar ori titluri echivalente obţinute în străinătate, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură. Nu sunt eligibili demnitarii şi membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Politică, nu educație

În contextul noului regulament și a alegerilor, o serie de înalți demnitari nu vor mai face parte din structurile Consiliului de Atestare a Titlurilor. Vicepremierul Vasile Dâncu era membru al Comisiei de Științe sociologie, științe administrative și politice. El nu se mai află pe lista ce cuprinde propunerile finale ale comitetului de selecție. Potrivit Ministerului Educației, există un număr de 20 de propuneri în rândul cărora regăsim două cadre didactice care predau la universități din Occident: Noth Dakota și Helsinki.

Actualul candidat al ALDE la primăria Capitalie, senatorul Daniel Barbu, va pierde poziția de președinte al Comisiei de Sociologie. Daniel Barbu a fost ministru al Culturii pe parcursul lui 2013. Este așteptat ca Daniel Barbu să își iardă și calitatea de membru în Consiliul General al CNATDCU.

Ecaterina Andronescu, actual senator și în mai multe rânduri ministru al Educației, urmează să își piardă poziția de membru în Consiliul General dar și pe cea de președinte a Comisiei de Inginerie Chimică, medicală, Știința Materialelor și nanomateriale (denumirea completă). Până în acest moment, Andronescu nu se regăsește nici în nominalizările Comisiei de Biologie și Biochimie și nici în cele pentru Comisia de Chimie.

Sorin Cîmpeanu este membru în Consiliul general al CNATDCU și președintele Comisiei de Ingineria Resurselor Vegetale și Animale. El a fost numit în decembrie 2014 ministrul al Educației în guvernul Ponta. Cîmpeanu deschide lista de consilieri ai ALDE pentru București. Nici el nu se mai regăsește în propunerea finală a comitetului de selecție pentru comisia de specialitate CNATDCU Ingineria resurselor vegetale și animale.

Ministerul Educației

Am scris în exclusivitate despre existența unor conflicte de interese și incompatibilități în interiorul membrilor Comisiilor de științe militare și de Științe juridice ale CNATDCU care vor judeca suspiciunile de plagiat existente în tezele de doctorat ale unor politicieni printre care Victor Ponta, Petre Tobă, Neculai Onțanu sau a adjunctului procurorului general, Bogdan Licu. Într-o grabă fără sens, Ministerul Educație a decis ca verdictele de plagiat să fie înaintate către membrii Comisiilor CNATDCU care vor fi înlocuiți în urma procesului la care am făcut referire mai sus. Este greu de înțeles nerăbdarea Ministerului Educației în contextul în care noile propuneri pentru Comisiile juridice și militare sunt mult mai oneste. Spre exemplu, actualul președinte al Comisiei Juridice, Gabriel Boroi, care s-a antepronunțat în cazul plagiatului Ponta nu se mai regăsește printre propunerile de noi membri ai Consiliului.

de Petre Bădică

 

One Comment to “Patru miniștri rămân fără distincții academice”

 1. rom spune:

  De ce va mai agitați, SISTEMUL A ÎNVINS ca de fiecare data in Romania
  deși nu /sau poate s-a respectat ”Listele cuprinzând propunerile comitetelor de selecție pentru componența nominală a CNATDCU vor fi făcute publice în perioada 16 – 20 mai 2016. În acest interval, orice persoană fizică sau juridică are dreptul să transmită eventuale obiecții și sesizări argumentate către MENCŞ pe adresa cnatdcu@gov.edu.ro.”
  a apărut “OMENCS nr. 4.106/10.06.2016 privind componența nominală a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare”
  surprizele sunt cel puțin hilare in Componenta nominala a Consiliului GENERAL conform ordinului 4106/10/06/2016
  la nr. 30 apare PROF. DR. SORIN MORARIU …… priviți cum arata rezumatul tezei de abilitare a acestei persoane /personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Rezumat%20Abilitare%20Prof%20dr%20Sorin%20Morariu%202015.pdf) + abstracte fără număr, la care doar la 2 abstracte este autor principal (http://www.usab-tm.ro/utilizatori/universitate/file/2015/doctorat/abilitare/Fisa%20indeplinire%20standarde%20minimale%20Morariu%20S%202015.PDF) deci stimate cadre didactice din învățământul universitar doar așa puteți ajunge personalități de prestigiu academic și științific, cultural și moral, recunoscute pe plan național/internațional
  care citări, indice hirsch, capitole in cărții de prestigiu
  recomandarea unui plagiator președintele senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, DARABUS GHEORGHE (http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2012/06/hotarare-517.pdf)
  si ATENȚIE vedeți ca ăștia pot ajunge si miniștri sau directori la UEFISCDI sau ANCSI, ca tocmai au participat la o sindrofie la USMV CLUJ, marele fost director de Scoală Doctorala VASILE COZMA si-a măritat copilul… si a trebuit sa dea dreptul pentru numire sau….?

Leave a Comment

*