Senatorul Daniel Barbu cere 1620 de euro pentru fiecare discurs din Parlament

Sep 26th, 2016 | Categorie: Antiprestigiu, Editorial

daniel-barbuDaniel Barbu a luat cuvântul în plenul Senatului, în cei aproape patru ani de mandat de 34 de ori, unele discursuri având mai puțin de 20 de cuvinte. În acest timp, Barbu a încasat aproximativ 55.000 de euro.

Senatorul ALDE ales pe listele USL, Daniel Barbu s-a plâns de viața grea pe care o au aleșii nemului, considerând că aceștia au de înfruntat pericole extrem de mari: “E cea mai grea dintre meserii.

Meseria de politician este grea și foarte puțină lume știe de fapt ce faceți cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea și sâmbetele și duminicile. E o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. E mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan. Știm bine că, din păcate, și nu numai în România, dar la noi într-o manieră care este extrem de violentă, spațiul public a devenit un fel de teatru de operațiuni în care orice ales local sau național își riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”, a spus senatorul Daniel Barbu, vineri, în fața participanților la Liga Aleșilor Locali ALDE.

Interesat de condamnările la CEDO
România liberă a analizat activitatea parlamentară a lui Daniel Barbu și a descoperit că viața de senator a acestuia este una de pension marcată printr-o activitate redusă în Senat, dar foarte bine plătită. În trei ani și zece luni de mandat, Daniel Barbu nu a făcut nicio declarație politică și nu a semnat nicio moțiune, potrivit datelor existente online pe senat.ro. O singură datăsenatorul Barbu l-a interpelat pe premierul Dacian Cioloș în legătură cu numărul mare de condamnări ale României la CEDO. Barbu i-a mai adresat o întrebare ministrului Justiției, Raluca Prună, în legătură cu inițitivele pe care le are pentru protejarea prezumției de nevinovăție.
În sângerosul război politic, pe care s-a plâns că a trebuit să îl ducă, Daniel Barbu a luat cuvântul în plenul Senatului de numai 34 de ori. Rezultă o medie infimă de mai puțin de 9 luări de cuvânt pe an în Senat. La un salariu lunar de 1.200 de euro (pe care l-am calculat dintr-una din declarațiile sale de avere), rezultă că în actualul mandat, Daniel Barbu a câtigat 55.200 de euro. Adică, o medie de 1.620 de euro pentru fiecare luare de cuvânt în Plenul Senatului.

Discurs de șase cuvinte
Majoritatea discursurilor au fost scurte, unele strict procedurale, altelele cuprizând obiecții la adresa justiției sau prin care a salutat diverse inițiative cultural-istorice. Monitorizarea Senatului arată că Daniel Barbu a luat cuvântul în plenul Senatului pentru a depune jurământul la 19 decembrie 2012. Pe 21 iunie anul acesta, “îmi permit să solicit, domnule preşedinte, în numele grupului, retrimiterea legii la comisie pentru o săptămână. Colega senator Cristiana Anghel, iniţiator al legii, nu a fost prezentă în comisie când s-a dezbătut raportul”. Într-o intervenție i-a luat apărarea lui Titus Corlățean căruia i se cerea ridicarea imunității pentru a fi cecetat penal: “E vorba despre o tentativă a Parchetului, o tentativă repetată, de a penaliza procesul electoral. Şi acest lucru este absolut inacceptabil. Şi de aceea, încă o dată, pentru a încheia, suntem întru totul de acord cu Comisia juridică, cu punctul său de vedere, şi îl vom vota (care dăduse aviz negativ n.red.)”. Pe 9 mai s-a mărginit să o susțină pe Cristiana Anghel la Curtea Constituțională în fix șase cuvinte. În aprilie a cerut trimiterea unei legi la comisii (aproximativ 15 cuvinte). În martie 2015 a dorit să facă “o rectificare extrem de respectuoasă în raport cu intervenţia domnului senator Haşotti”, pentru ca în septembrie 2014 să anunțe: “Numele meu este Daniel-Constantin Barbu. Am fost ales senator pe listele Uniunii Social-Liberale, din partea Partidului Naţional Liberal în Colegiul nr. 5, Circumscripţia electorală 42 şi vă anunţ că, începând de astăzi, părăsesc Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi voi continua să activez ca senator neafiliat”.

A apărat încălcarea legii
Daniel Barbu a luat, în două rânduri, cuvântul pentru a apăra postului de televiziune Antena 3 unde a fost invitat în repetate rânduri. La două zile după ce postul a primit ordin de evacuare din partea ANAF, Daniel Barbu a spus: “Manualele de istorie de peste 25 – 50 de ani vor reţine, într-un rând: guvernul Cioloş, care a vrut să suprime libertatea presei”.
Lupta senatorului cu procuratura a continuat în domeniul fraudelor academice: “Un plagiat este un plagiat. Orice persoană alfabetizată poate recunoaşte plagiatul, sigur, cu excepţia limbajelor formale, matematice, acolo îţi trebuie mai multă carte ca să identifici, dar tot ceea ce este scris în limbaj natural poate fi imediat identificat drept plagiat, dacă este un plagiat. Repet şi insist, că trebuie să dăm producţia ştiinţifică a acestei ţări pe mâna Procuraturii. Ce vor mai face procurorii sau ce nu vor mai face în curând? Ce domeniu nu le va fi accesibil, dacă mergem în acest pas”. Într-o altă intervenție a cerut o metodă sistematică și rațională de finanțare a bisericii care să nu mai țină cont de dispoziţiile de moment ale unui guvern, consiliu judeţean, primar. Într-un minut a cerut “să nu plecăm de la premiza că publicul nu este interesat de emisiuni culturale şi, de aceea, ele trebuie subvenţionate. Dacă emisiunile culturale sunt de calitate, ele vor avea public”.

Șeful Comisiei pentru evaluarea democrației
Barbu a mai luat cuvântul cu ocazia zilei naționale a României. La dezbaterea privind Propunerea legislativă pentru condamnarea totalitarismului comunist, senatorul a spus: ”condamnarea totalitarismului e o chestiune, neîndoielnic, importantă în societatea românească, dar cultivarea memoriei e o chestiune de conştiinţă individuală şi de agregare spontană a conștiinței colective”.
Senatorul Daniel Barbu a fost și ministru al Culturii din decembrie 2012 până în decembrie 2013. El a părăsit executivul după declarații la fel de nefericite: „Nu vreau să par cinic. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg”, a spus Barbu. După demisia sa din guvern, senatorul Daniel Barbu nu a mai avut niciun cuvânt de spus în plenul Senatului timp de zece luni până în 1 septembrie 2014 când a anunțat că a demisionat din USL pentru a deveni independent.
Daniel Barbu este președintele Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România. Potrivit documentelor existente pe senat.ro, aceasta pare că nu s-a întrunit niciodată, iar pe ordinea de zi nu există documente.
Comisia de politică externă, al cărui membru este Daniel Barbu, s-a întrunit anul acesta de numai 16 ori (sub 2 întruniri pe lună), dar Senatul nu publică prezența membrilor săi.
Stenograma ședinței din 27 iunie a Senatului:
Domnul Daniel-Constantin Barbu:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Rugămintea Grupului ALDE este de a trece punctul 19 de pe ordinea de zi pe poziţia primă, în aceeaşi ordine de zi.
Domnul Daniel-Constantin Barbu:
Exact.
Domnul Daniel-Constantin Barbu:
Da.
Domnul Daniel-Constantin Barbu:
Da, dar cred că…
Domnul Daniel-Constantin Barbu:
E o rugăminte pe care o avem.
Vă mulţumesc.
de Petre Bădică

 
Tags: , , , , ,

Leave a Comment

*