Afacerea Samsung Note7 şi premisele unui boicot universal

Oct 23rd, 2016 | Categorie: Editorial, IT&Gadgets

11Pe 17 Octombrie ziarul britanic TheGuardian anunţa decizia luată de companii aviatice importante europene şi asiatice de a interzice un tip de telefon Samsung la bordul avioanelor proprii, o idee provenită din setul de măsuri luate deja în America. Pare o urmare firească a unui parcurs dezastruos pentru o unealtă clamată a avea standarde sigure, (de)pigmentată însă global ca ştire-eveniment de publicitate negativă, exploatată la maxim în lunile Septembrie, Octombrie şi consumată de publicul larg în diversitate audio-tv şi presă scrisă(online).

Boicotul impus a devenit procedural pe diferite ramuri industriale, telefonul-tabletă Galaxy Note 7 creat de firma sud-coreeană Samsung pentru a concura performantul Apple iPhone7 fiind catalogat generator de pagubă.

Într-o manieră documentată Galaxy Note7 a fost efectiv “macerat” de comentatori avizaţi, deşi defecte majore au fost semnalate la doar 100 de bucăţi din peste un milion folosite în primele 2 luni de după lansarea din August! O reacţie în lanţ cu consecinţe dezastruoase pentru sud-coreeni a implicat şi Guvernul federal al SUA care a cerut luarea unor măsuri de interdicţie prin intermediul Oficiului American pentru Protecţia Consumatorului pe 2 Septembrie. Câţiva utilizatori americani remarcaseră explozia unor Galaxy Note 7 în timpul unor zboruri, iar presa a preluat rapid informaţia şi a difuzat imagini şocante cu telefoane distruse şi în Coreea de Sud prin incendierea bateriei din cauze deocamdată necunoscute.

Din Octombrie la Samsung funcţionează un algoritm de revenire pe piaţă

Vreme de 2 săptămâni a fost umilitor pentru companie să prelucreze veşti aflate din presă. Iniţial explicaţia avansată clienţilor importanţi, distribuitori de produse şi servicii telefonice&Internet a fost în fapt o vină aruncată asupra unui subcontractor. Bateriile de alimentare defectuoase ar fi provenit doar de la unul din cei doi furnizori de subansamble cu care colabora divizia de producţie telefoane a grupului Samsung, care merită amintit este un colos consacrat şi extins anterior momentului dificil din 2016 pe mai multe ramuri: electrocasnice, transporturi, automotive, construcţii, telecomunicaţii.

Pe alt plan, negocieri intense au fost purtate cu scopul de a atenua reacţia factorilor de influenţă americani. Se ştie simţul răspunderii în SUA se manifestă de cele mai multe ori prin soluţionări juridice a unor astfel de fapte cu posibile consecinţe tragice pentru umanitate. Cu un pachet de compensaţii fără precedent Samsung a oferit 25 de dolari în plus la preţ iniţial oricărui cumpărător de Galaxy Note 7 care a returnat phablet-ul la punctul de distribuţie. S-au făcut promisiuni valorice importante, discounturi de circa 100 dolari deţinătorilor de telefoane defectuoase care vor cumpăra în contrapartită un alt gadget de la Samsung. Estimările au redevenit optimiste când s-a constatat că numai o treime din cumpărătorii mereu “trendy” în a achiziţiona noutăţi electronice, afectaţi acum de acest scandal, vor cumpăra în viitorul apropiat un iPhone7 de la Apple, fapt care a redus de la 9 miliarde la 2,3 miliarde dolari suma pierderilor calculate statistic pentru anul financiar 2016-2017. Probabil gravitatea şi amploarea scandalului a determinat managementul concernului să aştepte implicarea guvernului de la Seul. Acesta a oferit în cele din urmă garanţii serioase. Statul sud-coreean este recunoscut pentru bonitatea sa la nivel internaţional. Va rambursa procente semnificative ale pierderilor posibile având în vedere contribuţia Samsung la produsul intern brut.

 

Se găsesc uneori motivaţii nebănuite pentru a dezmorţi o industrie …

Asumarea unui eşec 100% marca Samsung va veni un pic mai târziu decât se prevedea dintr-o cauză anume. Diviziile de cercetare experimentează de câţiva ani un salt în necunoscut încercat pe propriile puteri. Se doreşte implementarea unei consistente {r}evoluţii tehnologice, pornind de la construcţia unui microprocesor pur sud-coreean hiper-performant. Sună a lozincă patriotardă, dar în contextul războiului Sud-Nord neterminat încă în Peninsula Coreea, chestiunea are un fundament quasi-politic şi adună energii pentru o oportunitate de a surprinde în viitor în mod plăcut lumea întreagă. În plus dacă devine furnizor de hardware relativ scump, firma are un viitor de 1 deceniu asigurat. Deocamdată laboratoarele Samsung lucrează la creşterea densităţii de porţi logice care să încapă într-o singură pastilă de siliciu pentru a crea o unitate de procesare comparabilă cu a rivalilor americani. Trimestrial în conferinţe de presă se fac anunţuri asupra noilor linii de fabricaţie micro-procesoare, o competiţie {chiar} şi cu cei de la Intel pe acest segment va fi extrem de interesantă realizării unor progrese. Comparabil scenariu – Intel a mai rivalizat doar cu Motorola timp de 3 decenii într-un domeniu al construcţiei de componente sisteme de calcul esenţiale.

Însă problema de la Galaxy Note 7 se bănuieşte a fi chiar microprocesorul. Portalul EETimes a emis deunăzi această ipoteză. Pentru câteva firme americane de profil probabil că vestea este o confirmare. Un fapt asemenea, încercarea de a renunţa rapid la unele componente Qualcomm a mai constituit un eşec şi pentru alţii în trecutul apropiat, prin China. Supoziţia vehiculată este că nu a existat posibilitatea de a testa în unele condiţii extra-terestre comportarea unui sistem cu microprocesor propriu. De exemplu la o altitudine de 9 000 metri într-un regim cu accelerări la viteze de peste 800 km/h.

Reducerea decalajelor high-tech faţă de produsele de import a fost o preocupare permanentă impusă de guvernul de la Seul. Însă un “hei-rupism” rezultat din neutilizarea unor unităţi microprocesoare şi a dependinţelor de provenienţă americană a dat cumplite bătăi de cap sud-coreenilor în ultimii 5 ani. Unitatea de microprocesare pentru unele modele mai vechi de telefoane Samsung a fost programată cu unelte dedicate copiate de la corporaţia Apple. Nu s-a agreat în cele din urmă nici un aranjament pe cale amiabilă, cei doi coloşi ai industriei high-tech au ajuns la un proces de patentare a invenţiilor. Până astăzi Apple a câştigat toate apelurile la Curtea Supremă a SUA, iar corporaţia Samsung va fi nevoită să plătească o sumă cu multe zerouri, re-evaluabilă în această toamnă!

Comenzile pentru componente de smartphone’uri vor creşte în 6 luni

Unele îngrijorări au fost exprimate la începutul semestrului 2 din acest an. O statistică negativă la vânzarea componentelor de înaltă tehnicitate era indicată cu cifra

-4%, într-o comparaţie cu anul 2015. O creştere a consumismului High-Tech odată cu distrugerea unei serii de telefoane şi revenirea pe piaţa de profil a lui Samsung cu noul Galaxy Note 8 va anula principial în parte respectivul deficit pe piaţa microprocesoarelor.

În primăvara lui 2017 prognozele indică un ComeBack tipic Samsung, cu o recuperare completă a prestigiului şifonat de eşecul de imagine cu Note7. Resurecţia Samsung anunţată cu Seria Galaxy Note 8 cu componente proprii şi fără nici o problemă similară Seriei 7 constituie prima eventualitate în a recupera încrederea în forţe proprii şi reocuparea poziţiilor înaintate pe piaţa mondială. De neuitat, dar în August 2016 Samsung era cotat în majoritatea clasamentelor ca numărul 1 în lume la vânzări de telefoane mobile cu inteligenţă incorporată!

Impact colateral al scandalului: întârzieri sincronizate în progresul implementării cuceririlor ştiintei&tehnicii

Criza controversată generată cu GalaxyNote7 a încetinit deja global o parte semnificativă din dezvoltarea uneltelor hardware de ultimă generatie. Nu numai Samsung continuă explorările din cauza acestui eşec major, replanificând paşii de dezvoltare. Ne aducem aminte prima serie de Pentium 1. Din cauza apariţiei în timp scurt a greşelilor la operaţii aritmetice simple, procesoarele Intel au fost retrase din magazine şi înlocuite. Au urmat seriile de succes Pentium 2, 3, 4, dar evoluţia în genere în domeniul {micro}procesoarelor a stagnat cel puţin un an. Dacă în 2014 se vorbea de un orizont 2020-2021 al marii evoluţii, treptat a devenit evidentă ideea că prognoza asupra stării precare a schimbării hardware-ului la nivel mondial în 2022 necesită recalculare. Acum devine mai abordabilă ca temă de reflecţie perioada 2024-2025 când se poate spune că toată lumea va fi nevoită să arunce la gunoi vechea tehnică de calcul şi infrastructura de intercomunicare. Peste 10 ani se vor cheltui sume colosale pentru reînnoiri.

Astfel Samsung va avea timpul necesar şi va convinge pe alţii în acest interval de aproximativ 9 ani să le cumpere microprocesoarele, care vor fi înglobate în diferite produse, cu alte nume de marcă. Firme din America, Asia şi Europa s-au arătat interesate de un preţ avantajos care se prefigurează. Există o piaţă uriaşă în expansiune câtă vreme mai sunt de interconectat frigidere, instalaţii de aer condiţionat, televizoare ş.a.m.d, cu ajutorul industrializării microprocesoarelor şi perfecţionării uneltelor specifice utilităţilor conectate la ce este InternetOfThings – Internetul tuturor lucrurilor utile.

Un pic şi despre cei care se vor bucura de “acest necaz al altuia”

 

Beneficiarii imediaţi ai crizei “Samsung” sunt distribuitorii produselor Apple. Lansarea pe piaţă a noului iPhone7 chiar în Septembrie, la preţuri comparabile cu Galaxy Note 7 a beneficiat de elogiile presei de profil. Iar managerul Tim Cook a anunţat în conferinte de presă victorioase profituri maximizate în 2016 pentru Corporaţia “Mărului Muşcat”.

Ceilalţi fericiţi de imprudenţele Samsung-ului sunt inamicii ideologici ai sud-coreenilor. Nici o altă ştire nu ar fi bucurat mai mult aparatul de propagandă al Coreei de Nord. Comuniştii nord-coreeni ai lui Kim Yong Il vor exploata politic slăbiciunile rivalilor capitalişti sud-coreeni. De notat, politica de imagine asociată partidului comunist Nord Coreean se manifestă pe plan intern de câţiva ani prin prezentarea unui adevăr al superiorizării tehnologice la îndemână. Fizica nucleară şi exploziile dese ale bombelor atomice create de savanţii Nordului surclasează difuz în mass-media un ansamblu dezastruos în 2016 a micro-electronicii create de cei din Sudul Coreei.

de Lucian MORAR

 
Tags: , ,

Leave a Comment

*