Presa germană: Putin e în tot și toate. Trump e credincios

Noi 20th, 2016 | Categorie: Editorial

2007-hunting_1456110iMajoritatea ziarelor a remarcat, luni, pe coloane dedicate politicii externe Putinismul în expansiune, poza conducătorului de la Kremlin fiind omniprezentă.

Marţi citibile argumente ale unor noi escadrile de avioane de atac Sukhoi mutate de Rusia la avanposturile din Vestul Europei.

Comentariile despre alegeri prezidenţiale în Republica Moldova au evoluat după primul tur de alegeri pe 31 Octombrie, din citarea surselor locale- socialiştii au făcut la Chişinău o treabă perfectă pentru Vladimir Putin – spre o subliniere a felicitărilor adresate de preşedintele bielorus Lukasenko alesului din 13 Noiembrie, Igor Dodon, respectiv lui Rumen Radew, şeful socialiştilor bulgari, cei doi mari câştigători ai polarizării Estului Europei în acest sfârşit de toamnă.

Din domeniul financiar, indicii bursieri ai celor mai mari bănci din Germania sunt în rezolvare favorabilă la loc vizibil pe pagina online a publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, la început de săptămână. Demn de reamintit, scandalul Deutsche Bank a pornit cu o afacere suspectată în Decembrie 2015 de tranzacţii tip “spălare de bani” cu oameni de afaceri ruşi la o valoare care a constituit un record european de 10 Miliarde Euro. Aceasta a afectat credibilitatea sistemului bancar în Frankfurt pe Main, o adevărată capitală financiară a Uniunii Europene, unde Deutsche Bank are o poziţie dominantă pe piaţă. Ultimele veşti despre evoluţiile Deutsche Bank în Europa sunt despre cum “a măritat” cu succes filiala poloneză. O altă chestiune anunţată de principalul ziar din Frankfurt include modalitatea de a recupera milioane de Euro, un drept de uzufruct al respectivei entităţi bancare cu bonitate dovedită în Noiembrie 2016. A recâştiga încrederea consumatorilor germani de credite va fi însă un deziderat greu de atins.

“Hello and GoodBye Berlin!”

Miercuri şi joi Germania jurnalistică a fost teribil de ocupată şi cu vizita lui Barack Obama, aflat într-o ultimă deplasare externă în Europa, în calitate de preşedinte al SUA. Presa a subliniat dispozitivul de securitate ataşat vizitei de către Guvernul German la Berlin. Forţele alocate, circa 5 000 de poliţişti, au asigurat traseul Piaţa Pariser – Poarta Brandeburg – Hotelul Adlon, locul unde a şi înnoptat al 44-lea preşedinte american. Ca de obicei preşedintele a împlinit toate aşteptările de a realiza un show tipic americănesc.

Citate abundente din Barack Obama subliniază disponibilitatea de a continua o politică a păcii americane în Europa. Un pact revigorat de care actuali lideri ai Europei precum cancelarul Merkel, sau preşedintele Holland au fost asiguraţi de corectitudinea cu care SUA îşi va menţine promisiunile. Totodată s-a vorbit despre voinţa necesară pentru a contracara orice agresiune asupra aliaţilor NATO. Există un angajament asumat de administraţia americană iar Donald Trump va respecta începând cu anul următor termenii generici asociaţi angajamentelor SUA în Europa pro-americană a ultimilor 70 de ani. Analiştii politicilor germano-americane au adus aminte de tributul adus de publicul german în 2008, când 200 000 de fani entuziasmaţi au asistat la Berlin la un discurs istoric al preşedintelui ales Barack Obama.

“Ce va fi va fi!

Pe de altă parte ziarele cu tematică religioasă l-au prezentat pe noul număr 1 de la Casa Albă din Washington dintr-o altă perspectivă, creionând o actualitate cât mai interesantă pentru drept credincioşii de limbă germană. Publicaţia online www.tag-des-herrn.de îl arată cititorilor pe noul preşedinte Donald Trump într-o Lumină Christică favorabilă. Acesta apare în poze explicite la masă cu un cleric catolic din New York, iar multiple articole fac referiri la promisiuni de mai bine făcute de noul preşedinte în vizitele sale la Biserica Evanghelică Americană. Misiunea sa apostolică, una aproape contractuală este dezbătută pe larg. La fel şi fapte deosebite recunoscute ca atare. Biografia sa disponibilizată spaţiului public descrie un practicant Protestant, cu studii biblice solide, având un maestru de această confesiune, pe celebrul pastor Norman Vincent Peale. O poziţie onorabilă în ochii opiniei publice care i-a adus foarte mulţi votanţi pe 8 Noiembrie. Suporterii lui Donald Trump cred că totuşi el a fost multă vreme mai mult un om de afaceri decât un pastor în Grădina Domnului.

Populaţia din Germania Occidentală cunoaşte foarte bine subtilităţile unui creştinism încadrat într-un capitalism zgomotos , uneori imoral, o mişcare politică care a guvernat zeci de ani ţara având un nume clamat sub semnul Christic, Uniunea Creştin-Democrată -CDU.

“Se anunţă vremuri grele ale unor schimbări paradoxale”

Nu în cele din urmă la Berlin, lipsită total de gratitudine pentru vechea linie politică a CDU, a reunificatorului Germaniei Helmut Kohl, actualul cancelar Angela Merkel{CDU}, conform agenţiei de stiri DPA, introduce pe social-democratul Frank-Walter Steinmeier ca unicul “candidat potrivit” la preşedenţia Germaniei! O decizie majoră anunţată surprinzător în această săptămână. În Germania adevăraţii factori de putere par a alege deocamdată o cale a alternanţei la guvernare, lipsită de emoţii pentru ambele tabere, creştin-democraţii evitând confruntări electorale majore. Un arbitraj intern al unui ministru de externe social-democrat, pe post de mediator, nu pare cea mai bună soluţie politică. Iar despre cum se va descurca acesta cu Donald Trump există dubii serioase.

Cu o nouă ordine social-democrată în ţările Piloni ai UE, Franţa şi Germania rămâne de văzut cum va reacţiona Europa la o ofensivă republicană tipic americană. Prima mare expansiune anunţată este de o altă natură. Dacă SUA va reduce importurile de petrol şi produse petroliere acest lucru se va reflecta şi la cei care fac marile afaceri la nivel European. O reducere a preţului la combustibili, creşterea puterii de cumpărare a americanilor este anticipată de specialişti. Însă comentatorii presei de limbă germană au exprimat acum idei vagi asupra acestor aspecte esenţiale ale viitorului umanităţii, preferând mai degrabă a face obişnuitul show mediatic cu aceste noi personalităţi care ocupă prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

de Lucian MORAR

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*