97% din articolele semnate de ministrul educației sunt maculatură

Ian 10th, 2017 | Categorie: Controverse, Editorial

Ministrul Educației, Pavel Năstase este profesor de la Academia de Studii Economice și înșiruie numeroase articole publicate în diverse jurnale. Doar că din cele 60 articole și studii enumerate, numai două sunt considerate relevante de către comunitatea științifică.
Potrivit propriei sale biografii, Pavel Năstase a publicat doar două articole ISI (reviste incluse în Web of Science: Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index si Arts & Humanities Citation Index, care reprezintă fluxul principal de informații ştiinţifice).

Aceste articole indexate ISI sunt, de altfel, singurele care contează pentru comunitatea științifică internațională și sunt citite, citate și dezbătute de comunitatea internațională a cercetătorilor.
Raportat la totalul de 60 de articole pe care Pavel Năstase și le-a trecut în CV, cele 2 articole indexate ISI reprezintă un procent de 3%.

Ceea ce însemană că doar 3% din munca de cercetare a noului ministru al Educaţiei sunt relevante științific, restul fiind, mai degrabă maculatură.

Probleme cu limba engleză

Pavel Năstase menționează 6 articole indexate în alte baze de date internaționale, 3 în reviste cotate B de către CNCSIS (articole publicate în reviste românești). De asemenea, Năstase mai menționează 6 „ISI proceedings”, care constituie numărul de conferințe la care a participat ministrul propus al Educaţiei și care sunt indexate ISI. Despre restul articolelor, Pavel Năstase nu menționează nimic, doar le enumeră pe 10 pagini.
Potrivit specialiștilor consultați de către România liberă, omul care ar urma să conducă Educaţia nu se ridică, din punct de vedere științific, la rangul de profesor universitar.

Extrem de ciudat este un alt aspect. Deși menționează faptul că a susținut comunicări la şase conferințe științifice internaționale, Pavel Năstase pare să aibă probleme cu limba engleză. Potrivit propriului său CV, ministrul propus este la nivelul de înțelegere B1 (intermediar) în cea ce privește ascultarea.

Pavel Năstase înțelege dintr-un discurs în engleză „punctele esențiale când este utilizată o limbă clară și standard și când este vorba de lucruri familiare în muncă, la școală, în timpul liber”.

Potrivit, “Scării nivelurilor din Cadrul European Comun de Referință pentru cunoașterea unei Limbi”, Pavel Năstase nu ar înțelege ceea ce spun vorbitorii în cadrul unei conferințe științifice. De asemenea, noul demnitar are doar calificativul B2 (nivel post-intermediar) în ceea ce privește discursul, ceea ce înseamnă că poate emite păreri, poate argumenta, dar este departe de a fi fluent.
Specialiștii spun că este aproape imposibil să te consideri un foarte bun specialist în informatică economică fără a fi fluent în limba engleză.

Problemele cu limbile străine mai reies chiar din CV-ul postat pe pagina oficială a Academiei de Studii Economice, acolo unde predă. Pavel Năstase susține că a studiat la “Universitatea Sapientza” din Italia. Numele corect este Sapienza (fără t) Universita di Roma. Atunci când își prezintă competențele și aptititudinile de utilizare a calculatorului, Pavel Năstase anunță că e specialist în: “managementul cunoștințelor, e-learning (…) și E-bussiness (eroarea aparține noului ministru, corect fiind E-business – n.r.)”.

Pavel Năstase este profesor universitar la catedra de Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice, a fost prorector la ASE și are un doctorat în științe, specializare “Calcul economic și cibernetică economică”.

de Petre Bădică

 

Leave a Comment

*