Cine este Donald Trump, al 45-lea preşedinte al SUA

Ian 23rd, 2017 | Categorie: Controverse, Editorial

20 Ianuarie 2017 a marcat la Washington începutul unui mandat special de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cu o importanţă capitală în viaţa cetăţenilor americani în următorii 4 ani. Atitudinea generică a lui Donald Trump, cel împuternicit de votul din Noiembrie 2016, va conta ca element primordial şi în politica internaţională. Câţiva challengeri din China, Rusia, Franţa consacraţi în a contesta supremaţia americană vor influenţa nivelul de suportabilitate al comuniunii omenirii la nivel mondial impus de noul lider al lumii.

O ideologie, cea republicană, accentuat naţionalistă este tapetată cu promisiuni de mai bine prin discursurile noului Număr 1 de la Casa Albă. Comentatorii fenomenului Trump recapitulează des ideile principale privind parcusul actualului Ales. Îndoielile persistă asupra scenariului intenţiilor, a modului de implementare, construcţia Trump-ismului dovedind pe alocuri o şubrezeală timpurie. Pe plan intern contestările vor lua amploare încă din 21 Ianuarie 2017, a doua zi de la instalare, când sute de mii de oameni vor protesta la Washington împotriva lui Trump. Pe plan extern, ţările Uniunii Europene, lideri mexicani, chinezi, ruşi ş.m.a. au exprimat nelămuri întemeiate asupra ce doreşte noul val al politicii americane. Cu Rusia o încercare de conciliere va fi dificilă, şi va fi taxată la momentul respectiv ca fiind defectuoasă de Partidul Democrat, ca urmare a moştenirii Administraţiei Obama. SUA a impus sancţiuni Moscovei, expulzând din America la început de 2017 sute de ruşi pe motiv de spionaj şi alte activităţi ostile anti-americane efectuate şi de diplomaţi cu imunitate.
Mult lăudatul Barack Obama a terminat mandatul cu 60% nivel de satisfacţie din partea concetăţenilor referitor la realizările celor 2 mandate. Este surclasat de fostul preşedinte republican Ronald Reagan, care a terminat cele 2 mandate înregistrând o cotă de încredere de 64% în 1989. Şi democratul Bill Clinton a fost scos conform sondajelor CNN cu un istoric 66% încredere în bunul mers al Americii după 8 ani la putere, în Ianuarie 2001, cifrele însă vin dintr-o epocă a aproximărilor de eroare a sondajelor care i-au făcut pe democraţi să piardă alegerile în anul 2000!

Pesimism Exacerbat pentru cum va fi evaluat Donald Trump în Ianuarie 2021

Deşi Partidul Republican a fost extrem de divergent 2 ani de zile cu privire la candidatura lui Trump la prezidenţialele din 2016, în cele din urmă numele consacrat, celebritatea reinventată prin reclamă pentru publicul de televiziuni în anii de după 1990, evoluţia ca Star al unui Reality Show la începutul Mileniului 3 a izbândit. Notorietatea a primat la nominalizare. Alimentând speranţe, dezvoltând întruna un proiect al promisiunilor de re-iniţializare a Americii Puternice, republicanii grupaţi în jurul magnatului Trump au surprins concurenţa democrată, a cărei ofertă a sunat probabil vetust pentru cetăţenii cu impresii puternice despre mitul invincibilităţii proprii americanilor, aflat oarecum în pericol de destrămare dacă la conducerea ţării ajungea domna Hillary Clinton.

O reformă radicală clamată a conţinut un manifest al măsurilor ferme, pentru un bine comun, naţional! Tiradele au dat roade în ziua decisivă a votului. Ce a urmat lui 9 Noiembrie 2016 timp de 2 luni la republicani este o încercare de a apropia doctrina mandatelor lui Ronald Reagan de actualitatea acestui secol. Forţele armate americane vor primi bugete mărite, marina americană va testa noi furnituri şi nave de război, investiţiile statului pentru dezvoltarea de infrastructuri în spaţiul cosmic vor creşte considerabil, la fel ca în timpul iniţiativei Războiul Stelelor.
În rest apariţiile celor din noul Guvern de la Washington sunt centrate în jurul vedetei, care a anunţat un set de măsuri dure. Se vor abroga multe din legile votate între 2009-2017. Populaţia va fi cointeresată treptat să susţină demersurile protecţioniste ale Administraţiei Trump. Reducerea importurilor se va axa pe creşterea producţiei naţionale de petrol şi gaze, crearea de locuri de muncă în ramurile producătoare de energie fiind implicită. Importurile de tehnologie se vor reduce. A face pe americani să muncească mai mult este pariul afişat în întrevederile lui Trump pe teme economice cu diverşi mari investitori. O nouă lozincă patriotardă! Probabil contextul va evolua prost şi pentru exportatorii din Uniunea Europeană. Impactul poate fi necruţător cu repercusiuni în domenii neaşteptate. Există vii aduceri aminte ale protestelor viticultorilor europeni referitoare la un protecţionism al pieţei interne americane în alte vremuri republicane care legiuiau standarde diferite ale alimentaţiei cetăţenilor SUA. Atunci s-a ajuns la aruncarea a zeci de mii de hectolitri de vin la gunoi.
În Ianuarie 2017 naţiunile importante ale Uniunii Europene se arată contrariate de anunţurile preliminare făcute de Trump sau de membrii ai staff-ului. Faptul că Brexit-ul Marii Britanii este încurajant într-un fel pentru Trump sperie în principiu vechi aliaţi ai Americii… totuşi experţii apreciază slăbirea Uniunii Europene ar fi bucuria din Blocul Nord-Atlantic!

Inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte, o dispută cu conotaţii multiple

În timp ce unii se înghesuie să participe la ceremonia de instalare a lui Donald Trump la Casa Albă, mulţi dintre americanii esenţiali au respins invitaţia. Comitetul de inaugurare contează pe 900 000 de participanţi, evenimentul fiind promovat ca un show cu preţ de intrare de sub 10 dolari. Pentru locuitorii Washington-ului ar fi un circ ieftin.
Chiar dacă certitudinea există, Donald Trump al 45–lea preşedinte fiind investit de un sistem electoral specific, jumătate din propria ţară pare a se ridica împotriva sa. Din spicuiri vizibile zilnic în presa natională, în organe de presă locală, în presa alternativă reiese o atitudine contrarie. Parcă nimeni nu-l iubeşte pe Donald Trump şi aproape nimeni nu-i va ierta vreodată nerealizările! Astfel puţină lume crede că Donald Trump va face tot-ce-va-dori la Casa Albă. În anii mandatelor lui Barack Obama numărul simpatizanţilor unei cauze pro-americane neaoş democrate a crescut enorm la nivel mondial. Orice abatere de la ideile generoase implementate anii anteriori provoacă luări de poziţie la nivel internaţional cu o turnură vădit AntiTrump. Un motiv serios de a crede că progresul contemporaneităţii este ţinut în mână de câţiva indivizi, iar soarta a miliarde de oameni este în dubiu până când un nou membru al respectivului club exclusivist decident trece peste perioada de acomodare la putere.

2 motive invocate pentru a nu-i recunoaşte victoria lui Trump

John Lewis, un reprezentant de marcă a luptei americanilor pentru drepturi civile şi membru al Congresului a revendicat începuturile unei mişcări anti-Trump fără precedent. A emis neliniştile sale asupra relaţiilor dezvăluite din scandalul Trump-Rusia. A concluzionat intr-o interventie televizata şi de ce nu-l mai vede pe Trump ca preşedinte legitim al Americii. Donald Trump a reacţionat mai apoi online pe Twitter cu cateva apostrofări la adresa lui John Lewis, reprezentatul Statului Georgia în Camera Reprezentanţilor si fost eminent lider al studenţilor afro-americani din Sudul Statelor Unite. S-a consemnat o primă gafă monumentală a mandatului celui care ar vrea să unifice eforturile tuturor americanilor.
Gesturile de Solidaritate cu John Lewis au condus la un boicot generalizat pentru Inaugurarea Preşedinţiei lui Trump din partea a 40 de aleşi democraţi ai poporului în Congresul de la Washington, fapt dat publicităţii zilele trecute. Congresmenul Salud Carbajal{mexican din California} a atacat cu o declaraţie de presă suspendarea “ObamaCare”, disputa pare a fi deschisă, cu un rezultat puţin previzibil în camerele legislativului american. Mexicanii din SUA mai au încă o nelămurire referitoare la ridicarea zidului ce ar delimita econiomic Graniţa cu Mexicul, statul California fiind direct interesat de celebrul proiect Trump-ian care ar proteja teritoriul de invazia imigranţilor.
După ultimele evoluţii ale politicilor Trump-iste mulţi invitaţi din lumea show-bizz-ului care erau anuntati pentru concertele din 20 Ianuarie au anulat prezenţa lor la evenimentele de la Washington! The Beach Boys, Rebecca Ferguson, Sir Elton John, Jennifer Holliday, Charlotte Church, Marie Osmond au declinat sprijinul lor artistic. Mai mult câştigătoarea de premiul Oscar, Meryl Streep a exprimat o revoltă fără precedent la adresa lui Donald Trump, explicând un episod de oribilism care s-ar fi petrecut in momentul in care actualul preşedinte şi-a bătut joc de un reporter de la New York Times. Într-un discurs ţinut la decernarea premiilor Globe, marea artistă crede că libertatea de exprimare va avea de suferit în următorii ani, mediocrizarea fiind autenticizată sub conducerea unui astfel de personaj” ….

Feminismul revine la manifestări de stradă. Irumpe a doua zi dupa instalare…

Ideea de bază a opoziţiei este sa faca sa conştientizeze mulţimile despre cum “Trump oricum va face ceva prost cu drepturile civile în timpul mandatului”. Deja acesta a anunţat suspendarea programui ObamaCare, de asigurări de sănătate, cu un impact negativ la 20 de milioane de locuitori ai SUA.
Există în istoria Americii fapte demne de amintit referitoare la revendicarea prin protest a unor drepturi. La începutul Secolului 20 dreptul la vot pentru femei a fost câştigat după mari manifestări. Exemplul cel mai cunoscut la inaugurarea preşedinţiei lui Woodrow Wilson{ 1913 – 1921} s-a făcut o amplă paradă a femeilor pe această temă. Site-ul CNN.com relatează aspectele acestei reveniri de discurs. Activistele feministe se vor manifesta din nou în forţă pe prima scenă a politicii americane. Anii 1970-1986 au fost de o emancipare feministă politică în SUA de substanţă, organizaţiile pentru egalizarea drepturilor şi a unei reale protecţii sociale a femeilor având o experienţă durabilă. Primul mare meeting AntiTrump se va desfasura la Washington pe 21 Ianuarie. Se estimeaza a cuprinde un maxim de 200 000 de persoane de sex feminin, număr acceptat de Legea Americană a Reglementării Protestelor de stradă.

Primele Contra-atacuri ale armiei mass-media republicane

Comentatorii pro Trump au publicat deja articole care subliniază ca tentative nereuşite ale democraţilor de a {re}ieşi lângă feministe sau din spatele unei astfel de mişcări revendicative. Ar confirma semne de slăbiciune pentru partidul Democrat, care s-a bazat enorm pe un vot pentru Hillary Clinton al femeilor, majoritare numeric în 2016. Realitatea cifrelor votului feminin nu a fost atât de discrepantă pe cât se aşteptau cei de la Partidul Democrat. Aceştia ar continua o politică deficitară jucând o carte a emoţionării care nu prinde la durii cetăţeni americani decât rareori.
Şi mai merită amintit, pentru a contrabalansa imaginea deteriorată de disputa pe Twitter cu Congresmen -ul John Lewis, Donald Trump s-a întâlnit pe 16 Ianuarie cu fiul legendarului Martin Luther King, omul de legendă al resurecţiei civile afro-americane din America secolului 20. O întâlnire multi-rasială, catalogată ca un succes al dialogului multi-etnic cu specific americănesc a fost puternic promovată pe toate canalele de comunicare.

de Lucian MORAR

 
Tags: , , ,

Leave a Comment

*