Premierul Grindeanu, ode la adresa lui Ponta

Ian 4th, 2017 | Categorie: Antiprestigiu, Editorial

Premierul desemnat al României s-a adresat doar în scris Plenului Camerei Deputaților, în medie de 5 ori pe an, pe teme cultural-sportive, împotriva fostului președinte Traian Băsescu și pentru a saluta cel mai performant guvern al României, Victor Ponta.

Premierul nominalizat al României, Sorin Grindeanu, a fost deputat între 2012-2016. Un an a fost ministru pentru Societatea Informațională din decembrie 2014 până în noiembrie 2015.

Timp de trei ani, Sorin Grindeanu a luat cuvântul în plen de 16 ori, de 14 ori în scris. Grindeanu a luat cuvântul cu adevărat de la tribuna Camerei Deputaților atunci când a depus jurământul în decembrie 2012. A doua oară când a vorbit Grindeanu în plen a fost atunci când l-a înlocuit pe Eugen Bejenariu în funcția de membru al  Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii. “Eu, Grindeanu Sorin Mihai, jur să păstrez secretul asupra documentelor, datelor şi informaţiilor de care voi lua cunoştinţă în exercitarea atribuţiunilor, atât pe timpul mandatului, cât şi după încetarea acestuia. Jur pe propria răspundere că nu am făcut parte din structurile fostei Securităţi şi că nu fac parte din cadrele Serviciului Român de Informaţii sau ale altor servicii secrete de informaţii”, au fost cuvintele lui Grindeanu.

E vremea noastră

 

În rest, Grindeanu s-a adresat de 14 ori în scris Parlamentului. Pe 11 martie 2014, a scris un adevărat elogiu guvernării Ponta intitulat “Politica tinerilor”: “Pentru prima dată văd România condusă de un guvern cu o medie de vârstă sinonimă cu înalta performanţă, cu excelenţa, cu reuşita profesională şi academică. Tinereţea este pe val. Inteligenţa, personalitatea şi performanţa anticipează succesul echipei premierului Ponta. Şeful executivului a reuşit în sfârşit să facă mutarea câştigătoare pe care şi-o dorea încă din 2012, aceea de a promova mai mulţi oameni din generaţia sa”. Apoi, Grindeanu a anunțat că vrea schimbarea: “Am un deosebit respect pentru experienţa colegilor, politicienii din prima generaţie postrevoluţionară, dar cred că acum este timpul nostru. Trebuie să demonstrăm că suntem curajoşi şi responsabili, să lucrăm în echipă, să fim acea schimbare pe care ne-am imaginat-o în toţi anii de până acum, pe care ne-am dorit-o şi pe care o aşteaptă toată suflarea României. Este momentul nostru, este momentul marii confirmări. În parlament, în guvern, în orice funcţie şi în orice poziţie profesională, trebuie să performăm. Avem o responsabilitate suplimentară care ne impune să depăşim limitele”.

Realitatea albastră din Avatar

Un proiect drag lui Grindeanu, ca și președintelui PSD, Liviu Dragnea, este cel eșuat regionalizării. În noiembrie 2013, Grindeanu a găsit vinovații și a comunicat acest lucru deputaților în scris: “regionalizarea, proiectul vital pentru dezvoltarea României, este suspendată între mersul în pas cadenţat al PSD şi pasul piticului ezitant al partenerilor de alianţă (PNL n.noastră). Trebuie să ieşim din zona retoricii şi să decidem în folosul celor care ne-au votat. Este injust şi dramatic să transformăm soarta României în temă de demonstraţii demagogice, aşa cum înţeleg unii colegi să acţioneze, de dragul motivării unei inerţii nejustificate… Am observat la unii dintre partenerii de alianţă un cameleonism ce ar putea stârni invidie în Madagascar, o inconstanţă cu atitudine de ping-pong, pro şi apoi contra, pe tema regionalizării”.

În două rânduri, Grindeanu l-a urecheat pe Traian Băsescu: “avem de-a face cu o realitate care e mai albastră decât personajele din Avatar. Ceea ce trăim astăzi seamănă cu o dramă poliţistă în care, fără comisarul Corrado Cattani, pierdut în birocraţie, lumea interlopă ajunge să facă legea şi să se infiltreze până în familia preşedintelui. Chiar dacă nu mi-am propus să fac astăzi o analiză semiotică a tabloului politic românesc în contextul scandalului dintre Mircea Băsescu şi Sandu Anghel… acum, mai mult ca niciodată, dacă Traian Băsescu alege să plece, ar face fericiţi mai mult de 7, 4 milioane de români!”. În scrisoarea adresată deputaților și intitulată “Președintele demagog”, se arată că: “acelaşi preşedinte demagog vorbeşte despre baronii locali şi interese. Cum poţi să fii atât de ipocrit să aduci în discuţie această temă, când ai girat un guvern care a împărţit discreţionar bani pe proiecte care au sifonat sute de milioane de euro”.

Corupție în rugby!

Sorin Grindeanu și-a ales și câteva teme social-sportive. Evocând susținerea performanței, Grindeanu a dat exemplu elevilor care cuceresc medalii, al unei gimnaste și a unui spadasin, susținând că… „performanţa se măsoară în aur, dar şi în …viitor! Viitor ca unitate de măsură a timpului pentru noi şi pentru generaţiile care vor veni”. În septembrie 2014, Grindeanu comunică deputaților că: “Timişoara, oraşul premierelor şi al recordurilor, a înregistrat săptămâna trecută cel mai trist şi mai de coşmar episod sportiv din istoria ultimilor zeci de ani: sâmbăta neagră a rugby-ului românesc! La debutul meciului, oficialii Superligii au constatat că şase jucători timişoreni nu aveau în carnete foile cu vizele medicale… Corupţie, rea-voinţă, neglijenţă? Poliţia a deschis o anchetă însă indiferent de rezultat, sportul românesc a primit o palmă aspră”. Grindeanu a scris și despre “Screeningul neonatal, pariul copiilor români cu sănătatea”, “Să nu lăsăm sănătatea copiilor la mâna proprietarilor de clădiri retrocedate” și Clinica de Obstetrică-Ginecologie Bega din Timişoara – de la performanţă la funcţionare în condiţii de avarie”.

de Petre Bădică

 

Leave a Comment

*