Cazul Toshiba şi un moment de răscruce în Economia Mondială

Feb 11th, 2017 | Categorie: Editorial, IT&Gadgets

Noile probleme ale concernului Toshiba făcute publice recent, dimpreună cu scandalurile Samsung din 2016 par a afecta mediul de afaceri propice unor vechi aliaţi ai Americii din Asia. Şi cadrul generic va fi dat de referinţa unor tratative interstatale necesare după ruperea acordurilor de comerţ liber efectuate de către administraţia Trump, care va încerca următorii 4 ani în America să taxeze mai abitir toate importurile posibile.

Giganţii asiatici anunţă totuşi investiţii de anvergură în America de Nord. Suferinţele brand-ului Toshiba vin după suferinţele cauzate de produsul GalayNote7 numelui Samsung.

Toshiba, o altă experienţă de neîncredere într-un supranume asiatic în 2016

În 2015 Toshiba a speculat o oportunitate de a intra pe piaţa americană a producătorilor de energie atomică. Proiectele din statele South Carolina, respectiv Georgia nu au decurs însă cum şi-ar fi dorit planificatorii. Unele ştiri au bulversat anul trecut investitorii de pe bursă. Ei şi-au pierdut răbdarea, căutând active mult mai interesante. În Decembrie s-ar fi disipat 6,6 miliarde dolari dintr-o capitalizare dedicată unei tehnologii nucleare care implică riscuri enorme. Faima accidentelor de la Cernobâl sau Fukushima este departe de a se fi estompat cu timpul, teama de eşec în industria nuclear-electrică devenind una solid preconcepută. Dorinţa de a miza pe acţiuni mult mai sigure a jucătorilor de pe piaţa bursieră a condus la apariţia la finalul lui 2016 a numelui Toshiba într-un top mondial al nerealizărilor, dedicat investiţiilor nerentabile.
Toshiba a fost un nume extrem de respectat în high-tech. Când alţii închideau linii de fabricaţie, Toshiba reuşea să vândă toate stocurile. În ani de criză a acaparat de exemplu 10% din piaţa românească de LapTop-uri cu serii întregi de produse fiabile. Organizarea flexibilă pe domenii de activitate diverse a companiei a fost motiv de mândrie. Primul radar japonez, prima maşină de spălat, primul televizor cu tranzistori, videotelefonul color, primul calculator, cuptorul cu microunde sunt revendicate de marca Toshiba. Dominaţia asupra Japoniei a fost urmată de extinderea desfacerii de marfă în exteriorul ţării după 1970, unde preluarea altor companii a transformat treptat consorţiul într-un gigant.
Scandalul actual este comparabil ca intensitate cu unul din 1987, când în plin Război Rece pentru 500 milioane dolari o filială Toshiba din Norvegia a vândut moscoviţilor componente electronice care au ajutat inamicul Americii la crearea unei clase de submarine silenţioase. Scandalul Toshiba-Kongsberg a fost un caz-şcoală instrumentat cu duritate de politica americană a vremii, care desfăşura o activitate susţinută de a pedepsi orice scurgere de tehnologie spre Blocul Comunist. 2 directori generali ai companiei au fost încarceraţi, alte sancţiuni economice au fost impuse de către SUA şi Norvegia Companiei Toshiba.

Semnal pe burse în Ianuarie 2017 – se întâmplă ceva la Toshiba!

Una din marile descoperiri ale perioadei moderne este datată 1991. NAND EEPROM – memoriile remanente {TradeMark} Toshiba cu posibilităţi de reprogramare s-au bucurat de un succes enorm în electronică, favorizând apariţia unor componente hardware hiper-performante utilizate de ustensilele tehnicii de calcul digitale. An de an Toshiba a reuşit pe acest segment să adauge noi generaţii de memorii utilizabile în toate industriile dornice să-şi îmbunătăţească produsele până la idealizare, prin dezvoltare şi încorporare de componente high-tech. La Toshiba se vorbeşte de miliarde de unităţi de stocare vândute, o cantitate uriaşă.
De aceea anunţul unei tranzacţii importante pe bursă în 2017, de vânzare a stabilei capacităţi de producţie memorii semiconductoare Toshiba pare şocant. Probabil nu au avut de ales, afacerea fiind startată la îndemnul băncilor creditoare. Deşi beneficiază de o îndelungată experienţă a afacerilor desfăşurate în cooperare japonezo-americană, bancherii au nevoie de garanţii reale de cuantificare a lichidităţilor firmei. O cotă de circa 30% acţiuni a fost preluată în coproprietate de către 2 fonduri de investiţii, unul European, respectiv unul American.
Totuşi ştirea apariţiei investitorilor ajută oarecum brand-ul Toshiba, grav afectat în America, ca urmare a informaţiilor publicate în Decembrie 2016 privind întârzierea proiectelor de construcţie a centralelor nuclear – electrice.

Un “2016” cu consecinţe dezastruoase şi pentru Samsung

În Ianuarie 2017 spre mirarea multor specialişti, ample conferinţe de presă au vizibilizat celor interesaţi detalii incredibile stabilite de către specialiştii sud-coreeni referitoare la exploziile telefoanelor Samsung Galaxy Seria 7. Bateria sau erorile de design au pus încrederea în brandurile coreene la grea încercare, chiar dacă s-a marşat mult pe existenţa erorii în lanţul de furnizori a pieselor, o subsidiară din HongKong fiind incriminată în momentul culminant al scandalului din Octombrie 2016.
Dominat încă de propria sincopă, Samsung a scăzut în clasamentele de vânzări din China, dimpreună cu americanii de la Apple. O relevă clasamentele date publicităţii pe 8 Februarie 2017. Tendinţa de pe cea mai mare piaţă din lume se va menţine în contextul complicat creat de noua legislaţie Americană Trumpistă, care în prima sa fază a afectat comercial şi alte entităţi statale de pe continent: Vietnam, Malaiezia, Philipine.
Parafrazând filme artistice de continuare eroică, campania “Samsung Galaxy8 se-ntoarce” va rula în magazine din Martie-Aprilie 2017. Pregătirile sunt în toi. Comentatorii au remarcat creşterea cererii de sub-ansamble semiconductoare, Samsung adăugând 0,4% în decursul anului 2016, până la un istoric consum de 9,3% componente din totalul pieţei mondiale! Însă recâştigarea încrederii consumatorilor pune problema Re-Brand-uirii judicioase în Asia. Pentru acest lucru Samsung mizează pe o firmă americană câtă vreme Samsung Galaxy Seria 8 a fost proiectat pe baza procesorului Snapdragon al americanilor de la Qualcomm! Iar pe 2 Februarie s-a anunţat construcţia unei noi secţii de producţie SamSung în SUA.

“….se însumează Brandul vedetă al Mărcii şi se face o medie a necesarului de publicitate…orice moment de slăbiciune este exploatat de concurenţi… ”

Cele mai comentate tendinţe rezultate în urma ruperii Parteneriatelor Trans-Pacifice de către administraţia Trump relevă oportunitatea deschisă chinezilor de a intra si a domina efectiv zona Pacificului Chile, Peru, Mexic. Extensiile oferite chinezilor sunt in Malaiezia, Vietnam, Thailanda, pieţe dinamice în care se caută o marfă ieftină.
Recentul eşec al smartphone-ului Sud-Coreean, produsul Numărul 1 al firmei, a fost parte a unui gând liniştitor pentru planurile imediate ale companiilor concurente. Explozia unei baterii a bântuit câteva luni presa de profil. Evenimentul coroborat cu un posibil dezastru al Toshiba profilează însă un întreg context de schimbare a zonelor de influenţă tehnologică în Asia. Apoi va urma o parte importantă din Europa, Africa, Oceania unde respectivele brand-uri au dominat des pieţele de desfacere.
Încotro şi cum sunt reutilizate numele consacrate după accidente de marcă bizare, se ştie – există o dependenţă certă a firmei de succesul produsului la modă!
Ne reamintim în Sudul României la Craiova încrederea în produse coreene a fost pusă des la încercare. Marca Daewoo din Coreea de Sud a fost apreciată pentru un design atrăgător al unor autovehicule precum Cielo, Espero, Tico, Matiz. În momentul în care Dacia Piteşti a revenit în prim-plan, având o reţea de distribuţie şi facilităţi asigurate de întreţinere dezvoltate la nivelul fostului bloc estic socialist, planurile Daewoo au fost reconsiderate, pierzând an după an cota din piaţă. Publicitatea la Tv a exasperat privitorii cu o ofertă nemaivăzută în România, cu “ micul uriaş” s-a pus capac tuturor eforturilor de a prospera sub o marcă Daewoo. S-a ajuns apoi la o soluţie de re-branduire cu un nume consacrat, cel al Ford. Efortul firmei craiovene s-a concentrat o perioadă în a asambla maşini utilitare de tonaj intermediar, pentru care există o piaţă de desfacere la nivel european.

de Lucian MORAR

 
Tags: ,

Leave a Comment

*