August 2017: Samsung devine Numarul 1 în lumea electronicii

Aug 19th, 2017 | Categorie: Editorial, IT&Gadgets

Anul acesta au apărut alte motive de mândrie pentru o naţiune din Asia care a investit enorm în educaţie, în formarea unui cult al performanţei proprii. Necunoscutele previziunilor sumbre din 2016 asupra cum Coreea de Sud va recâştiga încrederea partenerilor sunt tot mai puţine. Certitudinea unui avans tehnologic cu succes la public reiese din consemnările Agenţiei de Ştiri Reuters.

“Samsung este peste Intel la vânzări de pastile electronice de siliciu inteligente în trimestrul 2, 2017” un subtitlu care confirmă tendinţele anunţate la Seoul de rezultatele din trimestrul 1.

Nimeni nu a îndrăznit din 1991 încoace să conteste supremaţia americanilor de la Intel, consacraţi constructori de microprocesoare. Semne clare ale revenirii au fost semnalate pe 26 Aprilie când veniturile calculate din vânzările Samsung Electronics au impresionat. Pe 7 Iulie cererea gigantescă de pe piaţa mondială de memorii era menţionată în rapoartele firmei. Iar politica de publicitate extinsă în mass-media a furnizat rapid fraza magică de anticipaţie a unui miracol comercial… Samsung va avea cel mai mare profit din întreaga sa Istorie în 2017! Deocamdată pentru jumătate de an ar fi vorba de peste 12 miliarde dolari.

Minunea aceasta se percepe în mijlocul unui paradox mediatic. Şi în August ştiri politico-militariste cu detalii negative zilnice pentru Asia invadează ecranele de televizor. Din oră în oră se prezintă reportaje despre impresionantele rachete nucleare ale Coreei de Nord Comuniste şi despre posibila replică dură a Occidentului reprezentat la nivel declarativ de Administraţia Donald Trump. Pe 5 August 2017 ambasadorul SUA la ONU Nikki Haley a anunţat votarea în Consiliul de Securitate a unei serii de măsuri coercitive împotriva regimului stalinist de la Phenian. Dar şi intenţia ONU de a constitui un eventual mecanism de ameninţare cu acţiuni militare asupra Coreei de Nord, o ţară devenită ostilă Natiunilor Unite, aflată la 100 de kilometri de Seoul, capitala Coreei de Sud. Un scenariu al unei Apocalipse anticipabile.

Când premisele evenimentelor proliferau din război ideologic înspre pregătiri ale unei intervenţii armate a americanilor în Nordul Peninsulei Coreea, în Aprilie 2017 Samsung Electronics Co Ltd tocmai afişa la Seoul informaţii optimiste pentru investitori: firma are venituri crecute cu 2 la sută la finalul trimestrului 1! Iar la finalul lui Iulie Samsung deja prevedea un record de profit pentru 2017! Din tehnologii dezvoltate de savanţii proprii, sau multiple colaborări internaţionale, finalul semestrului 2 va face sincronizarea cu aşteptările realizărilor semestrului 1, câştigurile firmei fiind chiar mai mari faţă de estimări iniţiale! O explicaţie este dată de creşterea cererii de memorii, preţurile tipurilor DRAM, NAND urcând constant pe pieţele mondiale.

40 de ani de dezvoltare continuă. Atingerea “nivelului global”.

La o privire sumară asupra organigramei de funcţionare a firmei Samsung se relevă detalii impresionante şi o prezenţă fizică pe toate continentele. 220 hub-uri operaţionale, 15 direcţii industriale acoperite, 34 centre de cercetare şi dezvoltare, 308 000 angajaţi în 79 de ţări din lume şi o reţea de distribuţie formidabilă!
În câteva decade sprijiniţi de politica guvernului de la Seoul şi de clauzele unei naţiuni favorizate de americani, cei de la Samsung au reactualizat încet şi sigur toate clasamentele performanţelor industriei de vârf.

Din 1993 de când s-a implicat în fabricarea memoriilor de mare capacitate afacerile micro-electronicii sud-coreene au explodat pe acest segment. O mare parte din dispozitive mobile de comunicaţii, PC-uri, servicii tip Cloud, subansamble automate ale industrializării capacităţilor de producţie în fabrici, dispozitive de Realitate Virtuală, sau Augmented Reality , unităţi de comandă şi control din automotive folosesc acum componente marca Samsung. Criza economică din 1997 este undeva departe în amintirea colectivă deşi a afectat sectorul de bază al industriei auto, moment la care după unele aprecieri concernul ar fi pierdut 5 miliarde de dolari. Atunci pentru a reporni motoarele înfierbântate ale economiei sud-coreene statul a avut sprijinul F.M.I.-ului, care a finanţat masiv economia cu 57 de miliarde dolari. S-au pus bazele unui alt concept de macro-stabilitate cu un succes de lungă durată. Samsung s-a decis să continue să se dezvolte pe ciclii cu consumatori siguri ai produselor fabricate. “Televizorul” cel mai prezent dispozitiv revelat an de an consumatorilor casnici este emblematic. Din primele zile ale acestui an conceptul strălucitor SmartTv a fost vizibilizat la târgul consumatorilor de electronice CES Las Vegas fiind vândut ca atare. Firma face eforturi să rămână Locul 1 în lume pe acest domeniu.
Intenţiile de a continua cu succes 4 decenii de experienţe decente în telecomunicaţii au fost subliniate la Congresul Mondial al Telecomunicaţiilor Mobile de la Barcelona. Trecerea la alte standarde mobilizează crearea de alianţe de afaceri profitabile. Iar piaţa americană de profil se arată a fi foarte prietenoasă. Un parteneriat cu gigantul americano-olandez Verizon pentru a intra în 11 oraşe americane cu revoluţionarul pas 5G de super-telecomunicaţii mobile după anul 2020 a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe. Celelalte intenţii de a {se} include în colaborări cu T-Mobile, China Mobile, SK Telecom, AT&T şi Deutsche Telekom urmează o reţetă a succesului garantat.

“Samsung First” …deşi spectrul corupţiei în Coreea de Sud este ştire de prim plan în mass media

Paradoxal sloganul “America First” al lui Donald Trump nu se mai potriveşte nici gigantului Intel. Scăderea producţiei de PC-uri a fost semnalată încă din 2015, odată cu dispariţia cererii de calculatoare Desk Top tradiţionale. Denunţarea unor acorduri de liber schimb pe continentul American a redus unele relaţii comerciale. Astfel Samsung Electronics a reuşit să depăşească pentru prima oară în 26 de ani pe americani. Pe de altă parte la Seoul senzaţionalismul scandalos a fost prezent în top-ul politicii. Unul dintre directorii Samsung a fost acuzat că ar fi oferit o mită consistentă preşedintelui ţării, care a fost nevoit să demisioneze!
Necazurile de forţă majoră din ţară nu au oprit expansiunea externă. O cauzalitate problematică a lovit întotdeauna şi concurenţa. S-a vorbit din Decembrie 2016 de o implozie a afacerilor Toshiba, important furnizor de monitoare, PC-uri, LapTop-uri şi nu în cele din urmă memorii. Din cauza încingerii afacerilor cu creditare în producţia de energie concernul japonez a avut probleme financiare în 2017. Aceştia au fost oarecum încurcaţi şi de tranzacţiile amânate cu Western Digital. Astfel Samsung a câştigat puncte de încredere pe piaţa de electronice în detrimentul japonezilor. O altă concurenţă mult discutată de către analiştii fenomenului high-tech este cu Taiwan Semiconductors! Musonul, cutremure sau taifune se întâmplă să bulverseze anual transporturile din insula Taiwan. În astfel de cazuri Samsung accelerează relaţiile cu partenerii grăbiţi oferind discount-uri pentru comenzi de componente electronice cu caracteristici asemănătoare oferite de firme precum Taiwan Semiconductors.
Sud-coreenii par a deveni beneficiari ai unei poziţii geografice privilegiate faţă de zona celui mai mare consumerism de subansamble electronice din lume. China are o dezvoltare avântată, cincinal după cincinal. Uneori a încercat să scurteze lanţul de aprovizionare pentru firme proprii care-şi permit importuri rapide de produse de înaltă tehnologie, conlucrând în cadrul unor acorduri de Liber Schimb cu Gigantul Samsung! Se ştie totuşi că în China se încearcă un realism socialist naţional de a încuraja producţia proprie de semiconductoare. Doar că în genere deocamdată tehnologia electronică Made By China în părţile esenţiale este două generaţii în urma celor dezvoltate acum de Taiwan Semiconductors, Samsung sau de firme de profil cu ramificaţii în Silicon Valley. Totuşi uneori cererea mare din piaţă impune folosirea subsistemelor de ultimă generaţie, iar Coreea de Sud este mai aproape de China decât SUA.
Per total volumul de marfă deservit mai ales în Asia de către sud-coreeni a ajuns imens.

Tehnologii inovative – un punct forte al publicităţii şi marketingului

O frază precum “Memoriile Samsung 3-bit V-NAND prezintă durabilitate şi performanţă” impresionează orice tip de auditoriu dacă este pronunţată de un specialist al publicaţiilor EETimes, Recode sau TheVerge. Majoritatea analiştilor oferă o garanţie pentru orice consumator care are planuri să înglobeze rapid componente în produse finale la rândul lor inovative. Chiar dacă Intel ar depăşi toate prognozele la vânzări în 2017, sau în 2018, JPMorgan a dezvăluit recent într-un raport că Samsung va extinde nişte capacităţi de producţie fundamentale pentru viitor. O facilitate dedicată fabricării celui mai nou tip de memorie DRAM va fi deschisă în 2019 şi se aşteaptă o creştere cu 20% a capabilităţii de export! Dintr-un câştig rezonabil va rezulta unul gigantesc, greu de egalat de către concurenţa americană.
Firma şi-a propus să bifeze succes după succes în 2017 pe sectorul telefoniei mobile. Aprecierile ţin cont de eforturile cu produsul globalizant SmartPhone Samsung Galaxy S8. SmartPhone-ul sud-coreean a avut cronici favorabile inclusiv în presa chineză de profil. Planurile de viitor pentru sustenabilitatea succesului actual par a fi viabile.
Confruntarea cea mai importantă în semestrul 2 al lui 2017 este de fapt {re}lansarea produsului de larg consum SmartPhone Made by South Korea. Opusul seriei iPhone de la Apple va stabili un moment al adevărului succesului în industria high-tech. Vom ştii “Cine este mai puternic!?!” după 23 August, dată la care Samsung Galaxy Note 8 va fi aruncat pe o piaţă pregătită de mai mult timp să aştepte noul iPhone. Acesta va apare în Septembrie-Octombrie.
Sud-coreenii au ales să întreprindă o lansare de produs care precede pe aceea a Numărului 1 american în high-tech din motive foarte serioase. Preţul este mai mic cu 200 de dolari, iar performanţele şi facilităţile oferite utilizatorului sunt comparabile. Întreţinerea unui Samsung Galaxy Note 8 pare a fi mai avantajoasă. De exemplu şi upgrade-urile la sistemul de operare sunt mult mai ieftine decât ce oferă Apple.
Însă reintrarea smartphone-ului Samsung pe tărâm american va fi proba de foc a perioadei următoare. Ne amintim cum marca a fost supusă criticii, unui oprobiu umilitor după scandalul întreţinut luni de zile cu&despre bateria explozivă a modelului Samsung Note 7 din Septembrie 2016. Protecţia consumatorilor din SUA a anchetat anul trecut şi accidente bizare cu maşini de spălat, lucru care nu a scăpat presei occidentale. Încrederea în numele Samsung scăzuse în unele Clasamente ale Consumatorilor din Top10 undeva după locul 35, chestiune semnalată în Decembrie 2016.
Totuşi refacerea imaginii şifonate s-a petrecut în acest an fiind un fenomen recunoscut şi acceptat. Cu o asemenea revenire poţi să ai o vreme îndelungată o lume întreagă la picioare. În imperiul electronicelor sud-coreene noile strategii afectează un întreg mediu de dezvoltare global. Progresul general al omenirii este evaluat pentru 2020 ca depinzând şi de ce va face SAMSUNG în continuare.

de Lucian MORAR

 
Tags: ,

Leave a Comment

*