Festival de literatură

Oct 24th, 2017 | Categorie: Ştiri

La a VI-a ediţie a unei mărci consacrate într-o realitate culturală de construcţie originală cu valori certe se vorbeşte deja despre o antologie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Publicul va aprecia de data aceasta o experienţă de acumulare a unei trăiri spirituale în viitoarea Capitală Europeană a Culturii, an de an tot mai bogată.
“Să ne bucurăm, așadar, de FILTM care, anul acesta, va dura nu trei zile, ci patru, în care va fi un maraton de poezie (cum n-a mai fost până acum), în care va fi un meci de box literar (cum nu s-a mai văzut pe la noi), în care nume importante ale literaturii europene vor sta față în față (deci, alături) cu cititorii“ a punctat la prezentarea manifestării Robert Șerban, poet și realizator de emisiuni la TVR, președinte al comitetului de organizare al Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.
La aducerea cuvântului civilizator în cetate prin intermediul FILTM contribuie Primăria Municipiului Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
Programul afişat pe site-ul FILTM.RO cuprinde perspectivele unei formări susținute a unui limbaj scris universal, revelat ca atare de maeștri. Se va lucra pe secțiuni tematice participative.

“Istoria, între memorie și ficțiune”
Miercuri, 25 octombrie 2017, ora 18.00, Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă

De faptul că scriitorii sunt simțire deseori ficțională iar politicienii fac istorie ontologică sau nu auditoriul se va convinge încă din prima seară. Deschiderea celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara va fi oficiată de Robert Şerban, Președintele Festivalului. Cuvintele de bun venit pentru participanții prezenți din zece țări europene vor fi rostite de profesorul universitar doctor inginer Nicolae Robu, primarul Timișoarei, respectiv de Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă – o gazdă primitoare a serilor de festivism literar,.
Privilegiul de a deschide dezbaterile cu o lecturare esențială este al Gabrielei Adameșteanu, una dintre cele mai traduse autoare din România. Va urma Ion Vianu, un scriitor care își împarte peregrinările între Elveția și România. Opera discutată cu moderaţia profesoarei Adriana Babeţi este romanul “Provizorat”, Ediția a IV-a de la Editura Polirom, finisat de binecunoscuta fostă jurnalistă și redactor șef al Revistei 22. Celălalt produs cultural al unei emancipări descriptive “Amor intellectualis. Romanul unei educații” Ediție Nouă, Polirom, 2017 va fi psihanalizat pentru o conștientizare a cititorilor de un autor care privește acum România {și} ca venind din exteriorul trăirilor departe de țară.

“Istoria, o poveste de familie”
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 18. Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Barocă, sesiune de lectură publică.
Serhii Jadan – “Jazz în Donbass”, Editura Cartier, 2017
Matthias Nawrat – “Die vielen Tode unseres Opas Jurek (Numeroasele morți ale bunicului Jurek), Editura Rowohlt, 2015
Tatiana Țîbuleac – “Vara în care mama a avut ochii verzi”, Editura Cartier, 2016
Dan Lungu – “Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, Editura Polirom, 2016
Dialog deschis – moderator Cristian Pătrășconiu

“Maraton de poezie prin Europa Centrală și de Sud-Est!”
Vineri, 27 Octombrie, ora 18. Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, Lecturi publice:
Robert Simonisek (Slovenia Erdős Virág (Ungaria) Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia și Herțegovina) Jovan Zivlak (Serbia), Jacek Dehnel (Polonia), Eugen Bunaru, Slavomir Gvozdenovici, Ana Dragu, Costel Stancu, Domnica Drumea
Moderator: Robert Șerban

“Literary Death Match!”
Sâmbătă, 28 Octombrie, ora 18. Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara va fi amenajată pentru o confruntare fără precedent artistic.
“Literary Death Match este menit să revitalizeze aerul cool al lumii tipărite.”
În ring:
Cosmina Moroșan , Livia Ștefan , Vasile Leac , Vlad Drăgoi
Juriu:
Mircea Mihăieș, Gianina Corondan, Marcel Tolcea
Moderator: Adrian Todd Zuniga.

de Lucian MORAR

 
Tags: , ,

Leave a Comment

*