Facebook, Twitter, Google și pactul cu Diavolul rus

Noi 21st, 2017 | Categorie: Editorial, IT&Gadgets

Lumea Occidentală a aşteptat lămuriri complete de la mijloacele de informare în masă cu privire la noua reprezentare a unui inamic imaginat extern şi deseori foarte departe. Este vorba de Rusia Putiniană care a pus mâna pe scule tipice ale occidentalului de rând, Internet, smartphone, calculatoare performante, reţele de socializare.

Adversarul face şi desface mai dihai decât realiza Uniunea Sovietică, entitate statală caracterizată ca Imperiu al Răului în Secolul 20, iar recepţionarea unei ameninţări a declanşat rotiţele democraţiei.

O formă de a reacţiona şi a proba acuzaţii venite din diferite direcţii ale spectrului politic, sau ale serviciilor de informaţii este încercată de Congresul S.U.A.. Investigaţii sunt în curs de a clarifica suficiente aspecte tenebroase surprinse la momentul importantelor alegeri prezidenţialele din Noiembrie 2016, care-l înscăunau ilogic pe Donald Trump la Casa Albă din Washington.

Facebook, Twitter, Google la raport în Congresul American

Principala preocupare a democraţilor, învinşi anul trecut de Partidul Republican a fost să focalizeze atenţia publicului asupra modului de expunere a populaţiei la manipulări grosolane prin intermediul reţelelor de socializare media. Astfel un Comitet al Senatului dedicat contactului permanent cu industria din Silicon Valley a chemat la o rundă de audieri pe cei care pot oferi detalii folositoare pentru a stabili ce s-a întâmplat pe mediul online în perioada Noiembrie 2016.
Facebook a admis că materiale publicitare electorale catalogabile “ştiri imprecise” fabricate şi plătite de specialişti în comunicare cu legături dovedite cu Rusia au fost accesibile pentru un maxim de 126 milioane utilizatori din America! Depoziţii asemănătoare au făcut Google, respectiv Twitter. Primele concluzii ale congresmanilor sunt devastatoare. Pentru bani puţini firmele americane, în virtutea libertăţii de exprimare, conform senatorului Lindsey Graham – au făcut o înţelegere cu diavolul – chestiune care a afectat procesul democratic al alegerilor. Mai categoric după analizarea informaţiilor oferite de directorimea din Silicon Valley a fost democratul Mark Warner. Acesta a subliniat nesiguranţa alarmantă privind nivelul de conştientizare a patronatului High-Tech’ului asupra amplitudinii dezinformării operată de Rusia pe platformele americane de socializare. Acum nu mai există impedimente în a pleda cu succes pentru introducerea reglementărilor care să cenzureze materialele publicitare politice online.

Adversarii şi o criză a Occidentului se diversifică într-un scenariu de durată

Controversele care au condus la blamarea unor nume grele din High-Tech leagă o strategie de expandare a Teoriei Conspiraţiei asupra celor care au acţionat butoanele resurecţiilor electorale pe mediul Online în ultimii ani. Franţa, Marea Britanie, Italia şi mai nou în Spania au avut loc ingerinţe în publicitatea mesajelor electorale online cu aceleaşi semnalmente ca în America. Se vorbeşte deja că s-a realizat un plan de destabilizare a Spaniei, o ţară importantă a NATO, Catalonia fiind condusă spre haos de o mişcare naţionalistă cu discurs asemănator celui flamand din Belgia. Precum Frontul Naţional al lui Le Pen din Franţa acest tip de organizaţie politică este sprijinită cel puţin la nivel declarativ de Vladimir Putin pentru a da bătăi de cap leadershipului american, care deocamdată şi-a redus nivelul de implicare europeană. Însă pentru Est-Europeni se ştie şi se resimte acum şi în Rusia Putiniană, americanii pot folosi în crize majore instrumente de politici economice puternice cu care pot impune soluţii concrete în cazul în care de exemplu întreaga Spanie va pica într-o extremă sau alta.

În America par a se edifica anumite convingeri potrivnice rezultatului alegerilor de anul trecut. Strategia de a multiplica şi a nominaliza vinovaţi se axează pe dezvăluirea influenţei Est-Europene care a folosit sume impresionante cheltuite de oameni aflaţi în preajma preşedintelui Donald J. Trump în timpul campaniei electorale. Acesta se apără argumentand că a renunţat la serviciile respectivilor din momentul în care a aflat că sunt anchetaţi de FBI. O duzină de persoane bănuite că au manevrat resurse importante provenite din spaţiul fostei Uniuni Sovietice au subiectat jurnale de ştiri în anchete agresive ale mass-media. Pe fir a intrat şi FBI-ul, poliţia federală. Ancheta justiţiarului Robert Mueller, procuror numit special pentru a investiga presupusa implicare a Rusiei în alegerile din SUA a ajuns la specialişti în intermedieri relaţionări cu oameni politici de rang înalt. Arestaţii Paul Manafort, Rick Gates şi George Papadopoulos au devenit o ţintă a unui scandal de o anvergură nemaivăzută în ultimii 20 de ani la Washington. Statul i-a acuzat în cele din urmă de un complot pigmentat cu transferul unor sume uriaşe de bani prin intermediul unor offshore-uri din Cipru. Finanţările ar fi provenit inclusiv de la Partidul Regiunilor din Ucraina. O informaţie difuzată pe larg de canalul TV CNN a referit milioane de dolari primite de intermediari de la oligarhul rus Oleg Deripaska. Au fost devoalate legături de afaceri cu Viktor Ianukovici, un fost preşedinte al Ucrainei, binecunoscut pentru duritatea sa, dar şi pentru exces de corupţie, fapte care au condus la alungarea sa din Kiev printr-o revoltă populară. Din 2014 Ianukovici este în Rusia, “datorându-i viaţa lui Vladimir Putin” după propriile afirmaţii.
Presa a relatat tentativa de a aranja o întâlnire Trump–Putin în 2016. George Papadopoulos stabilise anterior un contact cu o rudă a lui Vladimir Putin şi a înştiinţat un membru al comitetului de campanie republicană despre disponibilitatea de dialog a guvernului rus în 25 Aprilie 2016.
Conform ziarului Washington Post, după vârful de audienţă al evenimentului “Manafort-Gates-Papadopoulos – conexiunea cu Rusia“ exploatat la maxim de mass-media care l-a incriminat nemijlocit, preşedintele Donald Trump a plecat la o partidă de golf, să se relaxeze.

Un mandat de preşedinte intră într-o perioadă decisivă

Contextul aparent dificil regăsit la doar un an de la alegeri a ridicat suficiente semne de întrebare asupra realităţilor americane cu implicaţii la nivel global. Observabil noul sistem politic Pro Trump nu zace în contemplarea propriei decăderi, chiar dacă figura sa centrală Donald J. TRUMP pare a fi la un mic pas de un dezastru istoric. Patriotismul lui Trump va prinde consistenţă la mase cu fiecare salvgardare a crizei rachetelor nucleare Nord Coreene, un plan de politică externă bine conturat, figurat poporului ca anti-totalitarist.

Totuşi pe plan intern grupul de sprijin al Trump a pregătit o defensivă activă neadecvată la necesităţile actualităţilor zilei. S-a constatat o susţinere ideatică firavă pe una din pistele vehiculate a fi obscure despre Hillary Clinton, contracandidatul din 2016 şi ale sale mii de emailuri necriptate. Faptul că s-ar fi remarcat un sprijin pentru democraţi antamat de alţi oameni de lobby, entităţi-firme-asociaţii care au legături cu Rusia şi aliaţii lui Putin nu a condus încă la nici o arestare.

Celelalte instrumente de a aduna simpatii populare, specifice partidului de guvernământ anticipează rezultate mai spectaculoase. O conferinţă de presă la Casa Albă a mediatizat pe 31 Octombrie un şir lung de promisiuni venite parcă pe bandă rulantă! O reformă fiscală propusă ca la Bucureşti, a fost dezbătută la vedere în Congres de către republicanii majoritari. Se propun reduceri de taxe, o strategie economică experimentată în vremea preşedintelui Reagan{1980-1988} de la care ai lui Trump au mari aşteptări că va satisface publicul propriu. Se produc noi locuri de muncă, orice tip de business va bifa profituri mai mari, cetăţenii vor fi mai bogaţi. Un viitor eterogen posibil fericit cu care a încercat să-i convingă pe americani purtătorul de cuvânt Sarah Elizabeth Huckabee Sanders.

Totodată pe 31 Octombrie un atac terorist efectuat de un emigrant la New York soldat cu morţi şi răniţi a schimbat rapid grilele de programe ale televiziunilor de ştiri suficient de vizibil începând din 1 Noiembrie! În Prim-Plan se impune Bill de Blasio, primarul New York-ului! Cu o atitudine pioasă aduce mulţumiri cetăţenilor din oraş care au înfruntat curajoşi o grea lovitură venită de la un inamic invizibil. Un număr de apariţii record a avut şi setul de măsuri propus de administraţia prezidenţială, refixând ca prioritate naţională lupta împotriva terorismului. Uber, o minune a high-tech’ului care operează servicii de taximetrie la nivel mondial a fost incriminată indirect ca firmă angajatoare a uzbekului, autorul înnoitei tristeţi a americanilor. Patriotismul intern al lui Donald Trump are astfel un fundament indiscutabil, ideologia sa anti-imigraţie se justifică. El va încerca să elimine temerile compatrioţilor cu promptitudine în ciuda protestelor venite din zona High-Tech, a democraţilor sau a mass-media, care anterior evenimentului dramatic au dat dovezi de naivitate nesesizând pericolele reale. New York-ul nu a mai avut atâtea pierderi de vieţi omeneşti de la atentatul din 11 Septembrie 2001.

de Lucian MORAR

 
Tags: , , , , ,

Leave a Comment

*