Lumea caută ieșirea din impas

Feb 13th, 2018 | Categorie: Controverse, Editorial

Din Rusia au apărut imagini explicite cu un opozant al regimului săltat de pe trotuar de forţele Ministerului de Interne!

Alexei Navalny la televiziunea CNN exprimă o relativă stare de revoltă însă are o problemă la internaţionalizarea mesajului său anti-corupţie pe care nu-l exprimă şi în engleză.

Suferind de o ignisifianţă a impactului propriilor activităţi, opoziţia politică în Rusia nu anunţă schimbări majore, astfel pentru Occident Vladimir Putin pare singurul interlocutor valabil.

La o discuţie privind Arabia Saudită, Vladimir Putin îşi corectează cu competenţă un membru al cabinetului apoi, tot în faţa camerelor de luat vederi a transmis din Arabia Saudită mesaje împăciuitoare în 2017. Pe substrat se subînţelege natura discuţiilor celor mai mari exportatori de petrol. Rusia şi Arabia Saudită sunt vedetele comerţului internaţional în 2018. În timp ce Rusia va termina o conductă de tranport combustibili spre China{Asia}, Arabia Saudită anunţă sinergia unor Fonduri de Investiţii de construcţie proprie care deja contribuie la ridicarea valorii acţiunilor pe bursele din întreaga lume. La Riyad o campanie anti-corupţie care a inclus prinţi saudiţi şi care a furnizat publicului informaţii despre sume astronomice de ordinul a 100 miliarde dolari dedicate numai cumpărării de influenţă, s-a încheiat în virtutea inerţiei. Se doreşte revenirea grabnică a miliardarilor arabi în marele business deoarece concurenţa chineză completează prezenţa japoneză pe pieţele de capital, activitatea fiind credibilă a fi perenizată.
Arabia Saudită dezvoltă prin Yemen însă un conflict indirect cu Iranul, alt mare exportator de petrol confruntat cu un embargou, dar şi cu mişcări interne de protest la Teheran în Ianuarie 2018. Preţul petrolului a urcat cu cifre semnificative şi va prinde nişte maxime exact când Politica Trump de redeschidere a capacităţilor din producţia de rezervă petrolieră a SUA va fi luat avânt! Ambiţia de a folosi resursele naturale americane a fost enunţată de Partidul Republican ca strategie de a recăpăta statutul de “America First”, sloganul cu care a învins în alegerile prezidenţiale. Unii specialişti apreciază ca posibil un efort american în următoarea decadă de a egala performanţele industriei extractive din grupul ţărilor mari exportatoare de petrol.

În SUA tocmai s-a consumat un supra-mediatizat Discurs Asupra Stării Naţiunii după primul an de mandat al lui Donald Trump, prezentat pe larg de mijloacele de informare în masă. Recrearea iluziilor a fost un motiv pentru care cifrele prezentate de reformistul Trump arată o economie a SUA gata să înfrunte necesităţile unui popor care munceşte mai mult şi mai cu spor în ultima perioadă. Planul cadru de promisiuni onorate ar fi fost depăşit. La un an de la instalare preşedintele Trump a triumfat din nou pe un teren ideatic într-un spectacol de amplificare a mesajului american către toate rasele lumii. Au fost invitaţi multiculturali în sală albi, afro-americani, un asiatic şchiop, oameni deosebiţi al căror eroism a fost explicitat in discursul preşedintelui. Membrii Partidului Democrat au huiduit foarte puţin comparabil cu uralele efervescente venite din Partea Republicană a Congresului.
Observabil, evenimentul de la Washington a fost precedat de desecretizarea unei înşiruiri cu acei care-l sprijină nemijlocit pe Vladimir Putin. Inamicul ideologic al Americii listat reprezintă de fapt deja binecunoscuţi oameni bogaţi cu nume slave – Roman Abramovich, Oleg Deripaska, Alişer Usmanov ş.a.m.d.. Aceştia “au beneficiat” de o publicitate negativă de contrapondere înainte de discursul pompos al lui Donald Trump care a dezvăluit planuri care înfioară mapamondul pentru perioada următoare. Ca şi comandant suprem al Armatei SUA preşedintele SUA a prezentat pericolul Nord Coreean. Kim Yong-Un, dictatorul Coreei de Nord este luat în vizor, universul este pregătit cu grijă pentru o viitoare victorie americană fastuoasă împotriva unui vechi bloc politic inamic.
Cultul personalităţii lui Donald Trump se bazează pe recuperarea prestigiului Americii. Patriotismul afişat se opune complotului pus la punct în mici amănunte de opozanţii care au găsit formule de discreditare perfectă. Uneori prin intermediul Rusiei Putiniene care ar fi realizat manipulări înspre victoria republicanilor din 2016. De altfel comentatori occidentali au remarcat lipsa sancţiunilor împotriva Rusiei, un vot amânat pe tema respectivă lăsând loc presupunerii că există noi înţelegeri secrete ruso-americane parafate deja. Ricoşeuri ale mişcării MeeToo de emancipare a eternului feminin abuzat amintesc de scandalurile siropoase care l-au denigrat pe Donald Trump, acuzat de misoginism în relaţiile sale cu sexul slab. O nouă serie de bănuieli imorale au revenit în Ianuarie odată cu verificarea posibilei relaţii extraconjugale cu o actriţă porno. Difuzarea actelor de nesupunere anti-Trump a luat proporţii giganteşti la gala premiilor Grammy. Hillary Clinton contracandidatul democrat din alegeri a citit în faţa a sute de milioane de telespectatori pasaje din cartea “Fire and Fury” scrisă de Michael Wolff, plină de detalii jenante referind viaţa la Casa Albă, în primele 9 luni de mandat a lui Donald Trump.
În plus marile realizări economice ale Americii vin din partea celor criticaţi des de Donald Trump pentru că şi-au externalizat capacităţile de producţie în ţări asiatice. Dacă ar fi să evaluăm logic fraza “profit de 20 miliarde dolari realizat de Corporaţia Apple per unitate de timp din 2017” am înţelege o latură păguboasă a fanfaronadei anti-corporatiste a lui Trump din 2016. Preşedintele american totuşi va persevera în a prezenta succesele sale ca rezultat al schimbărilor politicilor fiscale, crearea de noi locuri de muncă, scăderea şomajului. La ananghie va felicita chiar şi pe cei care i-a criticat atât de viguros până la momentul alegerii.

de Lucian MORAR

 
Tags: , ,

Leave a Comment

*