Noi

De ce împotriva curentului?

 

Pentru că dacă nu inoti impotriva curentului risti sa ajungi oriunde altundeva dar nu acolo unde ti-ai propus. Pentru ca dupa un timp, din lene sau pentru ca ti-ai pus viata pe pilot automat, nici nu te mai intrebi unde te poarta valul. Pentru ca e bine sa ti se spuna, macar din cand in cand, ca nu esti numa’ o trestie unduitoare, care se inclina dupa cum bate vantul, ci mai ales una ganditoare.  Pentru ca, intr-un final, sa nu te trezesti ca libertatea pentru care am murit la Revolutie e de fapt  doar libertatea de a alege intre Bonux si Dero, intre bere Noroc si Golden Brau sau intre canalele de la televizor.

Pentru ca tirajele si audientele din mainstream sunt in picaj si atunci stai si te intrebi la ce se uita oamenii cand nu se uita la televizor si de unde se informeaza cand nu citesc? Pentru ca exista un curent de indobitoricire a oamenilor sau spus elegant o forma de manipulare prin care suntem convinsi ca e de preferat sa uitam de unde venim, cartile care ne-au facut oameni, bunele apucaturi, sa umblam mai dezbracati decat mai imbracati, sa dam cu paru’ in loc sa stam de vorba, sa acceptam un conducator pentru ca e mai putin odios decat altul, sa fim nepasatori fata de impostura doar pentru ca un lucru nu ne priveste in mod direct.

Pentru ca asa cum un neamt destept ne-a spus “omul, popoarele in agitatiile si in intrigile lui au cazut de multa vreme, fara ca macar s-o stie, in afara fiintei”, iar in vremea in care “timpul nu mai e altceva decat viteza, iar Timpul ca istorie a disparut din existenta multor popoare, cand boxerul trece drept marele om al unui popor, cand adunarea unor mase de milioane reprezinta un triumf, atunci, asemeni unei stafii care bantuie prin toata alcatuirea aceasta draceasca, bantuie intrebarea: la ce bun? – incotro? – ce va fi apoi?”.

Acest portal vrea sa devina un loc al celor care nu au avut posibilitatea de a da curs acestor interogatii. Al celor care vor sa incerce un raspuns la aceste intrebari.

Tehnici de manipulare de tot plansu’, presedinti care le scriu votantilor cersind cinci dolari, politicieni prinsi cu gainarii, impostura din mancarea traditionala, ipocrizia de la sat si de la oras, reclame mincinoase, oameni urati, fete goale, clisee, dueluri intre ardeleni si olteni, intre unguri si romani, sporturi care se dezbraca mai repede decat arunca la cos, plagiate literare, muzicale dar si carti alungate din bibiolteci, mancaruri care nu fac toti banii, companii care fac aici ce nu pot face nicaieri altundeva, tari si locuri care au un PR superb dar care ar trebui evitate la o atenta privire, dar si oameni faini care sunt “contra” doar pentru ca exista.

Cam asta este oferta la prima strigare. Oricine o poate imbunatati trimitand un articol, un gand, o poza, o idee, prin intremediul rubricii cu acelasi nume.

Restul e atitudine.

 Echipa:

Petre Bădică

Mircea Filimon

Andrei Fenzi